12 Olimpos Tanrısı I.Kısım: Birinci Kuşak Tanrılar

spot_img

Yunan mitolojisi büyük bir tanrılar evreni elbette. Kendilerinden önceki Titanları deviren tanrılar Olimpos’un eteğine yerleşir ve yeni dünya düzeni başlar. Bu tanrıların en merkezinde 12 Olimpos Tanrısı vardır. Olimpos adı Yunanistan’ın en büyük dağı olan Olimpos Dağı’ndan gelir. Bu 12 tanrının ise bulutların arasında sarayları olduğuna inanılır. Olimpos tanrıları birinci kuşak: Zeus, Poseidon, Hades, Hera iken ikinci kuşağı Zeus’un bazı çocukları oluşturur. Bu konuda tek istisna Afrodit iken kimi kaynaklar Hepaistos‘un da Zeus’un çocuğu olmadığını ve onun da istisna olduğunu söyler. Bu yazımızda öncelikle birinci kuşak Olimpos Tanrıları’nı tanıyacağız.

1.Tanrıların Tanrısı Zeus

Kardeşleriyle çektiği kurada Göklerin Hükümdarı sıfatını alan Zeus ana tanrıdır. En güçlü tanrıdır fakat gücü her şeye yeten değildir. Zekidir, kurnazdır ama yeri geldiğinde birçok tanrı tarafından (başta kendi karısı tarafından) kolaylıkla aldatılabilir.
Şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Titanlara karşı ayaklanmış, savaşı başlatan kişi olmuştur. Tanrıların en çapkınıdır ve en bilinen özelliği kadınları etkilemek için çeşitli şekillere girmesidir. Hera’yı etkilemek için guguk kuşu, Europa içinse boğa oluşu gibi. Truva Savaşı’nın başlarında karısının tepkisini çekmemek için tarafsız kalmaya çalışmış olsa da içten içe Truva’yı desteklediği bilinir.

2.Denizlerin Efendisi Poseidon

Denizlerin ve depremlerin tanrısı olan Poseidon elbette Zeus’un kardeşidir. Trident denen asasını yere vurduğunda depremlerin meydana geldiğine inanılır. Hırsıyla Atlantis’in yok olmasına sebep olmuştur. Truva Savaşı’nda denizin çocukları olduğunu düşündüğü Yunanlıları alenen desteklemiştir. Trident sembolünün yanı sıra at ile de özdeşleşmiştir.

3. Yeraltının Tanrısı Hades

Yeraltı kaynaklarına sahip olan Hades en zengin tanrı olarak bilinir. Kötü değildir fakat ölüler ülkesini idare edebilmek için karanlık kimliğini korur. Kelime anlamı olarak da Hades “görünmez” demektir. Eşi Persephone ile yeryüzünde pek görülmezler. Tarımın tanrıçası Demeter’in kızını kaçırdığı için yeryüzündeki kıtlığa da sebep olmuştur. Onu görünmez yapan bir miğferi vardır. Diğer tanrılardan daha dürüst ve sözünden dönmez bir kişiliğe sahiptir. Aynı zamanda Hades Ölüler Ülkesi’nin de adıdır. Hades pek yeryüzüne çıkmayan gösterişsiz ve sakin bir tanrıdır. Fakat bilinen öykülerinden birinde Poseidon, Hades’i sinirlendirmek için mızrağını yere saplar ve yeryüzü boydan boya yarılarak Hades’in yeraltı ülkesi meydana çıkar. Sinirlenen Hades yetmiş bin kişilik Ölüler Ordusu ile Atlantis Denizi’ni kurutur.

4. Ana Tanrıça Hera

Zeus’un karısı, evliliklerin ve kadınların koruyucusu olan Kraliçe Hera’yı kocasının aşk yaşadığı kadınlara karşı büyük kötülükler yaparken görmek mümkündür. Oldukça kıskanç bir karakter olarak bahsedilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Paris’in en güzel kadın olarak Afrodit’i seçmesi sonucunda Truva Savaşı’nın çıkmasına sebep olur. En önemli sembolü guguk kuşudur.

Kaynakça:

Edith Hamilton, Mitologya, Varlık Yayınları Çeviri: Ülkü Tamer, 24.Basım, 2019

spot_img
Melisa Özaltun
Melisa Özaltun
filolog olmaya çalışan biri.. yani fil...

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.