Asya Sinemasında En İyi 10 Film

Editör:
Eylül Ezgi Türker
spot_img

Sinemayla haşır neşir oldukça Hollywood’un ve yerli filmlerin yanı sıra bize farklı deneyimler yaşatacak çeşitli filmler arayışına girebiliyoruz. Son yıllarda başarılı filmlerle ses getiren Asya sineması sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Bu yazıda, Asya sinemasının en önemli 10 filmini sırasız olarak inceleyeceğiz. Her biri sadece bulundukları ülkenin değil, dünya sinemasının da başyapıtları olarak kabul ediliyor. Hazırsanız, Asya sinemasının büyülü dünyasına adım atalım!

1. In The Mood For Love (2000)

IMDB Puanı: 8.1 / Yönetmen: Wong Kar Wai

Hong Kong sinemasının önemli isimlerinden Wong Kar-Wai, 2000li yıllara damgasını vuran başyapıtı In The Mood For Love ile karşımıza çıkıyor. 1960’ların Hong Kong’unda yasak bir aşk hikayesini konu alan bu film, iki evli komşunun, eşlerinin ilişkilerini öğrendikten sonra aralarında gelişen duygusal bağı konu alıyor. Wong Kar-Wai’ nin benzersiz görsel tarzı ve müziğin ustaca kullanımı, izleyiciye büyüleyici bir atmosfer sunuyor.

2. Seven Samurai (1954)

IMDB Puanı: 8.6 / Yönetmen: Akira Kurosawa

Göz korkutucu derecede eski gelebilecek Kurosawa’nın bu efsanevi filmi, fakir bir köyü korumak için kiralanan yedi samurayın hikayesini anlatıyor. Savaş sahnelerinin ustaca koreografisi ve karakterlerin derinlemesine işlenişi, filmi unutulmaz kılıyor. Seven Samurai, cesaret, onur ve fedakarlık temalarını epik bir dille işliyor.

3. Memories of Murder (2003)

IMDB Puanı: 8.1 / Yönetmen: Bong Joon Ho

Oscar ödüllü Güney Koreli yönetmenin her ne kadar en ünlü filmi Parasite olsa da, birçok kişi tarafından en çok sevilen filmi Memories of Murder. Gerçek bir olayı konu alan bu film, 1980’lerde Güney Kore’de işlenen cinayetleri araştıran iki dedektifin hikayesini anlatıyor. Bugün polisiye türünde birçok film ve dizide izlerine rastladığımız bu yapım, bir başyapıt olarak kabul ediliyor.

4. Oldboy (2003)

IMDB Puanı: 8.3 / Yönetmen: Park Chan Wook

2003 yılında Güney Kore’den çıkan bir diğer başyapıt ise usta yönetmen Park Chan Wook‘a ait. Yönetmenin İntikam Üçlemesi ismini verdiği serinin ikinci filmi olan Oldboy, 15 yıl boyunca bir odaya hapsedilen Oh Dae Su’nun intikam hikayesini konu alıyor. Belki de sinema tarihinin en çarpıcı finaline sahip olan film, izleyen herkesin aklına kazınacak bir sonla bitiyor.

5. Perfect Blue (1997)

IMDB Puanı: 8.0 / Yönetmen: Satoshi Kon

Satoshi Kon‘un yönetmenliğini üstlendiği bu filmin sinema tarihinde yer etmiş Black Swan, Requem for a Dream gibi bazı filmlere ilham olduğunu biliyor muydunuz? Bir psikolojik gerilim filmi olan Perfect Blue, genç bir pop yıldızının aktris olmaya çalışırken yaşadığı kimlik bunalımını ve takıntılı bir hayranıyla olan tehlikeli ilişkisini anlatıyor. Film, hem görsel tarzı hem de derinlikli hikayesiyle dikkat çekiyor ve anime türünde bir başyapıt olarak kabul ediliyor.

