Alain Corbin’in ‘’Sessizliğin Tarihi’’ adlı kitabı, Işık Gören’in çevirisi ile Kolektif Kitap’tan Çıktı!
Fransız tarihçi olan Alain Corbin, akıcı ve derin anlatımı ile sessizliğin en büyük velinimet sayıldığı çağlardan günümüze ışık tutmaktadır. Sesin yokluğunun sessizlik olmaktan öte, bir meditasyon tekniği bir içsel uyanış olduğunu söyleyen yazar, sessizliğin manasını yeniden akıllara iştirak ediyor.
Sessizliğin kendini bulma, kendine dönmenin bir ön koşulu olduğu Corbin’in de belirttiği gibi, sesin yokluğu değil sessizliğin sesine varmanın olgunluğudur. Bu bağlamda Corbin, tarih boyunca gerek rönesans döneminde sessizliği deneyimleme çeşitleri, gerek netliği ve farklılıkları olsun sessizliğin bir anlamı olduğunu söylemektedir. Özellikle, eserinde tam da sessizlikteki bu derin anlamın kronolojisini ve edebi yönünü anlatır.
İnsanın sessizlikle kurduğu ilişkiler sonucunda, hayatın anlamını inşa ettiği ve belki de, hayatı yarattığını söyleyen yazar, okuyucusuna adeta entelektüel bir haz yaşatıyor. Corbin’in etkileyici dilinin künyedeki yansıması ise şöyle;
Duy bu ince gürültüyü, akıyor; sessizlik bu.
Dinle, hiçbir şey duyulmazken ne duyduğunu dinle
”Paul Valéry’nin bu tavsiyesine uyup dinleyebilir miyiz sessizliği yoksa yaşadığımız gürültü çağında unuttuk mu ne olduğunu? Bugünlerde birçoğumuz için sessizlik doldurulması gereken tekinsiz bir boşlukken, kimilerimiz de sessizliğin hikmetini yeniden öğrenmeye çalışıyor.”
Yazarın, ”Bedenin Tarihi I’‘, ”Bedenin Tarihi II”, ”Bedenin Tarihi III” ve ”Kokunun Tarihi” gibi oldukça etkileyici ve ilginç başka eserleri de bulunmaktadır.
Kitap ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz, Kolektif Kitap’ın internet adresini ziyaret edebilirsiniz.