Sayfalar Arasında Umut

Editör:
Caner Çetin
spot_img

Hayatta bazen kendimizi umutsuz hissettiğimiz anlar olur, kendimizi çıkmazda hissederiz. Her şeyden uzaklaşıp bize iyi gelen kitaplar okuduğumuzda bu genellikle iyi gelir. Derlediğimiz kitapları okurken umudunuzun yeniden yeşerdiğini göreceksiniz. Zor zamanların yaşanması çok doğal ve aradığımız umut ışığı bir yerlerde hep var. Unutmayalım ki kitaplar hep yanımızda. Biz de okurken yalnız hissetmeyip satırlarında umut bulacağınız beş kitabı sıraladık.

1. Acı Çikolata – Laura Esquivel

Fotoğraf

 

“Bir tek gerçek vardır, o da gerçek diye bir şey olmadığıdır! Gerçek, herkesin baktığı noktaya göre değişir.”

Kitap, kapağındaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere birçok konuyu kapsamaktadır. Kahramanımız Tita, hayatında pek de şanslı değildir fakat yemek yeteneği ona bir umut olmuştur. Ters giden onca şeye rağmen bir alanda başarılı olması onu motive eden yegane şeydir. Meksika geleneklerine göre evin en küçük kızı evlenemez ve ömrü boyunca annesine bakar. Kitap, en küçük kız olan Tita’nın bu gelenekle baş etmeye çalışma hikayesidir aslında.

Yazar, her bölümü yemek tarifleri vererek başlatmış; bu da okurların ilgisini çeken bir detaydır. Verilen yemek tarifleri olaya bir şekilde bağlanmakta. Kitap, okuru sayfalar arasında bir hayli sürükleyen türden. Ayrıca olaylar üzerinden toplum ve kadın hakları hakkında meselelere değinen Laura Esquivel, birçok ahlaki değeri sorgulamış. Her satırı merakla okunacak bu romanın sonu da okurları oldukça şaşırtmış. Büyülü gerçekçilik akımıyla özgün bir kitap olan “Acı Çikolata“, kesinlikle okumaya değer.

2. Güzel Günlerin Habercisi – Debbie Macomber

Fotoğraf

“Oturup olanlar için ağlamak ne işe yarayacaktı? Acı acıydı. Onunla yaşamayı öğrenip devam ederdin.”

Kitabın adı bile umut dolu olduğundan kitabı elinize aldığınız andan itibaren güzel günler adına yeni hayaller kurmaya başlayabilirsiniz. “Güzel Günlerin Habercisi“, gayet sakin ilerleyen, okurken sizi olayları anlamak için çok fazla düşünmek zorunda bırakmayacak bir kitap. Yalın ve yormayan bir dil kullanılmış.

Debbie Macomber, kitaplarında genellikle umudu konu eden bir yazar. Bu kitabında da insanların yaşadığı kayıplardan sonra gelen büyük yalnızlığı ve yeniden dik durma çabasını iki karakter üzerinden anlatmış. İkiz kardeşini kaybettikten sonra yeni bir başlangıca ihtiyaç duyan Hope ve savaşta iki arkadaşı gözünün önünde ölen Cade. Her sayfasında, her satırında bir kez daha vazgeçme demiş yazar.

Unutmayın ki, en umutsuz olduğunuz anlarda bile aralanacak bir kapı, içeri sızacak bir ışık vardır. Kitabı okurken olaylara farklı bakış açılarıyla bakacak, karakterlerin pes etmeden ilerleyişini belki de örnek alacaksınız.

3. İnsanlar – Matt Haig

“Mutluluk senin dışında bir yerde değil. Mutluluk senin içinde.”

İnsanlar kitabı, bilim kurgu okurlarının sevebileceği bir kitap. Yazar, dünyada sevdiklerimizle var olmanın, yemek yemenin, şarkı söylemenin hatta acı çekmenin bile ne kadar eşsiz şeyler olduğunu bizlere hatırlatmış.

Olaylar, hayatını matematiğe adamış ilgisiz bir baba ve eş olan profesörün, bir hipotezi ispatlamasıyla başlıyor. Hipotezin ispatlanması Vonnadorya’lılar yani uzaylılar için tehlike yarattığından profesör Andrew Martin’i ve bilgisi olan herkesi yok etmek için bir uzaylı dünyaya gönderiliyor. Uzaylı, profesörün yerine geçiyor ve asıl olay örgüsü buradan sonra başlıyor denebilir. “İnsanlar”, klasik bir bilim kurgudan daha fazlası olan bir kitap. İnsanları, biz insanlara farklı bakış açısıyla anlatmış Matt Haig. Aslında bizi umutsuzluğa iten hayal kırıklığı bile yaşanılası bir his. Bilim kurgu sevmeyenlerin de şans verip okuyabileceği bir roman.

