Müzik dünyasında son beş yılda artan bir “cover” dalgası mevcut. Eskiye özlemin son derece arttığı 2020’li yıllarda “cover müzik” ilk başlarda, yeni çıkan bir şarkıcının gerçek bir sanatçı olma yolundaki adımlarından biriydi. Fakat Hollanda’da kurulan bir grup, cover müzik kavramını baştan inşa etti. Hollandalı ve Türk müzisyenler tarafından kurulan Altın Gün, 2016’dan beri dünyaya Türk müziğini tanıtmak ile meşgul.

Altın Gün, senelerdir topraklarımızda yeşeren, 70’lerde Barış Manço, Erkin Koray, Selda Bağcan, idol olarak bahsettikleri Aşık Veysel ve Neşet Ertaş’ın devam ettirdiği Anadolu ezgilerini dünyaya tanıtmayı misyon edinmiştir. Kısa sürede global bir ün kazanan Altın Gün “Gece” albümüyle, 62. Grammy ödüllerinde “En İyi Dünya Müziği” dalında adaylık kazanarak Türk isimleri bir kez daha uluslararası alana taşımıştır. Bu başarıyı halen sürdüren grubun 5 öne çıkan özelliğini bir Altın Gün hayranı olarak derlemek benim için büyük bir mutluluk oldu haliyle. Altın Gün’ü 5 maddede şöyle anlatabilirim.
1. Beynelmilel Özellikler

Altın Gün doğu-batı sentezi kelime öbeğini tam olarak içinde barındıran bir grup. Kurucu üye basçı Jasper Verhulst, Facebook üzerinden yaptığı bir duyuru ile bir müzik grubu kuracağını belirtiyor. Hollanda doğumlu Türk müzisyen Erdinç Ecevit ve Merve Daşdemir ile İngiliz gitarist Ben Rider ile bu ilan aracılığıyla tanışıyorlar. Bir araya gelince aralarında sinerji hisseden üyeler, grubun adını kulağa hoş geldiği için “Altın Gün” olarak karar veriyorlar. Çeşitlilik bununla sınırı kalmıyor. Müzik yaparken kullandıkları enstrümanlar da farklı kültürlerden. Klasik bağlamanın yanında elektronik bağlama Erdinç Ecevit tarafından kullanılırken, çeşitli perküsyon, klavye ve synthesizer grupta kullanılan ana enstrümanlar oluyor. Tüm bunlara bakıldığında bu muhteşem çeşitlilik ve ortaya çıkan müziğin doğuşuna çok da şaşırmamak gerek diye düşünüyorum.
2. Teknolojik Dokunuşlar

Merve Daşdemir’e yaptıkları müziği sorunca verdiği cevap, eski Türk müziklerini yeniden yorumlamak olmuştur. Peki diğer yorumlardan farkı nedir? Benim için bu soruya verilecek ilk cevap teknoloji olacaktır. Grubun enstrümanlarından biri olan synthesizer, klavyeye benzeyen, sesleri anında değiştiren teknolojik bir enstrümandır ve Altın Gün grubunun en çok kullandığı enstrüman olmuştur. Bunu en iyi kullandıkları şarkılar olan “Süpürgesi Yoncadan”, “Rakıya Su Katamam”, ve “Cemalım” en çok sevilen şarkılardır. Altın Gün, sayko-delik Anadolu rock müzik türü adını bu enstrüman sayesinde edinmiş ve yaşatıyor diyebiliriz. Türkü sevdalısı bir dinleyici olarak, Anadolu ezgilerini coverlayan bir gruba göre teknolojiyi yerinde kullandıklarını ve asla aşırıya kaçmadıklarını düşünüyorum.
3. Sadece Müzik

Sosyal medyanın etkisiyle tüm insanlar hayatlarını sosyal medyanın içinde, sosyal medya için yaşamaya başladılar. Bu etki, ünlüler ve hayranları arasındaki cam duvarı kaldırıp bizi yakınlaştırsa da bazen ünlülerin hayatlarını gördükten sonra hayal kırıklığına da uğratabiliyor. Altın Gün ismini sadece konser duyuruları, müzik platformları dışında başka yerde gördüğümüzü düşünmüyorum. Aynı zamanda sosyal medyada yabancı insanların “Türk müziğini çok severim” diyerek “Goca Dünya” türküsünü söylediği videolar grubun Anadolu rock müziğine gerçekten gönül verdiğini ve bu işi severek yaptıklarını apaçık gösteriyor. Bu özgün yorumların dünyada bu denli sevilmesinin sebebi grubun sadece müzik ile ilgilenmesidir. Bunu grup üyeleri de birkaç röportajında belirtmiştir. Müzik ve dinleyici odaklı bir çalışmayla Altın Gün bu günlere gelebilmiştir.
4. Ezgilere Sadakat

