Film Havasına Sahip Yerli 10 Müzik Videosu

Editör:
Berrak Akson
spot_img

Günlük yaşantılarımızda her şeyin olduğu gibi müzik dinlemenin de hızlı ve pratik bir eyleme dönüşmesi neticesinde müzik videolarına artık pek de rastlamıyoruz. Çok değil, belki de bundan on yıl kadar önce bile klipler büyük önem taşırdı ve hatta şarkıların kalıcılığında büyük rol oynardı. Şarkıların başarısını satılan kasetlerin yanında Youtube‘daki kliplerinin izlenme sayılarında bulurduk. Şimdiyse sanatçıların Spotify, Apple Music vb. uygulamalardaki dinlenme sayıları başarının ölçütü haline geldi.

Sokakta, toplu taşımada, arabada ve hatta evde müzik dinlerken video klipleri açarak dinlemiyoruz. Ergenlik yıllarını 2010’larda geçirmiş biri olarak evdeki en büyük eğlencem televizyondaki müzik kanallarını açarak sevdiğim şarkılara sıra gelmesini beklemekti. Bu sayede pek çok şarkıyı klipleriyle hafızamda tuttum.

Bu yazıyı da benim gibi ekranın sağındaki üç şarkıdan en sevdiği kazansın diye televizyon karşısında dua eden hatta SMS gönderen okurlar için yazıyorum. Film havasına sahip 10 müzik videosu listesine hoş geldiniz!

Görsel Pexels

1. Feridun Düzağaç – Beni Bırakma (2008)

Türkiye’de müzik videosu deyince akla ilk gelecek şarkılardan biriyle listeye başlıyoruz. Beni Bırakma”; sözleri, kaliteli piyano ve elektrogitar soloları ve tabi ki Feridun Düzağaç‘ın muazzam yorumunun yanında aslında müzik videosuyla hatırlanan bir şarkı.

Animasyon türündeki bir kısa film olarak çekilen video klip, şarkıda olduğu gibi aşkın her şeyden güçlü bir duygu olduğunu gösteriyor. Elinize hangi anda hangi güç verilirse verilsin, aşk size bunlardan feragat ettirebilecek kadar yükseklerde. Suda kanat çırpmaya çalışmak için uçmaktan vazgeçmek, aşkın en güzel tanımlamalarından olsa gerek.

Ayrıca bu müzik videosu, dönemin en önemli ödüllerinden biri olan Kral Tv Video Müzik Ödülleri’nde “2009 Yılının En İyi Müzik Videosu” seçilerek hak ettiği değeri de görmüş oldu.

2. MFÖ – Hep Yaşın 19 (2011)

Birçok müzikseverin keyif alarak dinlediği gruplardan biri olan MFÖ‘nün, dinleyicilerin kendilerinden parçalar bulabildiği bir şarkı Hep Yaşın 19″. Hem kendi hislerime hem de şarkının Youtube’daki yorumlarına bakınca bunu daha net görebiliyorum. Şarkı, kimisinin sevdiği kişiye kimisinin de kendisine söylediği sıcacık hisleri barındırıyor. Öyle olacak ki şarkının müzik videosu da MFÖ’nün konserlerinden belgesel niteliğindeki kayıtlarını gösteriyor.

Henüz 19 yaşına ulaşmamış olanların ve uzun zaman önce bu yaşı geride bırakmış olanların farklı pencerelerden bakabildiği parçanın müzik videosu, izleyicide her şeyi geride bırakıp tekrar 19 yaşında olma arzusu uyandırıyor. Belki eski arkadaşlıklara, belki ilk aşka, belki sağlıklı bir bedene duyulan özleme…

2023 yılında aramızdan ayrılan ve hâlâ kaybının bana büyüdüğümü hissettirdiği Özkan Uğur‘un anısına.

3. Sezen Aksu – Vay (2011)

“Vay”, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi müzisyenlerinden biri olarak kabul edilen Sezen Aksu‘nun 2011 yılında yayımlanan “Öptüm albümünden herkesin iliklerine işlemiş bir parça.

