Yunan mitolojisi büyük bir tanrılar evreni elbette. Kendilerinden önceki Titanları deviren tanrılar Olimpos’un eteğine yerleşir ve yeni dünya düzeni başlar. Bu tanrıların en merkezinde 12 Olimpos Tanrısı vardır. Olimpos adı Yunanistan’ın en büyük dağı olan Olimpos Dağı’ndan gelir. Bu 12 tanrının ise bulutların arasında sarayları olduğuna inanılır. Olimpos tanrıları birinci kuşak: Zeus, Poseidon, Hades, Hera iken ikinci kuşağı Zeus’un bazı çocukları oluşturur. Bu konuda tek istisna Afrodit iken kimi kaynaklar Hepaistos‘un da Zeus’un çocuğu olmadığını ve onun da istisna olduğunu söyler. Bu yazımızda öncelikle birinci kuşak Olimpos Tanrıları’nı tanıyacağız.
1.Tanrıların Tanrısı Zeus
Kardeşleriyle çektiği kurada Göklerin Hükümdarı sıfatını alan Zeus ana tanrıdır. En güçlü tanrıdır fakat gücü her şeye yeten değildir. Zekidir, kurnazdır ama yeri geldiğinde birçok tanrı tarafından (başta kendi karısı tarafından) kolaylıkla aldatılabilir.
Şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Titanlara karşı ayaklanmış, savaşı başlatan kişi olmuştur. Tanrıların en çapkınıdır ve en bilinen özelliği kadınları etkilemek için çeşitli şekillere girmesidir. Hera’yı etkilemek için guguk kuşu, Europa içinse boğa oluşu gibi. Truva Savaşı’nın başlarında karısının tepkisini çekmemek için tarafsız kalmaya çalışmış olsa da içten içe Truva’yı desteklediği bilinir.
2.Denizlerin Efendisi Poseidon
Denizlerin ve depremlerin tanrısı olan Poseidon elbette Zeus’un kardeşidir. Trident denen asasını yere vurduğunda depremlerin meydana geldiğine inanılır. Hırsıyla Atlantis’in yok olmasına sebep olmuştur. Truva Savaşı’nda denizin çocukları olduğunu düşündüğü Yunanlıları alenen desteklemiştir. Trident sembolünün yanı sıra at ile de özdeşleşmiştir.
3. Yeraltının Tanrısı Hades
Yeraltı kaynaklarına sahip olan Hades en zengin tanrı olarak bilinir. Kötü değildir fakat ölüler ülkesini idare edebilmek için karanlık kimliğini korur. Kelime anlamı olarak da Hades “görünmez” demektir. Eşi Persephone ile yeryüzünde pek görülmezler. Tarımın tanrıçası Demeter’in kızını kaçırdığı için yeryüzündeki kıtlığa da sebep olmuştur. Onu görünmez yapan bir miğferi vardır. Diğer tanrılardan daha dürüst ve sözünden dönmez bir kişiliğe sahiptir. Aynı zamanda Hades Ölüler Ülkesi’nin de adıdır. Hades pek yeryüzüne çıkmayan gösterişsiz ve sakin bir tanrıdır. Fakat bilinen öykülerinden birinde Poseidon, Hades’i sinirlendirmek için mızrağını yere saplar ve yeryüzü boydan boya yarılarak Hades’in yeraltı ülkesi meydana çıkar. Sinirlenen Hades yetmiş bin kişilik Ölüler Ordusu ile Atlantis Denizi’ni kurutur.
4. Ana Tanrıça Hera
Zeus’un karısı, evliliklerin ve kadınların koruyucusu olan Kraliçe Hera’yı kocasının aşk yaşadığı kadınlara karşı büyük kötülükler yaparken görmek mümkündür. Oldukça kıskanç bir karakter olarak bahsedilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Paris’in en güzel kadın olarak Afrodit’i seçmesi sonucunda Truva Savaşı’nın çıkmasına sebep olur. En önemli sembolü guguk kuşudur.
Kaynakça:
Edith Hamilton, Mitologya, Varlık Yayınları Çeviri: Ülkü Tamer, 24.Basım, 2019