Modern çağda rekabet arttığı için öne çıkmak daha da zor. Fakat Altın Gün bu rekabetin içerisinde rakiplerinin arasından sıyrılırken moderniteyi kullanmış, bunu yaparken de Türk ezgilere sadık kalmıştır. Erdinç Ecevit ve Merve Daşdemir dışında arka planda olan tüm üyeler Hollandalı veya İngiliz olmalarına rağmen Türk ezgilerine hakim olmayı ve şarkının orijinalinde verilen hissi hiç bozmadan, ezgilerin üzerine ekleyerek yeniden yorumlamıştır. Bu başarı yabancı müzisyenlerin olağanüstü yetenekleri ile açıklanabilir. Çünkü grubun solistleri Türk olduğundan Türk ezgilerine aşina olmalarını bekleriz. Fakat yabancı gitaristlerin böylesine farklı bir kültürden şarkıların özgün bir şekilde yorumlaması, yetenekleri ve Anadolu Rock müziğine olan sonsuz ilgisi sayesindedir.
5. Tersine Yorum

Benim için Altın Gün grubunun müzik dünyasına en büyük katkısı, özgün yorumla dünyaya sunulan Anadolu Rock müziğidir. Burada bahsettiğim özgün yorum kelimeleri yetersiz kalabilir, o yüzden bu kelimelere ek olarak tersine yorum kelimelerini eklemek isterim. Tersine yorum derken anlatmak istediğim, bir şarkıyı asıl tarzının tam tersinde bir yorumla sunmaktır ve Altın Gün bunu çok iyi yapmıştır. “Cemalım”, “Şeker Oğlan”, “Dere Geliyor”, “Kesik Çayır” parçaları bunun için en iyi örnekler. Cemalım, aslında anonim bir ağıttır ve Erkin Koray bunu şarkının temasına uyumlu bir şekilde 1974’te yorumlamıştır. Altın Gün “On” albümünde, perküsyon ve gitarın yardımıyla bu şarkıya hareket katmış, Merve Daşdemir’in sesi ile temasından ayrılmayarak yeniden yorumlamıştır. Aynı mantıkta tam tersi etkiyi “Şeker Oğlan” türküsünde uygulamış, yavaş tonlarda bir synth-rock parçasına dönüştürmüştür. Deneysel olduğunu iddia ettikleri bu parçalar ile cover müzik anlayışına yeni bir bakış açısı getirdiklerini söyleyebiliriz.
Altın Gün grubunun benim için yeri çok başkadır. Doğu – Batı sentezi yapımlar ayrıca ilgimi çeker fakat Altın Gün tüm bu özellikleri ve özgün yorumları ile cover müziği baştan yaratarak “Anadolu Rock Revival” akımının modern öncüleri olmuşlardır. Hatta, 60’lı-70’li yıllarda başlayan, Selda Bağcan, Erkin Koray, Cem Karaca’nın Türk müziğini dünyaya tanıtma misyonunu başarıyla sürdürdüklerini söyleyebiliriz.
Altın Gün halen aktif olarak müzik yapmaya devam etmektedir. Solist Merve Daşdemir ve gitarist Ben Rider başta olmak üzere bazıları gruptan ayrılsa da Türk Müziğini dünyaya tanıtmaya devam etmeleri benim en büyük mutluluğumdur. Yazıyı bitirirken en sevdiğim Altın Gün şarkısını sizlerle paylaşmak isterim.
Kaynakça
Altın Gün: “Anadolu Rock ve Folk Müziğini Dünyaya Sevdiren Grup” BBC, Web. Erişim Tarihi: 07.01.2025
KOZAN, Hasret Gültekin. “Altın Gün’den Merve Daşdemir: Bence Grammy’e Âşık Veysel, Neşet Ertaş Aday Gösterildi.” Evrensel Gazete, Web. Erişim Tarihi: 07.01.2025