Zerrin Tekindor: Sanat Eseri Gibi Bir Sanatçı

Editör:
Aleyna Kavak
spot_img

Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görülen değerli sanatçımız Zerrin Tekindor’a biraz değinelim.

Hayatı ve Kariyeri

Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Zerrin Tekindor’u hepimiz oyunculuğuyla tanırız. Özellikle de Aşkı Memnu’dan tanırız fakat o küçük yaşlardan resme ilgi duymuştur. Küçük yaştan babasını kaybeden Tekindor ressam olmak istemiştir. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamlayarak lise eğitimini güzel sanatlarda görmek istemiş fakat Ankara’da resim eğitimi veren bir okul olmadığı için İstanbul’da eğitim görmek istese de annesi buna müsaade etmemiş. Annesinin rızası olmaması aslında kızını biraz da tiyatroya itmiştir.

Ankara’da resim eğitimi veren bir üniversite olmadığından dolayı tiyatroya yönelmiş ve Hacettepe Üniversitesi devlet konservatuvarına kaydolmuş 1985 yılında da mezun olmuştur. Mezuniyetiyle beraber Adana devlet konservatuarına stajyer olarak gitmiştir. 1987’de Ankara devlet tiyatrosunda görev almıştır. 1987-2003 yılları arasında Ankara devlet tiyatrosunda oyunculuğuna devam etmiş ve Çamaşırhane, Ferhat ile Şirin, Göğe Açılan Pencere, Büyük Aşıkların Sonuncusu, Gürültülü Patırtılı bir Hikâye, Ölüm, Aşk Öldürür, Geyikler Lanetler oyunlarında rol almıştır.

Tekindor, Ankara’daki tiyatro kariyerinin yanı sıra 1990 yılında İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesinde resim bölümüne özel öğrenci olarak kayıt yaptırmış ve Halil Akdeniz Atölyesi’nde eğitim almıştır. Eğitimi sırasında alanında önde gelen isimler olan Mehmet Güleryüz ve Bedri Baykam’ın atölyelerine davet edilmiş. Orada hem eğitmenlik yapıp hem de kendisine yepyeni deneyimler kazandırdı. Tabii Ankara’dan çok daha fazla imkana sahipti orda. Bu da ona keyif veren bir eğitim süreci olmuş. Bu eğitimi de başarıyla tamamlayan Tekindor 1994 yılında dolu dolu geçirdiği eğitimini tamamlamış ve mezun olmuştur.

Tiyatro kariyeriyle beraber İstanbul ve Ankara’da kendisine ait sergiler açmış. Ayrıca yurt dışındaki sanat fuarlarından da geri kalmayarak her ne kadar tanınmak gibi bir kaygısı olmasa da uluslararası alanda kendini tanıtmıştır. Tekindor şu anki kişiliğinin resmin ona kattığı bir yansıması olduğunu ifade eder. 16 adet sergisi bulunmaktadır. Kendine has bir çizgisi olan Tekindor’un tabloları adeta kendi asilliğini yansıtıyor. Kendisine ”tablo gibi kadın” sıfatını vermek de mümkün.

2003 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosuna atanan Zerrin Tekindor; 2004, 2010 ve 2014 yılları olmak üzere 3 kez Afife Jale ödüllerine layık görüldü. Müfettiş, Dünyanın Ortasında Bir Yer ve Vahşet Tanrısı gibi oyunlarda yer aldı. 2004 yılında ‘’Müfettiş’’ adlı oyundaki ”Anna Andreyevna’’ rolü, 2010’da ‘’Vahşet Tanrısı’’ adlı oyundaki ‘’Anette Reille’’ karakteri ve 2014’te oğlu Hira Tekindor’un yönettiği ‘’Kim Korkar Hain Kurttan’’ adlı oyundaki ‘’Martha’’ rolü ile Afife Tiyatro Ödülü’ne layık görüldü. Oğlunun yönettiği oyunu oynarken hiç zorlanmamış çok keyif almış üstelik ödüle layık görülmüş. Bir anne ve dahası oyuncu olarak çok gurur verici bir şey yaşadığını görebiliyoruz. Bu ödüller Tekindor’un sahnede varlığını güçlü bir şekilde izleyiciye hissettirmesi ve özgün performansının bir yansımasıdır.

2003 yılı itibariyle çeşitli televizyon dizilerinde rol almış. ‘’Bir İstanbul Masalı’’ dizisinde ‘’Deniz’’ karakterine, ‘’Aşk-ı Memnu’’ dizisinde ise ‘’Matmazel’’ karakterine hayat vermiştir. Matmazel karakterinin kendi karakterinden oldukça zıt olduğunu belirten röportajlarına rağmen oyunculuk yeteneği, tutkulu performansları, derin duygusallıklarla geniş bir izleyici kitlesi edinmiştir. Bu nedendir ki canlandırdığı roller izleyicilerin zihninde kalıcı yer edinmiştir. Özellikle Matmazel karakterini o kadar iyi bir performans ile canlandırdı ki hala hepimizin hafızlarında dolaştığını söylemek mümkün. Daha sonra ise Kuzey Güney, Kurt Seyit ve Şura, Kara Sevda gibi dizilerde rol almıştır.

