80’lerde Dirilen Rock Ruhu: Bon Jovi

spot_img

Bir döneme damgasını vuran Bon Jovi grubunun müzik serüveni nasıl başladı biliyor musunuz? Gelin hep birlikte başarılı grubun serüvenine ve ilk albümlerinin ortaya çıkış hikayesini inceleyelim!

Bon Jovi’nin Müzik Serüveni Nasıl Başladı?

Grubun kurucusu olan Jon Bon Jovi olarak tanınan  John Francis Bongiovi, kendi çapında ufak kulüplerde ve barlarda çeşitli mini konserler verirken 1980 yılında New York‘ta Power Station stüdyolarında kuzeni Tony Bongiovi’nin yanında çalışmaya başlamasıyla her şey değişti. Stüdyoda baktığı işler temizlik ve getir-götür işlerdi ama müzisyenlerin kayıtlarını dinleyip boş zamanlarında kendi bestelerini alırken birden hiç planda olmayan bir şekilde işin şekli değişiverdi.

Elindeki demo kayıtlarla plak şirketleri ile görüşen fakat yanıt alamayan Jon Bon Jovi, 1982 yılının haziran ayında kaydettiği Runaway‘i, yerel bir radyodaki DJ’ye dinletti ve kabul edildi. Ardından radyoda derleme bir albüme koyuldu. Akıllara gelmeyen bir ilgiyle karşılandı “Runaway”. Herhangi bir grubu, menajeri veya plak şirketi olmayan bu genç, tek başına hit bir parçaya imza atmıştı.

Plak şirketlerinin bu gencin peşine düşmesiyle işler büyümüş ve önce New York, daha sonra da tüm ABD yerel radyolarında en çok istek alan şarkılardan biri olmuştu. Başarısı ilk günden belliydi. Öyle ki heavy metal çıkışlı pop-metali günümüze taşıyabilen, zoru başaran bir gruptur.

Kerrang! dergisinin hazırladığı Tüm Zamanların En İyi 100 Hard Rock/Heavy Metal albümleri sıralamasında 54. sırada yer alan bu albüm Jon Bon Jovi’nin kendi adıyla aynı adı taşıyordu: Bon Jovi.

İşte ortalığı kasıp kavuran ulusal hit grubun ilk kıvılcımı olan Bon Jovi albümünden bazı parçalar!

 

RUNAWAY: Kaçışın Hikayesi

George Karakoglou ile yaptıkları tempolu gitar riffleri, albümün yoluna güneş gibi doğuyor. Runaway, grubun kendi adını taşıyan ilk albümünün ilk single’ı oldu.

Runaway’ın hikayesi evden kaçan genç bir kızın sokaklarda hayatta kalmaya çalışmasını anlatıyordu. Jon Bon Jovi, New Jersey’den Manhattan’a Greyhound otobüsleriyle giderken gördüğü, evden kaçan gençlerden ilham alarak yazmıştı bu şarkıyı. 40 yıllık bu şarkı Bon Jovi’nin en sevdiklerinden biriydi hatta marş gibi her konserde mutlaka çalınır. Fakat şaşırtıcı bir şekilde 8 Temmuz 2011 İstanbul konserinde çalınmamıştır. Şarkıyı çok sevmesine rağmen klibinden nefret ettiğini her fırsatta söylemektedir.

Bu hit şarkının grup için her zaman özel bir yeri olacaktır. Jon, şarkıyı konserde çalmadan önce hep şu hikayeyi anlatır:
“1983’te genç bir punk radyo istasyonuna gider. DJ’i yakasından yapışır ve şöyle der: Bayım, elimde havalı bir melodi var. Bana bir güzellik yapıp 3 buçuk dakikalık şu şarkıyı çalar mısınız? Karşınıza çıkacak şey bir rock & Roll yıldızı olacak.”
…Ooh, she’s a little runaway
Ooh, o biraz kaçak
A different line every night
Her gece farklı bir çizgi
Guaranteed to blow your mind
Aklını uçurma garantili
See you out on the streets
sokaklarda görüşürüz…

She Don’t Know Me

She Don’t Know Me, rock grubu Bon Jovi‘nin 1984 çıkışlı ilk albümleri Bon Jovi‘nin üçüncü şarkısıdır ve albümden yayımlanan ikinci teklidir. Şarkı, Mercury Records tarafından yayımlanmıştır. She Don’t Know Me, Bon Jovi albümlerinde yer alan şarkılar içinde Jon Bon Jovi ve grup üyeleri tarafından yazılmamış tek şarkıdır. Şarkı plak şirketinin dayatması üzerine albüme alınmıştır. Ardından albümün en çok dinlenenleri arasına girmiştir.  Vokallerdeki oktavının ne kadar geniş olduğuna değinmiyoruz bile.

Bu albümdeki “Roullete” ve “Love Lies” parçaları da oldukça başarılıydı. Grubun söz konusu albümü çok sevmemesi ve bu albümden “Runaway” dışında herhangi bir şarkının konserlerde çalınmamasıyla hayranların da favorilerinde yer alamadı. Grubun kariyeri açısından önemli bir yerde olan bu albüm 80’lerin ruhunu doyasıya yaşasa da sadece prodüksiyondaki zayıf halkalardan dolayı albümün parçaları tutunmakta zorlandı.

İnişleri çıkışları olan grubun büyük yükselişleri devam ederken bir dönem elektronik müziğin aldığı ivmeyle tahtı sallanıyor gibi olsa da Bon Jovi, her şeye rağmen rock müziğin unutulmazları arasında yeri hep olacaktır.

 

spot_img
Büşra Cengiz
Büşra Cengiz
"...Ve sevilecek hiçbir şeyin olmadığı bu karanlıkta ruh sevmeyi bırakırsa, Tanrı'nın yokluğu daimi olur."

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.