Tüm gerçekliklerinin yanı sıra arka bahçesini de göreceğiniz, acısını, savaşını, aşklarını, doğasını tarih ve kültürünü, mistik havası soluyacağınız Orta Doğu konulu filmleri sizin için derledik!
- Persopolis (2007)
IMDb: 8.0
Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Bu karanlık dönemleri Marjane’in penceresinden anlatan Persepolis çizgi roman başyapıtı olarak nitelendiriliyor.
2. Kar ve Kaplan (2005)
IMDb: 7.1
Roberto Benigni, takıntılı olduğu meseleleri beyaz perdeye kendine has üslubuyla aktarmayı, bunu yaparken de çoğu zaman şairane bir biçimde ele almayı seven bir oyuncu-yönetmen. Bu filminde ise sorduğu soru şu: “Umutsuzluk ölümden bile kötüdür, aşk ise ölümsüz müdür? Kar ve Kaplan, yer yer sürrealizme varacak raddede saçma sulara yelken açan, ancak yine de kendini izlettiren bir film… Başarılı bir edebiyatçı olan Attilio’nun hazin ama aynı zamanda komik aşk hayatını irdeliyor. Roma’daki Yabancılar Üniversitesi’nde dersler veren bu yazar, kafasını bir karşı cinse feci takmıştır. Hayranı olduğu şair ve yazarların hayali sesleriyle yaşayan, âşık olduğu kadın rüyalarından asla çıkamayan bu delişmen yazarın son kitabı Kar ve Kaplan yeni yayınlanmıştır. Bunun da heyecanı ile hayatının aşkı Vittoria’ya bir kez daha evlenme teklif etse de sonuç değişmez. Kendisi gibi bir edebiyatçı olan Vittoria, Attilio ile evlenmeyi aklının ucundan bile geçirmemektedir. Güzel kadının tek amacı, Amerikalılar işgal etmeden önce vatanına dönmek isteyen Iraklı şairin biyografisini tamamlamaktır. Günün birinde Attilio’nun telefonu çalar… Vittoria biyografiyi tamamlamak üzere şairle beraber Bağdat’a gitmiş ve ilk Amerikan saldırısında başından ağır yaralanmıştır. Ancak inatçı Attilio’nun sözlüğünde umutsuzluk kavramına yer yoktur.
3. Soraya’yı Taşlamak (2008)
IMDb: 8.0
Dini taassubun yaşadığımız çağda korkunç yüzünü göstermesinin belgesi niteliğinde bir yapım. Freidoune Sahebjam isimli romancının Soraya’yı Taşlamak isimli eserinden sinemaya aktarıldı. Filmin konusu; Freidoune adındaki bir gazetecidir. Arabası bozulduğu için durduğu küçük bir köyde Zahra ile tanışır. Mütedeyyin insanların çoğunlukla yaşadığı bu köyün sakinlerinden Zahra, Freidoune’un peşini bırakmaz. Çünkü onun bir basın görevlisi olduğunu anlamıştır ve Zahra, onunla konuşabilmek için ısrarla peşine takılır. Yeğeni Soraya bir gün önce aynı köyde yaşadığı insanlar tarafından vahşice katledilmiştir. Ölmeden önce yeğenine söz veren Zahra, bunun köyün sırlarının arasına gömülmemesi için elinden geleni yapmaya kararlıdır. Tek umudu da bu gazetecinin elindedir, dinlemeli ve bu küçücük köyün büyük günahını tüm dünyaya anlatmalıdır.
4. Agora (2009)
IMDb: 7.2
Roma İmparatorluğu hâkimiyetindeki İskenderiye’de geçen hikâyede bilinen ilk kadın matematikçi, astronom ve filozof olan Hypatia’nın hayatı merkeze alınıyor. Film Yahudi Sürgününden Hristiyanlığın yayılışına kadar Orta Doğu’da din ve bilimin nasıl çatıştığını gözler önüne seriyor. Ünlü yönetmen Alejandro Amenábar’ın yönettiği filmin başrolünde Rachel Weisz, Max Minghella ve Oscar Isaac yer alıyor.
