Karayipler’in İkonik Müziği: Kalipso Müziğinin Tarihi

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

İlk olarak 19. yüzyılda Karayipler’de yer alan Trinidad ve Tobago adalarında ortaya çıkan, 20. yüzyılın ortalarına doğru Karayipler’in kalanına yayılan kalipsonun bugün bu kadar bilinmesinin altında güçlü bir sömürge geçmişi yatmaktadır.

Dünyaya doğalgaz ihraç eden en büyük merkezlerden birisi olan, petrol açısından son derece zengin olan ve ünlü kâşif Kristof Kolomb tarafından “La Isla de la Trinidad” yani Kutsal Üçlü Adası olarak adlandırılan bu yer; İspanyollar tarafından sömürgeleştirilmiş, yoğun miktarda Fransız göçmen almış ve daha sonrasında tarihin birçok sayfalarında okumaya alışık olduğumuz İngilizlerin yönetimine geçmiştir. Karayipler’de yer alan, önemsizmiş gibi görünen ama aslında ekonomi ve turizm açısından son derece değerli olan bu ülke, tarih boyunca bünyesine aldığı birçok farklı kültürden insanlarla birlikte kendi müzik kültürünü de dünyaya yaymıştır.

Kökeninde yatan siyasi ve ekonomik temellerden dolayı kalipso; her ne kadar eğlenceli, kıpır kıpır melodilere sahip olsa da güncel ve siyasi olaylara atıfta bulunan esprili ve hicivli sözlerle özdeşleşmiştir.

Kalipso Enstrümanlarının İmzası

Kalipsonun neşeli ve karmaşık sesini yansıtmak için Afrika halk şarkılarına özgü çalgı aletleri kullanılsa da en yaygın olanı davullardır. Özellikle çelik davullar, kalipso enstrümanları arasında imza niteliğine sahiptir. Fakat genel olarak davulların çeşitliliğini dinleyenlere unutturmamak için birçok vurmalı çalgılar da kullanılmaktadır. Kalimba, djembe ve bongo adını verdiğimiz bu müzik aletleri, en yaygın kullanılanlara birer örnek.

Yaklaşık beş dakikalık minik bir djembe kullanımı eğitim videosunu sizlerle paylaşıyoruz:

Ünlü Kalipso Sanatçıları

Kalipsonun kalbi Trinidad doğumlu David Rudder, tüm zamanların en başarılı kalipsonlarından birisi olarak kabul edilmektedir. 11 yaşında bir kalipso grubuyla şarkı söylemesiyle kalipso ile tanışan Rudder, 30’dan fazla albüm çıkarmıştır.

Dünyanın Kalipso Kralı

Mighty Sparrow olarak da bilinen Slinger Francisco ORTT CM OBE, Trinidadlı vokalist ve gitaristtir. Dünyaca tanınmış en ünlü kalipso sanatçılarından birisi olan Sparrow, Dünyanın Kalipso Kralı olarak ünlenmiştir.

Dünyada kaydedilen en ünlü kalipso şarkısı, Mighty Sparrow‘a ait olan Jean and Dinah‘tır. 1956 yılında yayımlanan şarkı, aynı yıl katıldığı birçok yarışmayı kazanmıştır. ABD birliklerinin Trinidad’dan ayrılışını kutlarken Jean and Dinah çalması, şarkının kısa sürede zirveyi görmesini sağlamıştır.

Harry Belafonte

Kalipsonun dünyaca tanınmasında önemli bir rol oynayan Harry Belafonte, ünlü şarkısı Banana Boat‘ı Afrika ve Karayipler’e çalıştırılmak için getirilen kölelere adamıştır. Banana Boat, bölgedeki muz ticaretinin artması üzerine işçilerin yük gemilerini doldurup boşaltırken aralarında söylemeye başladıkları bir şarkıdır. Şarkı, Jamaika halk şarkısı olan Day-O’nun uyarlanmış hâlidir.