Bazı şarkılarında olduğu gibi sözleri ve bestesi kendisine ait olan Minik Serçe, yine dinleyicisiyle dertleşiyor. Şarkının müzik videosu da bundan çok farklı değil. Bir ayrılığın, kavganın, yıkıcı olan tüm duyguların sular durulduğunda nasıl göründüğünü gösteren klip, minyatür dekorlarıyla bizi ilahi bir bakış açısında konumlandırıyor. Hızlı çekimi ve ışık efektleriyle de Sezen Aksu’nun bin yıldır söyleyip durduğu gibi kasvetli ama etkileyici bir girdaba sürüklüyor.

Aynı zamanda videonun yönetmeni Sinan Tuncay‘ın belirttiği üzere klipteki ev, Sezen Aksu’nun Kanlıca’daki evinin minyatür bir versiyonu. Bu da müzik videosunun, Sezen Aksu’yla olan bağını artırdığı gibi dinleyicinin de şarkıyla olan bağını artırıyor.

4. Sertab Erener – Bir Çaresi Bulunur (2010)

Bu listenin hazırlığına başladığımda Sertab Erener‘den bir parça koyacağıma emindim ama hangisi olacağı konusunda bu kadar zorlanacağımı tahmin etmemiştim. Bir Çaresi Bulunur”, Sertab Erener’in 2010 yılında çıkarmış olduğu Rengarenk albümünde yer alıyor. Benim hatıralarımda da hep müzik videosuyla var olmuş durumda. Farklı kişilerin içinden çıkılmaz hissettiği durumlardan sıyrılma mücadelesini gördüğümüz klipte varacağımız sonuç da bir çaresinin bulunacağı oluyor.

Sertab Erener’in en sevilen şarkılarından biri olmasının yanı sıra şarkıda güzel bir kontrast var. Sözler ne kadar umut doluysa müzik de bir o kadar içine oturuveriyor insanın. Klip de tam bu noktada size zıt duygular yaşatarak şarkının hissiyatına destek veriyor.

Sertab Erener; “hayata karşı ümitlerini yitirmiş insanlar, kendisini seven dostları ve aileleri tarafından umutlarını yeniden kazanırlar” cümleleriyle şarkısını anlatıyor. Aynı zamanda Rengarenk albümünde tam 7 şarkıya klip çekilmiş. Bu durum da kliplerin o dönemdeki önemini gösteriyor.

5. Teoman – Çoban Yıldızı (2009)

Teoman‘ın 2009 yılında piyasaya sürülen İnsanlık Halleri albümünde yer alan “Çoban Yıldızı”, sözleriyle olduğu kadar müzik videosuyla da farklı anlamlar çıkarabildiğimiz bir parça. İnsanın keşkelerinin olması için bile yaşaması gereken deneyimler olduğunu anladığımız bu parça, klibinde de savaşın ve hırsın anlamsızlığına vurgu yapıyor. Şarkının sözlerinin Teoman’a ait olduğunu öğrendiğim anda bu hiç tuhaf gelmedi. Röportajlarında ölümden çok korktuğunu söyleyen sanatçı, o yıllarda bile yaşayamayabileceği deneyimlere olan isteğini Çoban Yıldızı’yla bize anlatıyor. Ekonomik sıkıntılarla, savaşlarla, ayrımcılıkla boğuşup hem kendine hem de aşklarına uzak kalan insanların hikayeleri Teoman’ın içli yorumuyla çok güzel birleşiyor.

Şarkının orijinal bestesi, çıkışı 2007 yılı olan Fransız sanatçı Calogero‘nun “Danser Encore” şarkısına ait. Orijinal halindeki sözler tamamen aynı değil fakat o da yaşlanmaya dair olan korkuyu anlatıyor.

Une ride dans la glace
(Aynada bir kırışıklık)
Je me fais vieux

(Yaşlanıyorum ben)
Dans le lit j’ai de la place pour deux

(Yatağımda iki kişilik yer var)
Avant que la vie ne passe

(Hayat geçip gitmeden evvel)
Je veux garder l’envie
(Arzuyu hissetmek istiyorum)

6. Model – Sarı Kurdeleler (2013)

Ben ve benim kuşağımın en çok içine dokunan şeylerden biridir sanırım Model‘in dağılması. Dönemin gençliğine unutulmaz şarkılar bıraktılar ama Sarı Kurdeleler” bambaşka bir noktada duruyor. En azından benim için.

