Kendine yeterince zaman ayıramama, yorgunluk, huzursuzluk ve can sıkıntısıyla gelen hayattan uzaklaşma veya hayata ayak uyduramamaya sebep olabilecek ana nedenlerden biri pek çok insanın yaşadığı languishing sendromu olabilir mi? Bu yazıda languishing (tatsızlık) sendromuna yakından baktık.
Languishing Sendromu Nedir?

Languishing, en temel tanımıyla kişinin herhangi bir enerji kaybı yaşamaksızın eyleme geçmekten nedensizce kaçınmasıdır. Languishing (tatsızlık) sendromuna sahip olan kişiler, hayattaki amaçlarını kaybetmiş olabilirler. Örneğin languishing sendromuna sahip bir kişiye arkadaşı dışarı çıkmayı teklif ettiğinde kişinin herhangi bir neden olmaksızın teklifi reddetmesi gösterilebilir. Bu bireylerin tek motivasyonları bazen hayattan haz almak veya mutluluk gibi duyguları bulmaya çalışmak için kendine odaklanma haline gelebilir. Languishing sendromu insanları kendilerine karşı duydukları olumlu duygulardan mahrum hissettirerek kişilerin günlük hayatlarındaki potansiyellerini de düşürür.
Languishing Sendromu Bireyleri Nasıl Etkiler?

Majör depresyona neden olabilecek kadar ilerleyebilen languishing sendromu, kişide hayattan uzaklaştığını hissettiren duygu ve düşüncelerin yaygınlaşmasına sebep olur. Kişi, sahip olduğu enerjiye rağmen aksiyona geçmekte zorlanarak hayatının amacını arar ve keyifsizlik hissinden kurtulamaz. Bunun dışında yapılan bir araştırmaya göre, languishing sendromuna sahip olan bireyler aile ilişkileri/genel ilişkiler ve iş gibi belli kategorileri diğer insanlardan farklı tanımlarlar. Languishinge sahip olan insanlar ailelerinin kendilerinin var olmasının bir sebebi olarak görüp onları tanımlayan şey olarak ifade ederler. İşlerini de çevreye uyum sağlamak olarak düşünür ve finansal olanaklar gibi maddi yararlara odaklanarak mantık çerçevesinde hayattan keyif almak için bir adım olarak görürler.
Languishing Sendromunun Yaygınlaşması

Languishing sendromu, kişinin günlük yaşamında gerçekleştirdiği eylemlerin kısıtlanması ve kaybedilen iş günleri veya iş kesintilerinin olma olasılığının mental sağlığı etkilemesi gibi durumlarla ilişkilidir. Örneğin pandemi gibi yüksek tetikleyicilerde mevcut olan belirsizlik sebebiyle beyin savaş-kaç komutunu vererek alarma geçer. Belirsizliğin getirisi olan bu komut, beyinin tetikleyicileri tolere etmesi için savaşarak veya korunarak hayatta kalmaya çalışır. Pandemide yaşanan işsizlik, dışarı çıkamama veya sosyalleşememe gibi durumlara sebep olan belirsizlik duygusu ve beynin kendisini korumak için aldığı savaş-kaç komutu; bu tetikleyicinin bitmesi sonucu kişide bıraktığı boşluk hissiyle languishing sendromuna sebep olur.
Languishing ve Depresyon Arasındaki Temel Farklar

Depresyon ve languishing sendromuna benzer özellikler içerde de birbirlerinden farklı belirtilere ya da evrelere sahiptir. Öncelikle depresyona sahip olan bireyler klinik bir tanı alabilecekken languishing sendromuna sahip bireyler ne sağlıklı ne de sağlıksız olarak nitelendirilebilirler. Languishing sendromu daha çok insanların sosyal ve psikolojik anlamda işlevsel olmasını engelleyen bir bozukluk olarak nitelendirilebilir. Bunun yanında depresyonun güçsüz hissetme hali, iştahsızlık/normalinden fazla iştah gibi bazı fiziksel belirtileri varken languishing sendromunda bu durum sadece enerjiye sahip olmak ama harekete geçememek şeklindedir çünkü kişi hayatı hareket etmek için fazla boş bulur.
Languishing Sendromundan Uzaklaştıracak Yöntemler

Fiziksel Aktivitelerle Desteklemek
Languishing sendromunda oluşan huzursuzluktan uzaklaşmanın en temel yöntemi olumsuz düşüncelerden de uzaklaşmaktır. Bu nedenle bu sendroma sahip bireyler olumsuz düşüncelere neden olabilecek her şeyden ve herkesten olabildiğince kaçınmalıdır. Bunun yanında dikkati dağıtmaya yardımcı olabilecek aktivitelere de yoğunluk verilebilir. Örneğin spor yapmak fiziksel sağlığa iyi gelirken aynı zamanda endorfin yani mutluluk hormonu sağlayarak ruhsal sağlığona da gelerek kişiyi olumsuz düşüncelerden uzak tutar.
Ruha Odaklanmak
Languishing sendromundan uzaklaşmak için ruhsal sağlığa iyi gelebilecek bir diğer şey ise günlük tutmak veya meditasyon yapmaktır. Bu iki aktivite de duygularla yüzleşmek ve huzursuzluk hissinin nedenine odaklanarak duyguları dengeleyerek kişiye yardımcı olur. Hayatın akışına kapılmanın zor olduğu dönemlerde aile ve yakın çevre ile vakit geçirmek ve languishingin getirdiği sorunları onlarla paylaşmak bu sendromdan uzaklaşmak için bir diğer iyi yöntemdir.
Kaynakça
“Hissettiğimiz Huzursuzluğun tanımı: Languishing” Antalya Psikiyatri web.
Wissing, P. Marrié. Schutte, Lusilda. Liversage, Christelle. Entwisle, Brenda. Gericke, Marianne. Keyes, Corey. “Important Goals, Meanings, and Relationships in Flourishing and Languishing States: Towars Patterns of Well-being” web.
Keyes, Corey. “The Mental Health Continuum: From Languishing to Flourishing in Life” 2002 Haziran web.
Keyes, Corey. “Complete Mental Health: An Agenta For the 21st Century” web.
Kapak görseli: verywellmind.com