Poptan R&B’ye, country müzikten rock’a birçok türü deneyen Miley Cyrus, çağımızın en çok tarzda başarılı olan önemli sanatçılarından biridir. Son zamanlarda adından Endless Summer Vacation, Plastic Hearts ve She Is Coming albümleriyle sıklıkla söz ettiren Grammy ödüllü başarılı şarkıcının Miley Cyrus olarak inşa ettiği, kariyerinin ilk basamağı We Can’t Stop’ın nasıl bu denli popüler olduğunu birlikte inceleyelim.
Hannah Montana

Miley Cyrus’ın kariyerinin herhangi bir aşamasını, onun ün dünyasına adımını ilk attığı Disney yapımı Hannah Montana karakteri ile ilişkisini incelemeden tam olarak aktarmak mümkün değildir. Hannah Montana, ikili bir hayat yaşayan, sarı peruğunu taktığında dünya çapında milyonların kendisine hayran olduğu ünlü bir pop-rock şarkıcısıyken peruğunu çıkardığında sıradan ve pek de popüler olmayan Miley Stewart adında bir lise öğrencisidir.
Şovun dünyanın dört bir tarafındaki gençler tarafından sevilerek izlenmesi ve Miley Cyrus’ın kemikleşmiş bir hayran kitlesine Hannah Montana karakteri ile sahip olması bir yana, We Can’t Stop’ın global çapta sansasyon yaratan başarısı Miley Cyrus’ın Hannah Montana nedeniyle yaşadığı kimlik krizine dayanmaktadır. Miley, katıldığı Rock This With Allison Hagendorf isimli podcastte kimlik krizi yaşadığı o dönem, set dışında da Hannah Montana gibi davrandığına ilişkin açıklamalar yapmıştır.
“Burada bir kimlik krizinden bahsediyorum. Neredeyse kendim olduğum sıklıkta bir karakterdim de. Şovun konsepti, bu karakter olduğunuzda, bu ikinci kişiliğe sahip olduğunuzda değerlisiniz. Milyonlarca hayranınız var, dünyanın en büyük yıldızısınız. Peruğum olmadığında, kendim gibi göründüğümde ise kimsenin umurunda değilim. Artık bir yıldız değilim.”
Miley’nin o dönem 13 yaşında olduğu göz önünde tutulduğunda dizinin kendisi açısından bir kimlik krizine dönmesi, hayatının ergenlik döneminde olan biri için pek de şaşırtıcı değildir. Miley de ergenliğin doğal bir sonucu olarak Hannah Montana olmadan bir hiç olduğunu, Hannah Montana’nın başarısını asla geçemeyeceğini düşünerek Disney yıllarını geçirmiştir.