4. Özgür İnsanlar – Halldor Laxness

Özgür İnsanlar - Halldór Laxness | İletişim Yayınları | Okumak İptiladır Müptelalara Selam!

“Kendi payıma konuşayım, bağımsızlığına sahip olana dek insan boşuna yaşar. Bağımsız olmayan insan, insan bile değildir.”

Özgür insanlar“, 1955 Nobel ödüllü bir eser. Kitapta İzdandalı Bjartur ve ailesinin yaşamı anlatılmış. Bjartur, 18 yıl boyunca çalıştığı çiftlikten borç karşılığı toprak alarak kendi düzenini kurar. Yerleştiği toprakların lanetli olduğuna dair söylentiler vardır. Buna kulak asmaz ve kafa tutar bu hayaletlere. Burada evini yapıp düzenini kuran Bjartur, ne kadar zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın, özgürlükten daha iyi hiçbir şey olmayacağını ve bunun için tüm zorluklara katlanacağını söyler. Onun için “kendi toprağında yaşayan kendisinin efendisidir.”

Kitapta betimlemelere sıkça yer verilmiş. Bu da okuyucuyu adeta film izler gibi hissettiriyor. Zorlu koşullara ve insanların olumsuz söylemlerine rağmen özgürlüğü için pes etmeyen Bjartur’un hikayesini seveceğinizi düşünüyoruz. Halldor Laxness‘in Özgür İnsanlar‘ı, dipte hissettiğiniz anlarda okuyabileceğiniz bir kitap.

5. Son Nefes Havaya Karışmadan – Paul Kalanithi

Fotoğraf

“Hayat tecrübemizin tamamı, hayatı anlamlı kılan ayrıntılardan ibarettir. En tecrübeli olduğumuz an, içinde yaşadığımız andır.”

Kitap, bir beyin cerrahının yıllarca hastaları için mücadelesinden sonra kendisi için mücadelesini anlatmakta. “Yaşayan her şey ölmeye mahkumken, yaşamayı değerli kılan nedir?” sorusuna cevap aramak için yıllarını veren bir cerrah. “Son Nefes Havaya Karışmadan“, zamana karşı yarışan ve söyleyecek önemli şeyleri olan bir adamın telaşını taşıyor.

Paul Kalanithi, kurgu olmadan, sade bir dille kendi hikayesini aktarmış bizlere. Kitabın içerisinde cerrahın eşinden ve çevresinden, ailesinden notlar da var. Samimi dostlukları, güzel bir ailesi varsa ve anı yaşıyorsa bir insan, ölmek son nefesinden önce varmıyor ona. Eşi ve doktor arkadaşının ön ve son sözlerde yazdıklarıyla oldukça hüzünlü bir kitap. Eşine ve kızına, sevdiklerine, dünyaya bir şey bırakmak amacı. Hayatın iyi ve kötü yanlarını, ne olursa olsun yaşanabileceğini bizlere anlatan Paul Kalanithi, ölümlü bir dünyada, ölümsüz bir eser bırakmış bizlere.


Kaynakça

Esquivel, L. (2016). Acı Çikolata: İçinde Yemek Tarifleri, Aşk Öyküleri ve Kocakarı

İlaçları Bulunan Roman. H. Mutlu (çev.), İstanbul: Can Yayınları.(sayfa 171)

Macomber, D. (2023). Güzel Günlerin Habercisi. Ş. Tansu (çev.), Epsilon Yayınevi.(sayfa 13)

Haig, M. (2022). İnsanlar. E. Ersavcı (çev.), Domingo Yayınevi.(sayfa 262)

Laxness, H. (2015). Özgür İnsanlar. O. Yener (çev.), İletişim Yayınları.(sayfa 39)

Kalanithi, P. (2016). Son Nefes Havaya Karışmadan. B. Gülpınar (çev.), Altın Kitaplar.(sayfa 46)

spot_img
Zeynep Betül Çanta
Zeynep Betül Çanta
Umut ile, sevda ile, düş ile.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.