Peki Ya Şahsiyetim Ne Olacak? – Şahsiyet Dizi İncelemesi

spot_img

Çevrimiçi ortamlardan yayınlanan dizilerin hem sayısı hem takipçisi Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi gün geçtikçe artıyor. Bunun yakın zamandaki en önemli sebeplerinden biri de puhutv üzerinden yayınlanan, yapımcılığını Ay Yapım’ın üstlendiği, gerek senaryosu, gerek çekim tekniklerindeki başarısı, gerek usta oyuncularıyla seyircinin gönlünde taht kuran Şahsiyet dizisi.

Hakan Günday’ın en azından bir romanını okuyanlar onun romanlarındaki yoğun, ürpertici ve her an bir şey olacakmış hissine neden olan atmosfere aşinadır. Diziye henüz başlamamışken bir Hakan Günday senaryosu olduğunu duyduğumda kafamda canlanan atmosfer tam olarak buydu, belki de bu sebeple hikayenin bir seri katili anlatıyor olması beni şaşırtmadı. Yine de romanlarını severek okuduğum Hakan Günday’ın senaristliğine dair, daha önce bir senaryosunu izlememiş olmamdan dolayı, kuşkularım vardı. Ancak bu kuşkularımın silinmesine dizinin ilk bölümünden yaklaşık bir 15-20 dakika izlemem bile yeterli oldu. Senaryoda her şey o kadar ince ayrıntısına kadar düşünülmüş ki bağlantıları kurduğunuzda senaristin dehasına saygı duymaktan başka şansınız kalmıyor. Tabii bu noktada yönetmen Onur Saylak’ı da tebrik etmek gerekiyor. Çekim kalitesi o kadar yüksek ki kendinizi tek bir anı bile kaçırmamak için ekrana odaklanmış olarak buluyorsunuz. Üstelik her on diziden dokuzunun aynı kurgu üzerine inşa edildiği Türk dizi sektöründe böylesine bambaşka bir kurgu ortaya koyulması da başlı başına bir başarı.

Kısaca dizinin içeriğinden bahsedecek olursak, yukarıda da belirttiğim gibi başrolümüz bir seri katil, üstelik alzheimer hastası bir seri katil. Seri katil olmasına rağmen son derece sıradan ve zararsız bir insan görünümünde olması da şüphesiz Hakan Günday karakteri olmasının bir sonucu. Dizi genel olarak seri katilin cinayetleri peşinde bir polis kovalamacası olarak geçse de şu ana kadar saydığım ve yazının devamında sayacağım nedenlerden ötürü sıradan bir polisiye dizisi olmaktan çok uzak.

Güzel bir senaryo kaliteli bir çekim ile birleşir ancak oyunculuklar sınıfta kalırsa bütün dizi bir anda çöpe gidebilir. Ancak pek çok usta oyuncunun yer aldığı Şahsiyet dizi ekibinde oyunculuklar da üst seviyede. Bu noktada özellikle aktif Türk oyuncular arasında en iyiler arasına düşünmeden yazacağım, başrolümüz seri katil Agâh Beyoğlu’nu canlandıran Haluk Bilginer’e ayrı bir parantez açmak istiyorum. Böylesine her rolün üstesinden gelebilecek kalitede bir oyuncu için “role uygun” demek saygısızlık olur. Ancak role öyle bir can veriyor ki alzheimer hastası bir seri katilin yaşadığı gelgitleri ne kadar hissedebilirseniz o kadar hissediyorsunuz. Duygusal kırılma anları, kontrolden çıkma anları… her birinde Haluk Bilginer’in oyunculuğuna tekrar hayran kalıyorsunuz. Haluk Bilginer dışında oyuncu kadrosunda yer alan Necip Memili, Şebnem Bozoklu, Hüseyin Avni Danyal, Metin Akdülger, İbrahim Selim, Müjde Ar, Hümeyra gibi usta isimler de başrolün sürüklediği bu muhteşem oyunculuğu kendi oyunculuklarıyla süslüyor. Ancak dürüst olmak gerekirse bu noktada yalnızca Cansu Dere’nin oyunculuğunu, özellikle duygusal sahnelerde jest ve mimikleri bana doğallıktan uzak geldiği için bu çıtanın biraz da olsa altında buldum.

Dizi, Türk televizyonlarında alışılanın aksine hem bölüm sayısı hem bölüm süresi olarak oldukça kısa: yalnızca 60 dakikalık 12 bölümden oluşuyor ve kendinizi ilk bölümden itibaren her dakikasında bir sonraki an ne olacağını diken üstünde beklediğiniz bir akışın içinde buluyorsunuz. Ancak bu kadar sürükleyici oyunculuklar ve olay kurgusunun ardından 12 bölümde final yapması dizinin tadının bir nebze damağınızda kalmasına sebep oluyor. Tabii uzayıp tadının kaçmasındansa bunu mu tercih edersiniz, bu kısım yoruma açık.

Dizinin başarısını gösteren en önemli gelişme ise yalnızca birkaç gün önce yaşandı. Sosyal medyadan yahut diğer haber kaynaklarından pek çoğumuzun da gördüğü gibi dizi, IMDb’nin tüm zamanların en iyi dizileri sıralamasında 39. sırada yer aldı (görmemiş olanlar için: https://tr.sputniknews.com/kultur/201811191036223733-sahsiyet-in-unu-sinirlari-asti-dunyanin-en-iyi-kirk-dizisinden-biri/). Bu listede yer alan tek Türk dizisi olan Şahsiyet, bana kalırsa bunu sonuna kadar hak ediyor. Bu vesileyle senarist Hakan Günday, yönetmen Onur Saylak, başrol Haluk Bilginer başta olmak üzere bütün oyuncu kadrosu ve tabii tüm çekim ekibini tebrik edip, son olarak, dileyenler için dizinin IMDb sayfasının linkini buraya bırakayım: https://www.imdb.com/title/tt7920978/

İyi seyirler!

“Bütün hatıralarım, bütün hayatım, her şey silinip gidecek. Ben ne olacağım? Benim şahsiyetim ne olacak?”

spot_img
Tayfun Tatar
Tayfun Tatar
Gömlek cebinde şiir, fotoğraf ve biraz da sonbahar taşıyan bir basit adam

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.