Miley Cyrus’ın kariyerinin dönüm noktası, Hannah Montana olarak sahip olduğu ünlülüğün onun gerçek kimliğini ve sanatını özgürce ifade etmesinin önünde bir engel oluşturduğunu fark etmesidir. Miley, bu noktadan sonra müziğini, kendi benliğini tüm dünyaya gösterme ve sarı peruğun kalıplarından çıkma aracı olarak ustaca kullanmıştır. Yazımızın konusu her ne kadar We Can’t Stop’ın dünya çapındaki popülaritesi olsa da bunun ilk sinyallerini Can’t Be Tamed ile de açıkça görüyoruz. Can’t Be Tamed, Miley Cyrus’un sarı peruklu bir pop-rock şarkıcısından çok daha fazlası olduğunun ve müziğinde bir dönemin geride kaldığının ipuçlarını açıkça vermektedir.
We Can’t Stop
”Hannah Montana ölmeli ki Miley Cyrus yaşayabilsin.”
Miley Cyrus’un o dönem çalışmaya başladığı plak şirketi RCA Records’un yöneticisi John Fleckenstein, Billboard’un Songs That Defined the Decade: Miley Cyrus’s ‘We Can’t Stop’ isimli yazısı için verdiği röportajda, “Miley o zamanlar bir çizgi çekip ‘Ben buyum ve savunduğum şey bu’ demeye çok hevesliydi ve bence eski karakteri öldürmek konusunda çok ciddiydi.” diye aktarıyor. Miley, Hannah Montana serisinin sona ermesinden sonra, kendi gerçek kişiliğini dünyaya müziği aracılığıyla göstermek için kolları sıvamıştır. Can’t Be Tamed ile zaten müziğinde yeni bir döneme giren Miley, Bangerz albümünün çalışmalarına Hannah Montana’nın artık var olmadığını tüm dünyaya çarpıcı bir şekilde göstermek amacıyla başlamıştır. Bu yüzden, Miley Cyrus’ın We Can’t Stop parçasının popülaritesinde, genelde dostluk ve ergenlik aşkı ile ilgili şarkılar söyleyen peruklu pop-rock şarkıcısı Hannah Montana imajını darmadağın etmesinin oldukça büyük bir etkisi bulunmaktadır. We Can’t Stop’ın yaratttığı değişim ile gördüğümüz, Miley Cyrus’ın kendisinden beklenilenin ne olduğunu çok iyi bildiği ve bu kalıbın dışına çıkarak yaratabileceği etkiyi de çok iyi analiz ettiğidir. Ayrıca Miley Cyrus bunu yaparken yeni bir alter ego yaratmamakta ve sadece kendisi olmaktadır.
”It’s our party, we can do what we want
(Bu bizim partimiz, istediğimizi yapabiliriz)
It’s our party, we can say what we want
(Bu bizim partimiz, istediğimizi söyleyebiliriz)
It’s our party, we can love who we want
(Bu bizim partimiz, istediğimizi sevebiliriz)
We can kiss who we want, we can screw who we want
(İstediğimizi öpebiliriz, istediğimizle birlikte olabiliriz)”
Miley Cyrus’ın kişisel gelişiminin bir parçası olan We Can’t Stop’ın bu denli ses getirmesinin en büyük etkilerinden biri, Miley’nin Hannah Montana ile bağlarını kesin bir şekilde kesen müzik videosudur.
Müzik videosunda, bir kuşağın okuldan eve geldiğinde keyifle ve çoğu zaman da özenerek izlediği Hannah Montana’nın büyüdüğünü ve 20’li yaşlarının başında bir genç kız olduğunu görmekteyiz. O dönemde, Miley’nin kısa saç kesimi, kullandığı aksesuarlar, Hannah Montana’nın genellikle askılı bluzlarının altına gömlek giyerek oluşturduğu muhafazakâr tarzından çok farklı olan kıyafetler, hayran kitlesinin bir kısmını hayal kırıklığıyla karışık bir şoka uğratmıştı. Müzik videosunda, twerk dansının da sıklıkla kullanılmasıyla birlikte cinselliğin özgürce ifade edilişi, hayran kitlesi dışındaki birçok kesim için de şarkının ilgi odağı haline gelmesine neden oldu. Müzik videosuyla birlikte gösterilen ve şarkı sözleriyle de anlatılan parti aslında Hannah Montana’nın katılabileceğini hiç düşünemeyeceğimiz bir partiydi.
Red cups and sweaty bodies everywhere
(Her yerde kırmızı bardaklar ve terli vücutlar)
Hands in the air like we don’t care
(Umursamıyormuşuz gibi eller havaya)
‘Cause we came to have so much fun now
(Çünkü şimdi çok eğlenmeye geldik)
Bet somebody here might get some now
(Bahse girerim burada birileri eğlenebilir)
If you’re not ready to go home
(Eve gitmeye hazır değilsen)
Can I get a “hell no”?
(Bi’ “kesinlikle hayır” alabilir miyim?)
‘Cause we gonna go all night
(Çünkü bütün gece devam edeceğiz)
‘Til we see the sunlight, alright
(Günışığını görene kadar, tamam mı)
Miley Cyrus, eski kişiliğini geride bırakarak bir sıçrama yaratırken özellikle kadın sanatçıların cinselliklerini özgürce ifade etmeleri sebebiyle ortaya çıkan, öngörülebilir ve boş bir öfkeyi de tetikledi. Ancak tüm bu tepkiler We Can’t Stop’ı sadece zirveye götürmekteydi ve bu öfke Cyrus’ı elbette durdurmadı. Müzik videosunun ve şarkı sözlerinin yarattığı etki, Miley Cyrus’ın 2013 MTV Video Müzik Ödülleri’nde Robin Thicke ile We Can’t Stop’ı sahnelemesiyle de tavan yaptı. Miley Cyrus böylece Hannah Montana’dan geriye kalan son imaj parçalarını da yok etmişti. Miley artık bir yetişkindi.

We Can’t Stop’ın popülaritesinde Miley Cyrus’ın yarattığı öfkeyi bilinçli denebilecek şekilde kullanması büyük bir etken olduysa da elbette tek neden bu değildir. Yetenekli ve çalışkan şarkıcı, katıldığı birçok şovda şarkısını seslendirerek tanıtımını yapmıştır. We Can’t Stop’ın Saturday Night Live’da canlı olarak seslendirildiği akustik versiyonunu buradan dinleyebilirsiniz.
Miley Cyrus’ın günümüzde kendi kişiliği ile oluşturduğu kariyerinin ilk adımı We Can’t Stop’ı yad etmek isteyenler için müzik videosunu bırakarak yazımızı noktalıyoruz. Keyifli dinlemeler!
Kaynakça
- The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. “Miley Cyrus Names Which of Her Old Hits Is Still a Banger to Her.” YouTube, 4 Apr. 2020, www.youtube.com/watch?v=mlzBKVHoic0
- Havens, Lyndsey. “Songs That Defined the Decade: Miley Cyrus’ ‘We Can’T Stop’” Billboard, 21 Nov. 2019, www.billboard.com/music/music-news/miley-cyrus-we-cant-stop-songs-that-defined-the-decade-8544137.