2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Sahibi Abdulrazak Gurnah Oldu

spot_img

“Kültürler ve kıtalar arasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine uzlaşmaz ve merhametli bir şekilde nüfuz etmesinden dolayı” 2021 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Abdulrazak Gurnah, “Romanları, basmakalıp betimlemelerden uzak ve bize dünyanın diğer yerlerindeki pek çok kişinin aşina olmadığı, kültürel olarak çeşitlendirilmiş bir Doğu Afrika’ya açıyor.” açıklamalarında bulundu.

Abdulrazak Gurnah Kimdir?

20 Aralık 1948 doğumlu Zanzibarlı romancıdır. Anadili Afrika’da yaklaşık 80 milyon kişinin konuştuğu dil olan Svahili dili olan Gurnah, gençliğinde Zanzibar ayaklanmasına ve sonrasında ortaya çıkan sosyalist rejimin sıkıntılı zamanlarına tanıklık etmiştir.

Emekli olana kadar İngiltere Canterbury’de bulunan Kent Üniversitesi İngilizce bölümünde profesörlük ve lisansüstü eğitim direktörlüğü yapmıştır.

Nobel Edebiyat Ödülü Tarihi

27 Kasım 1895 tarihli ve 20 Aralık 1896 tarihinde İsveç Stockholm’de açıklanan vasiyetnamesi ile birlikte Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlara hizmet edenlerin ödüllendirildiği prestijli bir ödüldür.

Alfred Nobel’in ifadesi ile “idealist bir eğilimi en iyi şekilde ifade eden yazara” verilen Nobel Edebiyat Ödülü, 1901 yılından beri yazarlarla buluşmaktadır. Ödül tarihi boyunca sadece tek bir yazar, kendisine layık görülen bu ödülü kabul etmemiştir. O kişi ise Jean Paul Sartre’dir.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün yanında kazanan yazara/şaire maddi ödül de verilmektedir. Bu ödül ise Nobel Vakfı tarafından karşılanmaktadır.

2021 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Abdulrazak Gurnah ise 10 milyon İsveç kronu (1.1 milyon dolar) para ödülünün sahibi olmuştur.

Nobel Edebiyat Ödülü ile ilgili diğer bilgiler ise şu şekildedir:

  • Şu ana kadar Nobel Edebiyat Ödülü’nün en genç kazananı, yazar Rudyard Kipling’tir. Kendisi 1907 yılında ödülü kazandığında sadece 42 yaşındaydı.
  • Şu ana kadar Nobel Edebiyat Ödülü’nün en yaşlı kazananı ise yazar Doris Lessing’tir. 2007 yılında ödüle layık görüldüğünde 88 yaşındaydı.
  • 2020 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Loise Glück ile birlikte şu ana kadar toplamda 16 kadın yazar/şair Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır. Bu isimler;
    • Selma Lagerlöf, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl S. Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Wislawa Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Müller, Alice Munro, Svetlana Alesksiyevic, Olga Tokarczuk ve Loise Glück

7 Ekim 2021 tarihinde İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Mats Malm tarafından sunulan 2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nün duyurusunu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:

 

Kaynakça: Nobel Edebiyat Ödülü 2021. NobelPrize.org. Nobel Ödülü Sosyal Yardım AB 2021. Per. 7 Ekim 2021.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.