“Benim naçiz bedenim elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”

Cumhuriyetimizin kurucusu; fikir ve öngörüşleriyle yalnız dünü değil, bugünümüzü de aydınlatan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bedenen aramızdan ayrılışının, matemimizin 84. Yılı.
Atatürk öyle bir liderdir ki gözleri hala bu ulusun üzerinde bir baba gibi kollamaktadır. Öyle bir mirastır ki hiç tükenmeyecek ve harcanamayacaktır. Öyle bir güçtür ki ulusuna vaat ettiği, en karanlık gecede aydınlık olacak ve en kötü günde yolunu açacaktır. Öyle bir yankıdır ki hiç dinmeyecek, dindirilemeyecektir sesi. Milletin tek bir ferdi kalana dek var olmaya devam edecektir. Doğan her Türk çocuğu Atatürk’ün fikirleriyle büyüyecek, ülkesine onun gibi sahip çıkacaktır.
Türk milleti feryatlar içinde doğum yapan bir anadır. Türk milleti her sabah ilim ve irfan için her koşulda okul yolunu tutan her yaştan öğrencidir. Türk milleti bir bozkırın ortasında tek başına ekin biçen bir ırgattır. Türk milleti bir şifahi değil dünyada parçalanmaz bir karadır. Atatürk hala dağdaki çobanın alın terine rüzgâr olur. Hala Türk kadınının hakkını korur. Her sabah bir kız çocuğunun elinden tutup onu okuluna götürür. Zımmiyi, köylüsünü, işçisini, kadınını bir edip bir çatı altında göğe aynı yerden bakmalarına vesile olur. Açan her çiçeğin, filizlenen her tohumun, doğan her bebeğin hakkında hakkı vardır.

Atatürk şöyle demişti; “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu kaybetmedim.” Öyle bir güç verdi ki, Türk genci hiçbir zaman umudunu başkasında aramayacaktır. Çünkü O dedi ki; “Muhtaç olduğu kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur!’’. Yani onun için Türk milletinin her bir ferdi hanedan mensubu olmaya gerek duymaksızın birer asilzadedir. O insanını teba olmaktan çıkarıp devletin asıl sahipleri konumuna getirdi. Biz onu yüceltmeden önce, O her birimizi milletin efendisi haline getirmiştir. Atatürk öyledir ki, bizim için verdiği her mücadeleden sonra attığı her bir adımını her bir vatandaşa bizzat hesabını verdi. Gerektiğinde vaktiyle bize tabi olan milletlerden boynu bükük minnet diledi. O yüzden, her Türk genci bilmelidir ki; hangi şartlar altında olursa olsun dünya liderlerini tek bir sofrada oturtan Atatürk bile milletine yardım için düşmana minnet dilediyse kimse bu vatanı başıboş bırakamaz. Bu mutlak mirasa gönül bağıyla en çok bizlerin sahip çıkması gerekir. Atatürk’ün şu sözünü de eklemek isteriz “Hakimiyet bila kaydü şart milletindir.”

10 Kasım 1938
9 aylık hastalığı bırakmadı vücudunu. Yavaş yavaş kemirdi, zayıflattı, bitap düşürdü. Ulus, radyo başlarında iyi haberler beklerken en kötüsünü işitti. Saat 09.05’te Türkiye Cumhuriyeti, henüz 57 yaşında olan büyük önderini, dünya ise büyük bir lideri kaybetti. Onun ölümü Türkiye’yi yasa boğduğu gibi dünyada da büyük bir yankı yarattı. Üç gün üç gece devlet erkanı ve gözü yaşlı halk seliyle birlikte saygı geçişi yapıldı. Törene Türk birlikleriyle Alman, Fransız, Bulgar, Büyük Britanya, Yunan, İran, Rumen, Sovyet ve Yugoslav birlikleri de katıldı.



Dünya Basınında 10 Kasım
10 Kasım sadece Türk değil dünya basınında da önemli bir yere sahip oldu. Sizler için dünya basınındaki 10 Kasım manşetlerini bir araya getirdik.
Amerikan Basınında;
The New York Times: “Askeri kahraman Atatürk yükselen bir ulus kurdu.”
Atatürk’ün doğumundan başlayarak hayatını anlatan The Newyork Times Gazetesi, başarılarından ve özellikle kadınlara verdiği haklardan da bahsediyor.
Chicago Tribune: ”Modern Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk, hayatını kaybetti.”
Atatürk’ün yerine geçecek muhtemel kişinin İsmet İnönü olacağını da belirtmişti.
İngiliz Basınında;
The Sunday Times: “İngiltere önce, cesur ve asil bir düşman, sonra da sadık bir dost olarak tanıdığı büyük adamı selamlamaktadır.”
Atatürk’ün ölüm haberinin uzun bir hastalığın ardından geldiğini yazmıştı.
Alman Basınında;
Volkischer Beobachter: ”Atatürk Türkiye’yi tek düşman kalmaksızın bırakmıştır. Bu zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır.”
Börsen Zeitung: ”Almanya Atatürk’ün eserine ve mücadelesine hayrandır.”
Fransız Basınında;
Le Figaro: ”Cumhurbaşkanı Atatürk’ün vefatı.”
Excelsior: ”Modern Türkiye’nin kurucusu vefat etti.”
Sovyet basınında;
Pravda: ”Dünya tarihinin en büyük liderlerinden.”
Macar Basınında;
Rendelet: “Yüzyılımızda, ‘olmayacak hiçbir şey yoktur’ şeklindeki tarihi gerçeği ispatlayan ilk adam olmuştur.”
Avusturya basınında;
Freie presse: “Büyük düşüncelerin adamı, bir devlet mimarıydı.”
Saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz…
Kaynakça
İstanbul Üniversitesi, ”Gazeteden Tarihe Bakış Projesi”, , Erişim Tarihi: 09.11.2022 nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/GAZETE/
Journo.com.tr, ”10 Kasım Manşetleri: Hem Türkiye hem dünya basını yas tutmuştu”, https://journo.com.tr/10-kasim-mansetleri-haberler, Erişim Tarihi: 09.11.2022