70’lerin Popüler 10 Türkçe Şarkısı

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

70’li yıllar, birçok yönüyle Türkiye’nin en dolu dolu on yıllarından biridir. Bu doludizgin yılların heyecanını en derinden, doyasıya hissedebileceğimiz alanlardan biri de müziktir. Biz de size bu deneyimi yaşatabilmek için 70’li yıllarda popüler olmuş on Türkçe şarkıyı derledik. Gelin bu on yılın canlılığını, popülerliğini hala koruyan on Türkçe şarkıyla müziğin penceresinden hep beraber hissedelim!

Hayat Bayram Olsa

1972 yılında sözleri dahil Şenay‘a ait olup orijinal “Obecanje” adıyla Hırvat asıllı Yugoslav şarkıcı Ljupka Dimitrovska tarafından söylenmiş olan bu şarkı, dönemin hızlı siyasi sürecinin içinde “insanlar el ele tutuşsa” sözleriyle kendine parlak bir yer edinmiştir.

İşte Öyle Bir Şey

1976 yılında çıkan Erol Evgin‘e ait iki yüzü de hit olmuş 45’lik plağın yüzlerinden biri bu parçadır ve hafızalarımızda unutulmaz bir yer edinmiştir. Bu plağın diğer yüzü olan hit “Sevdan Olmasa” parçasından da burada bahsetmeden geçmeyelim.

Fesuphanallah

70’li yıllar denince Erkin Koray anılmadan olmazlar arasındadır ve bu yıllarda arabeske çalan birçok şarkı seslendirmiştir. Doğrudan Arap müziği adaptasyonlarından biri olan “Fesuphanallah” şarkısı da o yıllarda Hababam Sınıfı filmlerinde dahi kendisine yer edinerek gönüllere taht kurmuştur.

Fabrika Kızı

Dinlerken marksizmi buram buram hissettiğimiz bu şarkı, konusunu kent yoksullarından alır ve sözleri Bora Ayanoğlu‘na aittir. 1970 yılında Alpay‘ın, dönemin müzik akımlarından Anadolu-pop’un bir örneği olarak seslendirdiği “Fabrika Kızı”, popülerliğini günümüzde de hala korumaktadır.

Delisin

1975 yapımı aynı adlı romantik komedide de defalarca çalınan, Cici Kızlar tarafından seslendirilen “Delisin” şarkısı, aslında aynı yılın Eurovision Şarkı Yarışması finalinde Semiha Yankı‘nın “Seninle Bir Dakika” şarkısıyla birinciliği paylaşmıştır ancak Cici Kızlar‘ın bizzat kendilerinin çektiği kura sonucunda Stockholm’de Türkiye temsilen “Seninle Bir Dakika” yarışmıştır.

Son Verdim Kalbimin İşine

Orijinali Enrico Macias‘ın “Je suis content pour toi”sı olan, 1975’te Ülkü Aker‘in sözleriyle Seyyal Taner‘in seslendirdiği bu şarkı; evde kendi kendimize dinlerken bile alkışlarla eşlik edebileceğimiz türden bir coşku hissettirmekte ve geniş bir kitle tarafından hala severek dinlenmektedir.

Ah Nerede

1975 yapımı Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu‘nun başrolü paylaştığı aynı adlı romantik komedinin de müziği olmuş, dünyevi aşkın doyumsuzluğunu yine coşkuyla anlatan şarkılardan biridir “Ah Nerede”. Bu coşkuya Tuğrul Dağcı‘nın sözlerini Füsun Önal‘ın seslendirmesiyle şahit olmaktayız.

Namus Belası

70’li yıllara özgün müziğiyle ve sesiyle damgasını vurmuş isimlerden biri olan Cem Karaca‘nın söz ve müziği kendisine ait “Namus Belası” şarkısı, şarkıcının tiyatrocu yanının bir ürünü olarak anlattığı Anadolu hikayesinin yanında, müziğinde Gürcü ve Azeri motifleri dahil birçok tarzı bir araya getiren Cahit Berkay‘ın da katkılarıyla adını 70’li yılların unutulmaz şarkıları arasına kısa sürede yazdırmıştır.

Dağlar Dağlar

1970 yılında, Türkiye’de yetişen en büyük seslerden biri olan unutulmaz Barış Manço‘nun seslendirdiği bu şarkı çok büyük ilgi görmüştür ve dönemin “Hey” ve “Ses” dergilerinde yılın şarkısı seçilmiştir. Aynı plakta iki farklı yüzde iki farklı versiyonu olan şarkının burada dinleyebileceğiz versiyonunda şarkıya Cüneyd Orhon, kemençesiyle eşlik etmektedir. Bu albüm, kapağında Barış Manço‘nun 10. sanat yılının 10. plağı olmasını temsilen iki defne yaprağı arasında on sayısını içermektedir.

Aldırma Gönül

Sabahattin Ali‘nin 1933 yılında Sinop Cezaevi‘nde yatarken yazdığı “Aldırma Gönül Aldırma”nın dizeleri 1977 yılında Kerem Güney tarafından hicaz makamında bestelenerek seslendirilmiştir ve adeta bir protest-song‘a dönüşmüştür. Yine aynı yıllarda ülkemizin en önemli seslerinden Edip Akbayram ve ekibi Dostlar’ın da bu besteyi seslendirmesiyle şarkı dillerimizden düşmez hale gelmiştir.


Kaynakça

  • Bengi, Derya. 70’li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük “Görecek Günler Var Daha”. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2020.
spot_img
Ece kısa
Ece kısa
Ece KISA

2 YORUM

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.