6. Taste of Cherry (1997)

IMDB Puanı: 7.7 / Yönetmen: Abbas Kiarostemi

İran sinemasının ünlü yönetmeni Abbas Kiarostami’nin bu filmi, yaşam ve ölüm temalarını minimalist bir yaklaşımla ele alıyor. Bir adamın, intihar etmek için kendisine yardım edecek birini arayışını anlatan film, derin ve düşündürücü bir hikaye sunuyor. Kiarostami’nin sade ve etkileyici anlatımı, izleyiciye unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. İran sinemasını merak eden izleyiciler için güzel bir başlangıç olabilir.

7. Lady Vengeance (2005)

IMDB Puanı: 7.5 / Yönetmen: Park Chan Wook

Park Chan-Wook’un intikam üçlemesinin son filmi olan Lady Vengeance, haksız yere hapse atılan bir kadının, özgürlüğüne kavuştuktan sonra intikam planlarını konu alıyor. Her ne kadar Oldboy’un gölgesinde kalmış olsa da, görsel estetiği ve karmaşık karakter yapılarıyla dikkat çekerken, adalet ve intikam temalarını derinlemesine işleyerek izleyiciyi etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor.

8. Spirited Away (2001)

IMDB Puanı: 8.6 / Yönetmen: Hayao Miyazaki

Yaşayan en önemli yönetmenlerden kabul edilen Hayao Miyazaki‘nin bu ölümsüz eserinde bir kız çocuğunun ailesiyle birlikte taşındığı yeni bir kasabada kaybolup, ruhların ve tanrıların yaşadığı bir dünyaya geçişini konu alıyor. Chihiro’nun, ailesini kurtarmak ve kendi kimliğini bulmak için çıktığı bu fantastik yolculuk, izleyeceğiniz her yaşta farklı bir hayat dersi alacağınız unutulmaz bir deneyim sunuyor.

9. Yi Yi (2000)

IMDB Puanı: 8.1 / Yönetmen: Edward Yang

Tayvan sinemasının önemli isimlerinden Edward Yang’ın bu ödüllü filmi, bir ailenin bir yıl boyunca yaşadığı olayları anlatıyor. Yi Yi, her karakterin hayatındaki küçük ama anlamlı anları derinlemesine işleyerek modern yaşamın karmaşıklıklarını ve güzelliklerini ortaya koyuyor. Film, insani ilişkilerin ve günlük yaşamın dokunaklı bir portresini sunuyor.

10. Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (2003)

IMDB Puanı: 8.0 / Yönetmen: Kim Ki Duk

Bir keşişin yaşamının beş mevsimini konu alan filmde, göl ortasına kurulmuş bir Budist manastırını izliyoruz. Film, yaşlı bir keşişin küçük çırağına hayatı öğretmesini konu alırken,  doğanın döngüsünü ve insan ruhunun gelişimini büyüleyici bir şekilde yansıtıyor. Sessizliği ve görselliği ile izleyiciye derin bir huzur ve düşünme fırsatı sunuyor.

Bonus: The Handmaiden (2016)

IMDB Puanı: 8.1 / Yönetmen: Park Chan Wook

Listemizin üçüncü Park Chan Wook filmini bonus olarak ekledik. The Handmaiden, 1930’ların Kore’sinde, Japon işgali altında geçen bir hikayeyi konu alıyor. Bir dolandırıcının zengin bir Japon kadınını kandırma planı etrafında dönen film, beklenmedik ihanetler, entrikalar ve tutkulu bir aşk hikayesini gözler önüne seriyor. Görsel estetiği ve sıradışı anlatım tekniğiyle The Handmaiden, izleyiciyi büyülüyor.

Kaynakça

• Kotzathanasis, Panos. “The 25 Most Influential Asian Movies of All Time.” Taste of Cinema, 25 Oct. 2017, https://www.tasteofcinema.com/2017/the-25-most-influential-asian-movies-of-all-time/. Erişim Tarihi: 15.07.2024

spot_img
Aybike Demir
Aybike Demir
İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.