2013 yılında piyasaya sürdükleri Levlâ’nın Hikâyesi albümünde yer alan şarkı hiç eskimiyor. Kız çocuklarının doğumlarından itibaren toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden ötürü uğradıkları şiddetin bugün nasıl ölümlerle sonuçlandığını 11 sene önce yüzümüze vuruyor Model grubu.

Sarı kurdele, kanserle mücadele eden ve kaybolmuş çocuklar için farkındalık yaratmak adına kullanılan bir semboldür. Müzik videosunda da iş işten geçtikten sonra gidilen cenazenin anlamsızlığı ve sarı kurdelesinden kurtulmaya çalışan çocuklar davula inen her bir darbeyle daha çok yüzümüze çarpıyor.

Sarı kurdele, aynı zamanda umudu da temsil ediyor ve çocukların korunmasında çok önemli bir yeri var. Peki yüzümüzü çevirip o çocukları yalnızca yaralıyken gördüğümüzde, tutunacak bir sembolün içimizi rahatlatmaktan başka ne anlamı var ki?

“Dün gece yaralı, küçük bir kız bulunmuş
Etrafına sarı kurdeleler sarılmış
Son bir kez süslemek istemiş onu büyükler
Yine yasaklarıyla”

7. Mabel Matiz – Boyalı Da Saçların (2018)

Doğrusu bu listede benim için en özel şarkı, daha doğrusu albüm de diyebilirim. Mabel Matizin 2018 yılında çıkan Maya albümü en sevdiğim yerli albümdür çünkü. Albümün birçok şarkısı hit olduğu gibi pek çok şarkısına da klip çekildi ve çok beğenildi. Özellikle kliplerdeki Anadolu motifleri, şarkı sözlerindeki aşkın yerel olarak anlatımıyla harika bir harman oluşturuyor.

“Boyalı Da Saçların” şarkısının müzik videosu, tipik bir kavuşamama hikâyesi gibi görünse de bu şekilde bakmak bizim yine bazı toplumsal sorunlara yüz çevirmemizden farklı bir şey olmaz. Bir şekilde hayatta kalan kadınların, istemedikleri hatta fikirlerinin alınmadığı bir evliliğe mecbur olmaları Anadolu kadınlarının kaderi haline gelmiş bir ülke gerçeği. Tabi bunun arkasında yaşayamadıkları gençlikleri, kavuşamadıkları aşkları da cabası. Mabel Matiz de Maya albümünde bu yaraya Boyalı Da Saçların‘la yer veriyor.

Sinematografisiyle, oyunculuklarıyla çok sevilen klip gerçek bir hikâyeye dayanıyor. Mabel Matiz’in başlattığı senaryo yarışmasının sonucunda yaklaşık iki bin hikâye arasından Veysel Kaya‘nın hikâyesi seçiliyor ve ortaya bu harika müzik videosu çıkıyor.

Mabel Matiz’in müzik videolarının daha kapsamlı yorumlanmasını okumak istiyorsanız bu yazıya bakabilirsiniz:

8. maNga ft. Göksel – Dursun Zaman (2004)

“Dursun Zaman”, Türkiye’deki rock-bar konseptinin en başarılı gruplarından olan maNga‘nın 2004 yılında çıkarmış olduğu maNga+ isimli albümünün en bilinen şarkılarından biri. Albümdeki “Bir Kadın Çizeceksin”, “Bitti Rüya”, “Dursun Zaman” gibi kliplerde bir çizgi roman distopyası vardır ve birbirlerini tamamlayan hikâyeler oluştururlar. “Dursun Zaman”ın müzik videosunda da “Bitti Rüya”nın sonunda yaşanan üzüntünün ardından şehrin yerle bir olduğu, içinden çıkılamayan bir rüya görünüyor. Tam her şey dağılmışken maNga ve Göksel‘in müzik yaptığı rock-bar’ı keşfeden karakterimiz yeniden hayata dönüveriyor.