5. L’insulte / Hakaret (2017)
IMDb:7.7
Orta Doğu’nun hatta dünyanın politik dengelerinin bir özeti niteliğinde L’insulte. Lübnanlı Hristiyan Tony ve Filistinli inşaat ustası Yaser’in bir hakaretle başlayan sürtüşmesinin milli bir krize dönüşmesini anlatan film, toplumu birçok açıdan eleştiriyor. Filmin başrol oyuncusu Kamel El Basha, Venedik’te En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanırken, film Lübnan’a ilk Oscar adaylığını getirmişti.
6. Al-Midan / Meydan (2013)
IMDb: 8.1
Belgesel türündeki ‘Meydan’, Mısır’ın Tahrir Meydanı’nda başlayan Mısır Devrimi’ni farklı kahramanlar üzerinden kameraya yansıtıyor. Altı farklı direnişçinin farklı bakış açılarıyla Hüsnü Mübarek’in yönetiminin sonlanmasına giden yola ve bu süreçte karakterlerin yaşadıkları zafer mücadelesine tanık oluyoruz. Meydan’daki gençlerin çadırlarında hak arayış direnişiyle ortaya çıkan ve Mübarek’in düşmesiyle kendini gösteren zafer ise 20. yüzyılın en dikkat çekici hikayelerinden birine dönüşüyor. Film sadece bu süreci değil, devrimin ardından ortaya çıkan toplumsal ve siyasi karışıklıkları da ele alıyor. Mısır ve ABD ortak yapımı filmin yönetmenliğini Jehane Noujaim üstlenirken, başrollerde Khalid Abdalla, Dina Abdullah ve Dina Amer bulunuyor.
7. Peki Şimdi Nereye? (2011)
IMDb: 7.5
2007 yılında çektiği ilk filmi Karamel’in dünya çapındaki başarısından sonra oyuncu Nadine Labaki, yapımcılığını, senaryosunu, yönetmenliğini üstlendiği ayrıca rol aldığı ikinci filmi Where do we go now? ile tekrar sınırları dışındaki seyircilere ulaşmayı hedefliyor.
Orta Doğu’nun diken üstündeki coğrafyasında dinsel çatışmalara ve savaşın anlamsızlığına kadınların zeki ve pratik çözümleriyle cevap veren Labaki, kamerasını Lübnan’da hiçliğin ortasında küçük bir köye çeviriyor. Savaş sonrası Müslüman-Hristiyan ayrımı yapmadan yaşamaya devam eden köylüler çatışma haberlerinin gelmesi üzerine birbirlerine düşman kesilmeye başlar. Şiddeti çıkartan erkekleri yatıştırma görevi ise kendilerine has yöntemlerle bu buna başaran kadınlara düşer.
8. İçimdeki Yangın (2010)
IMDb: 8.3
İçimdeki Yangın’da yönetmen Denis Villeneuve, yazar Wajdi Mouawad’ın bol ödüllü tiyatro oyunundan sinemaya taşıdığı trajik bir hikâye ile karşımızda.
Aile dostları olan bir avukatın çağrısı üzerine annelerinin ölümünün ardından kendilerine yazılmış bir mektupla karşılaşan ikiz kardeşler Jeanne ve Simon, ölen annelerinin son arzusunu yerine getirmek amacıyla Lübnan’a doğru yola çıkarlar. Simon ilk başta isteksiz davransa da bir süre sonra o da kardeşi Jeanne’e katılır… Aradan geçen yıllar, ailenin tarihini karmaşık bir hale getirmişse de çocuklar bu serüvenin izlerini sürmeye kararlıdırlar.
Fakat gün geçtikçe daha fazla deştikleri geçmiş, kardeşleri yürek burkan gerçeklerle yüz yüze getirecektir. Orta Doğu’daki iç savaşın en karanlık dönemine ışık tutan İçimdeki Yangın, En İyi Yabancı Film Oscarı’na da aday gösterilmişti.