Aşk-ı Memnu

Türk dizi tarihinin unutulmaz dizilerinden Aşk-ı Memnu‘da Matmazel rolüyle karşımıza çıkıyor Zerrin Tekindor. Matmazel çocukların Fransız mürebbiyesi olmakla beraber onlara gösterdiği saf sevgiyi izleyici olarak hissetmişizdir. Hiç evlenmemiş ve çocuk sahibi olmamış belki de bu yüzden Nihal ve Behlül’e gösterdiği sevgi saf ve temiz diyebiliriz. Adnan beye duyduğu dostane sevgi de göz ardı edilemezdi. Matmazel birçok şey bilip susmasıyla izleyicilere istediğini vermemiş asil bir karakterdir.

Aşk-ı Memnu'nun Matmazel'i son haliyle hayranlarını hayal kırıklığına  uğrattı. - Magazin - www.gazeteavrasya.com

2012 yılında Tekindor, Oyun Atölyesinin prodüksiyonu olan “Antonius ile Kleopatra’’ adlı oyunda sahne almış ve bu etkileyici oyun Londra’daki Shakespeare Globe Tiyatrosu’nda Globe to Globe Festivali kapsamında sergilenmiştir.

Tekindor, önce tiyatro ve dizilere daha sonra da sinemaya ayak uyduran dinamik bir sanatçı. İlk kez 2014 yılında, tiyatro ve dizilerden ayrı olarak sinema kariyerine “Pek Yakında’’ adlı komedi filminde ‘’Ülkü’’ karakterini canlandıran Zerrin Tekindor, 2016 yapımı “İstanbul Kırmızısı’nda ‘’Aylin’’ karakteriyle izleyiciyle buluştu. Yine 2 yıl sonra da “Müslüm’’ filminde Muhterem Nur’u başarıyla canlandırarak tiyatro ve dizilerindeki başarısını burada da izleyiciye sunmuştur. Oyun Atölyesinin sahnelediği Arthur Miller oyunu “Köprüden Görünüş’ün sahne tasarımını üstlenmiştir. Zerrin Tekindor 2021’de ise Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazmış olduğu tek kişilik “Toz’’ adlı oyunda ”Handan” karakterini canlandırmıştır.

Ankara, İstanbul ve ABD’de açtığı resim sergileri de çok ses getirmiştir. Uluslararası bir yayılım göstermiş bir sanatçımız olmasından da gurur duyuyoruz.

1987 yılında oyuncu Çetin Tekindor ile evlendi. Evliliğinden oğulları Hira doğmuş ve anne babası gibi o da tiyatroyla ilgilenmiş hatta annesinin oynadığı tiyatro oyununu yönetmiş. Çift, bir kez ayrılıp yeniden evlendikten sonra yeniden boşandı. Fakat Zerrin Tekindor, şu ana kadar eski eşinin soyadını kullanmaya devam etmektedir. Boşanmalarına rağmen Çetin Tekindor ile iyi bir dostlukları vardır.

Tiyatro Oyunları

Çamaşırhane, Ferhat ile Şirin, Gürültülü Patırtılı Hikâye, Büyük Aşkların Sonuncusu, Savaştan Barışa Aşktan Kavgaya, Dünyanın Ortasında Bir Yer, Kim Korkar Hain Kurttan (oğlu Hira’nın yönetmiş olduğu oyundur), Toz gibi tiyatro oyunlarında sahne almıştır.

Rol Aldığı Diziler

  • Bir İstanbul Masalı
  • Aşk Yeniden
  • Aşk-ı Memnu,
  • Yaprak Dökümü
  • Kuzey Güney
  • Kurt Seyit ve Şura
  • Kara Sevda
  • Şahin Tepesi
  • Yüz Yıllık Mucize gibi ses getiren projelerde yer almıştır. İnternet platformundan ise Dünyayla Benim Aramda filminde rol almış. Diğer rol aldığı bir başka platform ise sinemadır. İkimizin Yerine, İstanbul Kırmızısı, Müslüm rol aldığı en bilinen filmlerdir.

Kazanmış Olduğu Ödüller

  • 8.Afife Tiyatro Ödülleri – Müfettiş
  • Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri – Vahşet Tanrısı
  • Sadri Alışık Tiyatro e Sinema Oyuncu Ödülleri – Kim Korkar Hain Kurttan
  • Bilkent Sinema Ödülleri – Pek Yakında, 5. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü ve daha nice ödüller kazanmıştır.

Kaynakça

beyazperde.com Zerrin Tekindor

biyografi.info Zerrin Tekindor kimdir?

https://youtu.be/IcME4FNYch4?si=sb26yt8T_1rPqBNH

 

spot_img
Burcu Sarıgül
Burcu Sarıgül
Ege Üniversitesi/Sosyoloji

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.

Zülfü Livaneli – Zor Yıllar | Şiir Tahlili

Zülfü Livaneli'nin kaleminden hislerimize 'sığınak' olan Zor Yıllar şiirini çözümledik!