Kalipso Kralı Metin Ersoy

Nasıl ki dünyanın kalipso kralı Mighty Sparrow’sa kalipsonun ülkemizdeki temsilcisi de 2017’de aramızdan ayrılan Metin Ersoy‘dur. Afrikalı kölelerin, zaman zaman sahipleriyle dalga geçmek amacıyla aralarında kendilerine özel bir iletişim şekli olarak ortaya çıkardıkları kalipso, daha sonrasında bir müzik türüne dönüşmüştür. Metin Ersoy‘un kalipso ile buluşma hikâyesi ise hayalleri uğruna sınırları zorlamanın ve savaşmanın gerçek bir örneğidir.

Murad Çobanoğlu on Twitter: "Metin Ersoy, müzisyenliğinin yanı sıra başarılı bir aktördü de...Mekanı Cennet olsun... Bize bıraktığı onca şarkı onca film için teşekkürler https://t.co/iXVa6pTitY" / Twitter
Metin Ersoy. Görsel: https://twitter.com/muradcobanoglu

Metin Ersoy, klasik müzik eğitimi alsa da aslında gönlünü caz müziğine kaptırmıştır. En başından beri klasik müzikte ilerlemeyeceğini açık açık söyleyen Ersoy, yasak olmasına rağmen okuduğu konservatuarda gizli gizli Arjantin ve Latin şarkıları çalardı. Kalipso Kralı lakabının temelleri ise Kore Savaşı’na dayanmaktadır.

Kore Savaşı’nda, ülkemizin asker gönderdiği zamanlarda Metin Ersoy askerliğini, Kore ve Japonya’da ABD birliklerinde yapmıştır. O dönemde Metin Ersoy‘u gören herkes, Harry Belafonte‘e benzediğini söylemektedir. Harry Belafonte ise kalipsonun tüm dünya tarafından bilinmesini sağlayan Amerikalı şarkıcıdır.

Harry Belafonte's Balancing Act | The New Yorker
Harry Belafonte. Görsel: newyorker.com

Afrikalı kölelere dayanan kökeni sayesinde enerjik bir ritme sahip kalipso, son derece bozuk bir İngilizce aksanı da barındırmaktadır. Metin Ersoy, henüz modern müziğin bile ülkemizde yeni yeni yayıldığı dönemlerde kalipsoyu getirip tanıtmaya karar vermişken “broken English” adı verilen, bahsettiğimiz bu bozuk İngiliz aksanı öğrenmek için uzunca bir süre çalışmıştır.

Ossi Müzik - Metin Ersoy / Mavi Yolculuk albümünü dinle
Metin Ersoy “Mavi Yolculuk” albüm kapağı.

Metin Ersoy adeta ruhunu kalipsoya kaptırmıştır. Öyle ki sanatçıların takım elbise ile sahneye çıkıp büyük bir ciddiyetle işlerini icra ettikleri dönemde Ersoy, kalipsonun ruhunu ve kökenini yansıtırcasına bir giyim tarzı oluşturmuştu kendine. Yakası açık, rengarenk ve desenli gömleklerle oluşturduğu sahne kostümleri ve ikonik dans hareketleri ile kendisini dinleyenlere kalipsoyu görsel olarak da aşılamıştır.

Metin Ersoy “Matilda” canlı performans:

Müzisyen kimliğinin yanı sıra oyunculuk da yapan Kalipsonun Kralı Metin Ersoy, 2017 yılında aramızdan ayrılmıştır. Askerlik yaptığı sırada tanıştığı kalipso, hayatının dönüm noktası olmuş ve ülkesinde bir müzik türünün kralı olarak ünlenmesini sağlamıştır.


Kaynakça:

Öne çıkan görsel: blogdigger.com

yeter ki müzik olsun. “Metin Ersoy – ‘En İyileriyle'”. Erişim: 08.04.2023. Web

Bilgi Ustam. Calypso Müziğinin Tarihi”. Erişim: 08.04.2023. Web

Kidadl. “71 Calypso Music Facts: Origins, Artists, Instruments And Much More”. Erişim: 08.04.2023. Web

Blog Digger. “The Joyful Sounds of Calypso: The Iconic Genre of Music”. Erişim: 08.04.2023. Web

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.