9. Kefernahum (2018)
IMDb: 8.4
Lübnan & Fransa ortak yapımı dram filmi, Lübnanlı bir çocuk olan Zain’in hikayesini anlatıyor. Film, Zain’in sıradan bir küçük çocuktan, kendisini istismar eden ailesine baş kaldırıp kaçan, zekâsı ve pratikliği ile sokaklardaki yaşam savaşından galip çıkan ve kendisine yapılan haksızlığın karşısında dimdik duran, 12 yaşındaki genç bir delikanlıya dönüşümünü gözler önüne seriyor. Bu süreçte Zain hayat mücadelesi veriyor, Etiyopyalı mülteci Rahil ve onun bebeği Yonas’a göz kulak oluyor, şiddet suçundan hapse giriyor ve en sonunda mahkemede adalet arıyor. Nadine Labaki’nin yönetmenliğini üstlendiği Kefernahum filminde başrolü, Zain Al Rafeea üstleniyor. Filmin senaryosunda ise yönetmenle birlikte Michelle Keserwany ve Jihad Hojeily’nin imzası var. Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde gerçekleştiren film, Toronto, Melbourne, Saraybosna, Zürih, Busan, Londra ve Stockholm gibi uluslararası festivalleri dolaştı. Cannes’dan 3 ödülle dönen film Altın Palmiye ödülü için de adaylık sahibiydi.
10. Vaat Edilen Cennet (2005)
IMDB: 7.4
İki çocukluk arkadaşı, intihar bombacısı olarak yetiştirilirler. İkisinin de amacı Tel Aviv’de büyük bir eylem gerçekleştirmektir. Olay öncesi aileleriyle son bir gece geçirirler. Ve son yolculukları başlar… Fakat adım adım eylemlerine yaklaştıkça, beklenmedik olaylarla karşılaşırlar ve kader yavaş yavaş yollarını ayırır.
11. Limon Ağacı (2008)
IMDb: 7.4
Üç uhrevi dinin filiz verdiği, dünyanın en talihsiz coğrafyalarından biri de Kudüs’tür. Irk ve din savaşlarının eksik olmadığı, toprağın kanla sulandığı bu garip coğrafyada genç bir kadın olan Selma, evinin önündeki toprağına limon ağacı dikip onu suyla besler! Yalnız burası tam da İsrail ile Filistin’in, yani birbirlerini bir kaşık suda boğmaya niyetlenmiş düşman kardeşlerin arasındaki duvarın hemen kenarındaki alandır. İşin daha da tuhafı İsrail ve Filistin arasındaki duvarın İsrail tarafına, İsrail Savunma Bakanı için bir villa inşa ettirilmiştir. Bu inşaatın sonucunda Filistinli dul bir kadın olan Selma’nın limon bahçesi, ulusal güvenliği tehdit edici unsur olarak tanımlanıp bahçenin ortadan kaldırılması kararına varılır. Bunun üzerine Selma hakkını aramak için bir avukat tutar. Limon bahçesini kaybetmemek için savaş verirken Selma, avukatına âşık olur. 2008 yılında Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyeri gerçekleştirilen Limon Ağacı, Panorama İzleyici Ödülü’nün de sahibi olmuş ironik ve iyimser bir dramdır.
12. The Spy (2019)
IMDb: 7.9
1960’lı yıllarda geçen dizide, İsrail’in en ünlü ajanı olan Eli Cohen’in hikayesi anlatılıyor. İsrail adına Suriye’de casusluk yapan Cohen, yeni görevi için Şam’da yaşamaya başlar. Cohen kısa süre içerisinde kendisini Suriye yüksek sosyetesine kabul ettirmeyi başarır ve bu sayede edindiği siyasi bağlantılar aracılığıyla dönemin politikalarına şekil verir. Sacha Baron Cohen’in başrolü üstlendiği dizinin senaryosunu Gideon Raff kaleme alıyor.
13. Kalifat (2020)
IMDb: 8.2
Kalifat, hayatları iç içe geçen insanların hikayesini konu ediyor. Ajan olan Fatima, İsveç’te bir terör eyleminin planlandığına dair bir ihbar alır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen Fatima, bunun için elinden gelen her şeyi yapar. Fatima’nın yolu bu süreçte çaresiz bir anne ile kesişir.
14. Messiah (2020)
IMDb: 7.6
Orta Doğu’da gizemli bir adamın ortaya çıkmasıyla toplum ikiye ayrılır. Bir kısım mucizeler yaratıyor gibi görünen bu adamın Mesih olduğuna inanırken, diğer kısım ise onun toplum düzenini bozmaya çalışan bir sahtekâr olduğunu düşünür. Michael Petroni’in yaratıcısı olduğu dizinin oyuncu kadrosunda John Ortiz, Mehdi Dehbi, Tomer Sisley, Michelle Monaghan gibi isimler yer alıyor.
İyi Seyirler!