Bir Ankaralı olarak klibin en güzel yanı, maNga’nın Ankara’da olduğu yıllarda müzik yaptığı ve 2004 yılında kapanmış, “efsane” olarak adlandırılan Limon Bar‘ı görmekti kesinlikle. maNga, yok olmuş bir şehri resmederken Limon Bar’ın da kapanmasına güzel bir anma töreni düzenlemiş.

9. Nil Karaibrahimgil – Hakkında Her Şeyi Duymak İstiyorum (2012)

Listenin biraz hüzünlü gittiğini fark ettiğim an bu şarkıdan daha güzel daha iç açıcı bir tercih olamayacağına karar verdim. Nil Karaibrahimgil‘in 2012 yılında çıkardığı Ben Buraya Çıplak Geldim albümünde yer alan “Hakkında Her Şeyi Duymak İstiyorum” şarkısını sanırım en son ortaokulda dinlemiştim. O zamanlar okula öğlenci olarak gider, kahvaltıdan itibaren servisin kornasını duyana kadar müzik kanallarını izlerdim. Bu şarkı da tamamen o günlerime ait. O zamanlar belki de şarkının duygusunu tam olarak anlayamadığım için bende devamlılığını sağlayamamıştı ama bugünden bakınca görüyorum ki klipte olduğu gibi hayatı bir kenara bırakıp hakkında her şeyi duymak isteyeceğiniz uzun yolculuklar, aşkın en heyecanlı habercilerinden biriymiş. Tıpkı daha fazla görmek için bir durak daha geç bindiğimiz otobüsler, metrolar, trenler gibi…

10. Tarkan – Kış Güneşi (1994)

Listenin sonuna gelmişken mademki biraz nostalji yaptık, Megastar’ı anmadan geçmek olmazdı. Öyle ki kültleşmiş onlarca şarkısı olmasına rağmen Tarkan şarkılarını klipleriyle hatırlamadığımı fark ettim. Şöyle bir oturup kliplere baktığımda karar kıldığım şarkı, 1994 yılına ait Aacayipsin albümünden Kış Güneşi” oldu.

Tarkan şarkılarının hem sözlerinin hem müziğinin hiç eskimemesi bir yana Kış Güneşi’yle ilgili Türk müzik tarihinin en iyi şarkısı olabileceğine dair fazlaca yorum da mevcut. Tüm bunlar bir yana müzik videosu da şarkının duygusunu çok güzel yansıtıyor. Cızırtılı görüntüsüyle döneme ışınlanmanız bir yana odayı kaplayan ve kekremsi bir tat bırakan kış güneşi turuncusu şarkının derinliğine derinlik katıyor. Gerçekten de şarkının söz yazarı Yıldız Tilbe’nin dediği gibi “kış güneşinin verdiği ısı yanlış zamanda yanlış insanla karşılaşmak” kadar kalp kırıcı olabiliyor.


Kaynakça:

  • “Model, Levla’nın Hikayesi’ni Sonunda Anlattı!”. İzzet Çapa’nın Blogu. Web.
  • “Mabel Matiz’den “Boyalı Da Saçların” şarkısının hikayesi”. Mabel Matiz World. Web.

  • “BİR EFSANE – LİMON BAR / ANKARA”. LISTEN BEFORE YOU LOVE. Web.

  • Öne çıkarılan görsel: Pexels
spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.

Zülfü Livaneli – Zor Yıllar | Şiir Tahlili

Zülfü Livaneli'nin kaleminden hislerimize 'sığınak' olan Zor Yıllar şiirini çözümledik!

Sokak Hayvanları İçin Ne Yapabiliriz?: Gönüllülük ve Destek Yolları

Sokak hayvanları; sevgi, koruma ve destek bekler. Onlara barınak, mama, su ve şefkat sunarak birlikte daha merhametli bir dünya kurabiliriz.

Neil Gaiman – Koralin ve Gizli Dünya I 10 Alıntı

Oldukça farklı ve ürpertici bir hikâyeye sahip olan Koralin ve Gizli Dünya'dan 10 alıntı sizlerle!

4 Farklı Yazardan Varoluşçuluk Teması

Varoluşçuluk, bireyin özgürlüğü, seçimleri ve yaşamın anlamını sorgulaması üzerine kurulu edebî bir akımdır. Anlam, bireyin eylemleriyle oluşur.