2021 yılının en çok dinlenen kitapları listemizde; “Ben,Kirke”, “1984”,” Şeker Portakalı” ve “Tehlikeli Oyunlar” başta olmak üzere yılın en çok ilgi çeken eserleri yer alıyor.
Ben, Kirke- Madeline Miller
Amerikalı roman yazarı Madeline Miller, Ben, Kirke’de mitolojik karakterlerin hikayelerini kendi yorumuyla bizlere sunuyor. Roman, eski dünyanın en önemli uğraşı alanlarından olan simyaya tutkun, Yunan mitolojisinde de büyücü bir tanrıça olan Kirke’nin mitolojik hayatını konu alıyor. Yazar mitolojik bilgiyi kurmaca ile buluşturduğu bu eserde adeta sessiz bir bakış açısına yer veriyor. Fantastik romanlara meraklı mitoloji severler için macera dolu olduğu kadar düşündürücü de olan bu roman ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Camdaki Kız – Gülseren Budayıcıoğlu
Ünlü bir psikiyatrist olan Gülseren Budayıcıoğlu’nun gerçek hasta hikayelerinden esinlenerek yazdığı eserlerinden biri olan Camdaki Kız’da listemizde yer alıyor. Roman, hep lüks içinde yaşamış ama kaderi daha baştan kötü yazılmış camdaki kız (Nalan) ile yazarın kendi tabiriyle bir varoş çocuğunun (Hayri) aşk hikayesini bir psikiyatristin gözünden anlatıyor. Yazarın oldukça üzerinde durduğu çocukluk travmaları, kader motifi ve bilinçdışı etmenler dahilinde insan hayatının insanın elinde olmadığını sade bir dil ile anlatmış.
1984- George Orwell
İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan bu alegorik, distopik ve politik roman en başarılı distopyaların arasına girmeyi başarmıştır. Özellikle Nazi Almanya’sı ve Stalin Rusya’sında yaşanan totaliter rejimlere karşı esaslı bir eleştiri niteliğinde olan bu eser, Orwell’in ölümünden 31 yıl sonra İngiltere ve Amerika’da yasaklanmıştır. Ancak her ne olursa olsun 20. Yüzyılın İngilizcedeki en iyi 100 romanı arasında kendine üst sıralarda yer bulmuştur. Hala da edebiyat tarihindeki en etkileyici romanlardan biri olarak varlığını sürdürmektedir. Günümüz dünyasına dair çarpıcı öngörüler de içermekte olan bu eser Big Brother’ın yönetiminde, yasak ve korku dolu olan bir ortamda duyarsızlaşan insanların tek tipleşmeye mahkûm olduğu ve insanı gerçekten insan yapan niteliklere yabancılaştığı bir dünyayı anlatıyor.
Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara – Yuval Noah Harari
Doğu Avrupa kökenli bir tarihçi olan Yuval Noah Harari okumayanın bin pişman olacağı bu eserinde; Modern insanın yani bizlerin, Homo Sapiens’lerin Kuzey Afrika’dan çıkıp, Homo Erectus, Neandertal gibi bütün insan türlerini egale ederek, ya da başka bir deyişle yok ederek dünyayı ele geçirmesini anlatan bu kitabında insanlığın izini Bilişsel Devrim, Tarım Devrimi, İnsanlığın Birleşmesi ve Bilim Devrimi olarak dört aşamada ele alıyor. Harari’nin, insanın anlam arayışına, insanın durumuna dair temel sorulara anlaşılır ve akıcı bir dille cevaplar vermeye çalıştığı bu eser birçok meslektaşı tarafından övgüye layık görülmüştür.
Şeker Portakalı-Jose Mauro De Vasconcelos
Brezilyalı yazar Jose Mauro De Vasconcelos’un tüm dünyayı etkisi altına almayı başaran dram ve çocukluk romanı olan Şeker Portakalı ’da listemizde bizlerle beraber. Brezilya’nın Minas Gerais bölgesinde yaşayan fakir bir ailenin beş yaşında ki oğlu olan Zeze’nin hüzünlü ve bir o kadar da düşündürücü hikayesi bir çocuk kitabı olmanın çok daha ötesinde. Kitapta Zeze’nin yoksulluğa ve acı dolu yaşantısına rağmen umut ve sevgi dolu kalbi ile tanışıyoruz.
Denemeler-Montaigne
16. Yüzyılın Fransız deneme yazarı Michel De Montaigne, 107 denemeden oluşmuş eseriyle geçtiğimiz yılda en çok dinlenen kitaplar arasına girmeyi başardı. Hayatının en zor döneminde yazmaya başlamış ve ölene kadar yazmaya devam etmiş olan yazar insana ve yaşama dair sorgulamalarını oldukça yalın bir dille okuyucuya aktarmış.
Tehlikeli Oyunlar- Oğuz Atay
Ankaralı bir inşaat mühendisi olan Oğuz Atay ilk romanı Tutunamayanlar TRT 1970 Roman Ödülü’nü aldıktan kısa bir süre sonra ikinci romanı olan Tehlikeli Oyunlar’ı yazdı. Eserleri post modern edebiyat kapsamında incelenen Atay’ın bu romanının kahramanı Hikmet de tıpkı Tutunamayanlar’ın kahramanı Selim gibi uyum sorunları yaşayan aykırı bir kişiliktir. Yazar kitabını, Hikmet’in yalnızlığı ve topluma yabancılaşması üzerinden kişinin kendiyle savaşmasını ve yenmesini, kendi dönüşümünü hayati bir sorun olarak algılamaya çağıran, çarpıcı ve sarsıcı bir roman olarak karşımıza çıkarmaktadır.
