Lucid Dream (Bilinçli Rüya) Nedir ?

Editör:
Beyzanur Tunca
spot_img

“Bizler rüyalarda düşkünler evinde bulabileceğimiz tüm olağanüstülükleri deneyimleyebiliriz”  ~Wundt

Çoğu zaman insanlar rüya görürken rüya gördüklerini bilmezler ama uyandıklarında rüyayı hatırlayabilirler. Bu hatıra çok canlı olsa bile, sadece hatıradır. Lucid dream, gerçek zamanlı olarak kişinin tamamen uykuda olduğu halde bilincinin uyanmasıyla gerçekleşir. Artık bu bir hatıra değil deneyimdir. Bu yüzden adına bilinçli rüya da denir.

Bazı bilinçli rüya görenler sadece uyuduklarının ve rüya gördüklerinin farkındadırlar, rüyayı kontrol edemeyebilirler. Yine de birçoğu aynı zamanda rüya içinde bilinçlerini kullanmayı da başarırlar. Rüya anında özgür irade ile koşulları ve sonuçları değiştirebilirler. Uzaya gitmek, havada uçmak , denizin tabanında yürümek gibi eylemler artık bir deneyime dönüşür.

Lucid Dream Kavramı Nasıl Ortaya Çıkmıştır ?

noktagazetesicomtr

Batı literatüründe ilk kez Aristoteles (MÖ 4.yy) “Parva Naturali’nin Rüyaları Üzerine” adlı eserinde “Kişi uykudayken o an hepsinin rüya olduğunu bildiren bir şey vardır” sözleri ile bilinçli rüyadan bahsetmiştir.

Doğu kültüründe ise binlerce yıl önce özellikle “rüyada olduğunu kavramak” için farkındalık çalışmalarının yapıldığı bulunan raporlarla tespit edilmiştir.

Lucid dream’ den çağlar boyu bahsedilmiş olsa da 1913 yılına kadar modern isimlendirilmesi yapılmamıştı. İlk kez Hollandalı Psikiyatrist Frederik Van Eeden makalesinde “Psişik işlevler o kadar bütünleşmiştir ki, uyuyan kişi kendi durumunu ve hayatını hatırlar; bilinç, rüyalara ulaşır ve mükemmel bir farkındalık durumu oluşur.  Dikkatini yönlendirebilir, özgür irade ile farklı eylemlerde bulunabilir.” sözleriyle lucid dreamı anlatmış ve bu kavramı literatüre kazandırmıştır.

Lucid Dream ve REM Uykusu

newsmitedu

Bilinçli rüya görenlerin ifadelerine bakıldığında çoğunun şafak söktükten sonra sabahın geç saatlerinde rüya gördükleri anlaşılmıştır. Bunun bir açıklaması uykunun birinci yarısına göre ikinci yarısında REM uykusunun daha uzun sürmesidir. Ayrıca bilinçli rüyalar üzerine yazılan laboratuvar çalışmalarında, başarıyla geçilen her REM döneminden sonra bilinçli rüya görme oranında artış görülmüştür. (T. Tulku, Openness Mind)

Bunun ne anlama geldiğini açıklamak gerekirse, diyelim ki normalde sekiz saat uyuyorsunuz. Gece boyunca muhtemelen altı REM döneminiz olacak, son bölümü de uykunuzun son çeyreği olacaktır. Yapılan araştırmalara göre son iki saatte bilinçli rüya görme olasılığınız, önceki altı saate oranla çok daha yüksektir. Normal uykunuzu iki saat kısalttığınızı düşünürsek bilinçli rüya görme şansınızı yarıya indirmiş olursunuz. Aynı şekilde günlük uyku saatiniz altı saatse ve siz iki saat daha eklerseniz bilinçli rüya görme şansınızı ikiye katlamış olursunuz.(T. Tulku, Openness Mind)

Bunlara ek olarak sık sık lucid dream görenler, günlük hayattaki ortamlara ve deneyimlere yakından dikkat etmenin gerçeklik duygusunu geliştirmeye yardımcı olduğunu söylüyorlar. Bu sayede kişilerin rüyalardaki en ince ayrıntıları fark edip bilinçli şekilde hissedebileceklerini iddia ediyorlar. Bazıları da uykudan önce rüyalarla ilgili düşünmenin rüya görmeyi ve onu fark etmeyi kolaylaştırdığını düşünüyorlar.

Lucid Dream Hakkında Bazı Tartışmalar

whitehallofdeerfieldcom

Bilinçli rüya görmeyi savunanlar, rüya görmenin yaratıcılığı, hafızayı ve güveni geliştirebileceğini, aynı zamanda bireylerin gerçek hayattaki sorunlarla yüzleşip bunları çözebilecekleri güvenli bir ortam sağladığını iddia ediyor. Öte yandan, bazı muhalifler, sık sık bilinçli rüya görmenin, özellikle altta yatan bir akıl hastalığı varsa, bireylerin gerçeklikten kopmasına neden olabileceğinden korkuyorlar. Yine de bununla ilgili bir çalışma mevcut değil.

Bazıları ise lucid dreamin bir bilinç durumu olduğuna inanmıyor, lucid dream yaşayanların derin uykuda olmadıklarını yarı uyku ve uyanıklık arasında algıladıkları bir gerçeklik olduğunu iddia ediyorlar. Alternatif olarak bu durumu yaşayanlar rüyalarını kontrol ettiklerini düşünürken aslında gerçekte algılanan deneyimin sadece uyandıktan hemen sonra hatırlanan standart bir rüyanın canlı bir anısı olabileceği de söyleniyor.

Sonuç Olarak

REM uykusunun keşfi ile rüyalarla ilgili çalışmalarda önemli bir ilerleme kaydedilmiş olsa da rüyaların kontrolsüz şekilde gerçekleşiyor olması, yaşanan deneyimlerin nadir oluşu ve uykunun üzerinde çalışması zor olan bir konu olması sebebiyle bu konudaki araştırmalar yavaş ilerliyor. Bu yüzden eski çağlardan beri filozofların bilim adamlarının ve akademisyenlerin dikkatini çeken rüyalar konusu popüler ilgi alanında ve bilimsel araştırmalarda en tartışmalı ve cazip konulardan biri olmaya devam edecek gibi duruyor.
Kaynakça
Aristoteles, De Somniis (Rüyalar Üzerine), The Works of Aristotle, (Translated
into English Under The Editorship of W. D. Ross), Vol. III içinde “Parva
Naturalia” by J.I. Beare and G.R.T. Ross, (Oxford: Clarendon Press 1931).
EEDEN, F. (1913) Rüyalar Üzerine Bir Araştırma, Psişik Araştırma Derneği Bildirileri
LaBerge, S., & Rheingold, H. (2011). Bilinçli Rüyalar Dünyasını Keşfetmek (R. K. Rüya, Çev.). Koridor Yayıncılık.
T. Tulku, Openness Mind (Berkeley, Kalif.: Dharma Publishing, 1978)
spot_img
Yasemin Gürlek
Yasemin Gürlek
Mavi sümbüller, mor bulutlar Portakal fidanları ve yavru kediler Kuş tüyü kadar hafif yaşayanlar rüzgarda dans etmeyi bilirler ✨

1 Yorum

  1. Rüyalarımda neden uçabildiğimi bu kadar akıcı ve akılcı anlatığınız için çok teşekkür ederim. Yeni yazılarınızı dört gözle bekliyor olacağım. Kaleminize sağlık…

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!