5 Farklı Şairden Ölüm Teması

Editör:
İclal Yaka
spot_img

Ölüm, insanlık tarihinin en derin ve karmaşık konularından biri olarak her daim gizemini korumuştur. Ölümün tarifi yoktur. Kimi için ölüm, sonsuz bir uykudur; kimi için ise bir acıdan ibarettir. Şairler ölüm temasını ele alırken sıklıkla insanın varoluşsal sorunlarını, geçmişe dair özlemlerini ve geleceğe dair umutlarını dile getirirler. Şiirler ise ölümü anlamlandırma çabasında insan duygularını en saf ve dokunaklı şekilde yansıtır. Bu yazıda, bu derin duyguların ve düşüncelerin izini sürerek edebiyat dünyasının ölümü nasıl ele aldığını keşfedeceğiz.

1. Özdemir Asaf’ın Gözünden Ölüm: Ölüm

Söylenti Dergi

Ölüm; ben onu çiçeklerle giderken gördüm.
Ölüm; ben onu yaşamları bilerken gördüm.
Obur doymazlıkların obur açlıklarında.
Ölüm; ben onu, varlıkları silerken gördüm.

Ama bir de yokluğun ve yüreğin önünde;
Ölüm; ben seni utanç ile titrerken gördüm.

Özdemir Asaf, aşkına duyduğu saygıyla bilinen bir şairdir. O bir aşk şairi, o bir duygu şairidir. Aşkını ölüm kavramıyla ele alır. Kelimelerin tükendiği yerde ölümle devam ettirir cümlelerini. Şaire göre, ölüm tek başına anlatılmaz. İnsan sevdiği insanların yokluğunda, açlığında ve utanç halinde ölümü tasvir eder. Öyle ki kalp atmayı bıraksa da insanlar yüreğinde barındırdığı sevdiklerini bırakamazlar. “Ben onu çiçeklerle giderken gördüm,” der. Ölümün ardından yollara çiçekler dökülür. Çiçeklere  rağmen ölüm gelse de sadece fiziki bir sona değil, aynı zamanda kişisel ve duygusal bir anlamda da derin bir etki yaratır.

2. Cahit Sıtkı Tarancı’nın Gözünden Ölüm: Yaş Otuz Beş

Söylenti Dergi

Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız ömrün.
Delikanlı çağımızdaki cevher,
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider.

Ölümü en güzel anlatan şiirlerden bir tanesidir Cahit Sıtkı Tarancı’nın yazdığı bu güzel şiir. İtalyan şair Dante‘den etkilenerek yazar şiiri. Çünkü Dante sürgün hayatında 35 yaşındadır ve birçok şeyden mahrumdur. Bu yüzden şair otuz beş yaşı hayat yolunun yarısı olarak kabul eder. Otuz beş yaştan önce herkes genç, canlı, mutlu ve enerjiktir. Otuz beş yaştan sonra bireyin bütün canlılığı yavaş yavaş eksilirken ölüm denen şeyin bireyin vücuduna yavaş yavaş karıştığını belirtir. Gençlik durağan olmaya başlarken ölüm yorgunluğu bu bitmiş vücuda yüklenir. İşte bu şiirde de Cahit Sıtkı Tarancı gençlik yorgunluğunun gezintisine çıkartır bizleri.

3. Cemal Süreya’nın Gözünden Ölüm: Sizin Hiç Babanız Öldü mü?

Söylenti Dergi

Sizin hiç babanız öldü mü?
Benim bir kere öldü kör oldum
Yıkadılar aldılar götürdüler
Babamdan ummazdım bunu kör oldum.

Anne baba ölümleri şairlerin çok başvurdukları bir ölüm temasıdır. “Sizin hiç babanız öldü mü?” der şair. Ve dizeleri yazmaya başlar. Aslında şiiri babasının ölümünden 4 yıl öncesinden yazar. Ele aldığı tema ise ölüm gelmeden insanda oluşan dış dünyaya karşı savunma özelliğinin yok oluşudur. Baba figürü yol gösterendir. Evlatlarını dış dünyadan koruyan bir güç göstergesidir. Şairin genel olarak vermek istediği mesaj ise baba figürünün hiç ummadık bir anda hayattan çıkmasıdır. Bazen insanlar ölmez bize çaresizce yıkadılar, aldılar ve götürdüler demek düşer.

4. Cahit Külebi’nin Gözünden Ölüm: Ölümlü İnsanlar İçin

Söylenti Dergi

Hepiniz öleceksiniz!
Tanrı katına çıkacaksınız utanmadan!
Ruhlarınız koyup kaçacak sizi!
Topraklara gömüleceksiniz.

Kurtlar, böcekler, solucanlar
Sevinçle saldıracak üstünüze.
Elleriniz bomboş kalacak,
Kimse bakmayacak resminize.

Şair, bu şiirinde ölümün getirdiği ümitsizliği ve kaçınılmazlığı en acımasız haliyle ele alır. Ölümden sonra bedenin ve ruhun geçici doğasının insanlığın tüm değerlerini yok edeceğini vurgular. Ölüm kaçınılmaz, ölüm karanlık bir olaydır ona göre. Ölüm doğanın karşısında güçsüzdür. Ölümden sonra doğanın parçaları olan kurtlar, böcekler ve solucanlar ölü bedenleri hızla yok edecektir.  “Elleriniz bomboş kalacak. Kimse bakmayacak resminize,” ifadesiyle ölüm hakikatinden sonra insanların asla hatırlanmayacağını ve toprakla karışıp yok olacağını bizlere aktarır.

5. Necip Fazıl Kısakürek’in Gözünden Ölüm: Ölüm Güzel Şey

Söylenti Dergi

Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber…
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber?
Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun!
Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun!

Necip Fazıl Kısakürek, ölümün ilahi bir anlam taşıdığını ve geçici dünyadan edebi olanı hedeflenmenin önemini vurgulayan mistik bir bakış açısına sahiptir. Ölümün güzel şey olduğunu vurgular. Bu güzel şeye Peygamber ölümünü örnek göstermektedir. Şaire göre ölüm, bir son değil. Yalnızca varoluş seviyesine geçişi sağlayan bir olaydır. Ölüm güzelliklere açılan bir kapı aynı zamanda Tanrı’ya olan teslimiyetin bir ifadesidir.

 


Kaynakça

Yaş Otuz Beş Şiiri. Antoloji. Web. Erişim Tarihi: 28.07.2024

Sizin Hiç Babanız Öldü mü Şiiri. Web.  Erişim Tarihi:27.07.2024

Ölümlü İnsanlar İçin. Antoloji. Web.  Erişim Tarihi: 29.07.2024

Ölüm Şiiri. Antoloji. Web. Erişim Tarihi: 29.07.2024

Ölüm Güzel Şey Şiiri. Web. Erişim Tarihi: 28.07.2024

 

spot_img
Arzu Şağban
Arzu Şağban
"Yaşamaktan yazmaya vakit kalmadı."

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.