Akhilleus’un Şarkısı-Madelline Miller
Akhilleus’un yakın arkadaşı Patroklos’un gözünden Troya Savaşı’nın, kralların, tanrıların ve savaşçıların destanının anlatıldığı bu hikâye Homeros’un İlyada’sının sürükleyici bir yorumu niteliğinde. 2011 yılında yayımlanan 416 sayfalık oldukça akıcı ve şairane bir dile sahip olan bu eserin tamamlanması ise tam on yıl sürmüş.
Ayna Merdiven- Ferhan Şensoy
Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu’nun kurucusu olan Ferhan Şensoy’un edebiyat dergilerinde ilk kez yayımlanan öykülerinin de yer aldığı öykü kitabı Ayna Merdiven, ilk olarak 2019 yılında okuyucuyla buluşmuş olmasına rağmen geçtiğimiz yıl da yoğun ilgi görerek listemizde yer almayı başarmıştır. Şensoy’un kendine has üslubu ve esprileriyle eğlenceli bir anlatıma sahip olan bu eserde en çok konuşulan öykü ise “Dalgındır Hüsam Kusura Bakmayın” olmuştur.
Outliers (Çizginin Dışındakiler)-Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur? – Malcolm Gladwell
İngiliz doğumlu Kanadalı bir gazeteci-yazar olan Gladwell’in 2009 yılında yazdığı bu kitap; başarının belirli faktörlere bağlı olduğunu, başarılı olanların en parlak zekaya sahip olmadıklarını, Beatles ve Bill Gates’in ortak yanlarının ne olduğunu, Asyalıların matematikteki üstün başarısının sırrını, New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki insanının neden adını bile duymadığımızı açıklıyor.
Bir Dinozorun Anıları-Mina Urgan
İngiliz edebiyat profesörü ve çevirmen olan Mina Urgan’ın ölmeden 3 yıl önce yazmış olduğu hayatını ve Halide Edip Adıvar, Necip Fazıl Kısakürek gibi Türk edebiyatının tanınmış isimlerinin hatta Mustafa Kemal Atatürk’ün de içinde olduğu anılarını oldukça sade ve merak uyandırıcı bir dille anlattığı kitaptır Bir Dinozorun Anıları. Anılarını anlatırken fikirlerini oldukça dobra bir şekilde dile getiren Urgan’ın otobiyografisi oldukça samimi ve gerçekçi bir halde sizi o dönemlere götürüveriyor.
Gitmeli Miyim Kalmalı Mıyım-Hakan Mengüç
Bursa Tiyatro Atölyesinin kurucularından biri olan Hakan Mengüç bu kitabında; ana karakterleri Aleyna ve Ertan üzerinden narsizmin gölgesinde yaşanan mutsuz ve huzursuz ilişkilerin analizlerini yapmaya çalışırken, hırsları uğruna kendine bir yaşam seçen insanların çevrelerinde bulunan insanlar üzerindeki etkilerini akıcı bir dille anlatmış.
Kayıp Tanrılar Ülkesi-Ahmet Ümit
Son kitabı olan Kayıp Tanrılar Ülkesi’nin ana karakterini “Babasız çocuklar tanrıya sığınırdı ama o, tanrı olmayı seçti.” cümlesiyle tanımlayan ünlü polisiye yazarı Ahmet Ümit’in polisiyeyi, arkeoloji ve mitolojiyle buluşturan bu eserinde; babasız kaldığından beri yaşadıkları için babasını suçlayan ve onunla hesaplaşmak için Tanrıların Evi Olimpos Dağı’na gitmeye çalışan, gidebilmek için de her şeyi yapmaya hazır, geçmiş travmalarından kurtulamamış bir insanın başından geçenleri anlatır.
Balıkçı ve Oğlu-Zülfü Livaneli
Toplumsal konulara olan duyarlılığı ile tanınan edebiyatçı-fikir adamı Livaneli’nin hep yazmak istediği denizle ilgili romanı Balıkçı ve Oğlu : Ege balıkçılarının ve hayal kurmaktan bile mahrum bırakılan göçmenlerin kaderine, hikâyenin ana karakterleri olan Mustafa isimli bir gencin ve denizden kurtardığı Afgan bir bebeğin üzerinden anlatılıyor.
İnsan Olmak – Engin Geçtan
Bir psikiyatrist olan Engin Geçtan, kitabın ilk sayfalarında insanın antropolojik olarak tarihini anlatıyor. İnsanın nasıl bir toplumlaşma süreci geçirdiğini anlattıktan sonra geleneksel ve çağdaş toplumlarda yaşayan insanların ne gibi psikolojik sorunlar yaşadığını ve insan olmanın ne olduğunu o kadar etraflıca ele alıyor ki bizi içsel bir yolculuğa çıkarıyor.
Var Mısın? – Doğan Cüceloğlu
Kırktan fazla bilimsel makale yayımlayan psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu’nun Deniz Bayramoğlu ile yaptığı sohbetlerden oluşan bir rehber niteliğindeki bu kitap, yaşamı boyunca bu meziyetlerin peşine düşmüş, insanın anlam arayışı üzerinde duran ve bu eksen doğrultusunda temaları işaret eden Cüceloğlu, kendini keşfetmenin önemini vurguluyor bu kitabında.
KAYNAKÇA:
“2021’de Storytel’de En Çok Dinlenen Kitaplar”. Storytel. Web. 09.02.2022