Sanata Balkondan Bakmak: On Dört Ressam On Dört Tablo

spot_img

? Bu yazı Zeynep Gizem Eskici tarafından editörün seçimi arasına girdi. ?

Ünlü Türk şair Ahmet Hamdi Tanpınar’ın zamanla ilgili söylediği mısraların mekân karşılığı gibidir balkonlar; ne içindedir evin ne de büsbütün dışında (Arslan, 2020). Evlerimizin içinden hayallere, keyife, huzura açılan kapıdır balkonlar. Bu sayede bir parçamız sokakla yahut kıyısından köşesinden bir parça denizle ilintilidir hep. Bugünü yaşarken geleceği düşlemek ya da geçmişin geçerken bir selam verip, önümüzdeki cadde boyunca yürüyerek geçip gitmesi gibi düşsel durumlara tanıklık eder balkonlar; yaz akşamları, Pazar kahvaltıları, renkli saksıları, sohbet arası bir kahve molası…

Her ne kadar günümüz yapılarında bir lüks sayılabilecek hale geldiyse de bu huzuru yaşama şansına sahip evler de azımsanmayacak kadar çok. Pandemi nedeniyle evde kalmak durumunda olduğumuz bu süreçte özellikle balkonlar pek çok işlevi üstlendi. Bazen bir sahne ya da yemyeşil bir bahçe misali balkon, mekansal anlamından taşıp bambaşka işlevler kazandı. Bu içeriğimizde ele alacağımız ressamlar da belli ki balkonu sadece bir mekan olarak görmedi ve bu birkaç metrekareye aşkı, sohbeti, hüznü, düşüncelerin esaretini, neşeyi sığdırmayı başardı. Bu on dört tablo, yaratıcısı olan sanatçıların bizlere balkonda neleri duymayı, neleri görmeyi bekledikleri ya da hayal ettikleri hakkında bir ipucu verebilir belki…

Tıpkı şair Federico Garcia Lorca‘nın şiiri gibi:

Ölürsem
Açık bırakın balkonu.
Çocuk portakal yer.
(Balkonumdan görürüm onu.)
Orakçı ekin biçer.
(Balkonumdan duyarım onu.)
Ölürsem
Açık bırakın balkonu!

 

Pablo Picasso – The Balcony

Kübizm akımının etkisinde çizilmiş bu tabloda pastel tonları kullanılmış. Picasso’ya ait başka balkon temalı tablolar da görmek mümkün.

 

Louis Marcoussis – Interior With Balcony

Kübizm akımı etkisinde çizilmiş bu eser, 1928 tarihlidir.

 

Julius Kronberg – Hypatia

1889 tarihli bu eserde, Antik Yunan tarihinde  filozof, matematikçi ve astronom olmasıyla ön plana çıkan Hypatia resmedilmiştir.

 

Edouard Manet – The Balcony

Paris’in Orsay Müzesi’nde sergilenen bu tablo, Realizm akımının etkisinde ve 1868 döneminde oluşturulmuştur.

 

Carl Gustav Carus – Woman on the Balcony

Romantizm döneminde eserler veren ressamın, 1824 tarihli bu eserinde hakim duygu sizce nedir?

 

Jean Leon Gerome – Woman at a Balcony

Öncüsü olduğu Kinik felsefeyi yaşamına uyarlayan filozof Diyojen’in fıçıdaki yaşamını tasvir eden ünlü tablonun da ressamı olan Gerome; Ortadoğu kültür motiflerini eserlerinde kullanmayı tercih eden bir ressam olarak da bilinmektedir. 1887-1888 arasına tarihlenen aşağıdaki tablo Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenmektedir.

 

Henri Matisse – Woman with a Green Parasol on a Balcony

20. yüzyılın en önemli ressamlarından biri olarak kabul edilen Matisse, renkleri kullanım biçimiyle ilgi çekmektedir. Çünkü renklerin boya tüplerinden çıktığı andaki kullanımı olarak da bilinen Fovizm akımının geliştiricisidir. Dışavurumculuk etkisinde çizilen aşağıdaki tablo, 1919 tarihlidir.

 

 

Berthe Morisot – Woman and Child on a Balcony

İzlenimcilik akımının üyesi olan Fransız  ressam, eserlerini verdiği dönemde cinsiyetçiliğin pençesine takılmış olsa da günümüzde adından söz ettirmeyi başarmıştır. İşte,1872 tarihli bir eseri:

 

 

Paul Gustav Fischer – On the Balcony

Danimarkalı ressamdan bir eser…

 

Umberto Boccioni – Sokağın Bütün Gürültüsü Evin İçinde

İtalyan ressamın adı Fütürizm ile birlikte anılsa da aşağıdaki eserinde çalıştığı bir başka alan olarak Dışavurumculuğun dinamizmi de hissedilmektedir. Fırça darbeleri kübik formları andırsa da bir uyanışın resmedildiği ve sese dair algıların çağrıldığı 1911 tarihli bu eserde, Dışavurumculuk daha baskın olarak yorumlanmaktadır.

 

Francisco Goya – Balkondaki Mayalar

İspanyol ressamın 1808 – 1812 yılları arasında çizdiği yağlı boya tablosudur. İki majonun gözetimi altında balkondan gelip geçenleri izleyen iki mayanın resmedildiği eser şu anda özel bir koleksiyondadır.

 

Frank Bernard Dicksee-Romeo ve Juliet

Romeo ve Juliet’in ünlü balkon sahnesini temsil eden eser, 1884 tarihlidir.

 

Eugene de Blass – The Mandolinist

Akademik Klasisizm akımıyla birlikte anılan İtalyan ressamın eserleri çoğunlukla mahalle kültürünün motiflerini ve iş bölümlerini yansıtan dinamik sahnelerden oluşmaktadır. Mandolinist adlı tablo, pandemide özellikle İtalya’da medyaya yansıyan görüntülere çağrışım yapmaktadır.

 

Harold Von Schmidt – Woman Seated on Balcony

Kovboyların, atların sıkça yer aldığı eserleriyle bilinen ressam, 1928 tarihli bu eserinde epik temadan çıkarak farklı duyguları ön plana çıkarmıştır.

 

 

Kaynakça;

Arslan, M. Murat. (2020, Mayıs 18). “Balkonu Yeniden Düşünmek”, sosyalbilimler.orgLink: https://sosyalbilimler.org/balkonu-dusunmek (erişim tarihi:15.12.2020)

https://artsandculture.google.com/

https://commons.wikimedia.org/

https://www.flickr.com/

12 Unutulmaz Şiiriyle İspanyol Şair Federico Garcia Lorca’nın Hayatı

https://www.wikiart.org/

https://tr.wikipedia.org/

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.