Usta Oyuncu Şener Şen’in Mutlaka İzlenmesi Gereken Filmleri

Editör:
Berke Ateş Aytekin
spot_img

Yeşilçam’ın usta oyuncusu olarak da bilinen, aynı zamanda Hababam Sınıfı filminde beden eğitimi öğretmeni ”Badi Ekrem” karakteriyle yediden yetmişe hafızalara kazınan Şener Şen, Ertem Eğilmez’in keşfettiği bir sinema ve tiyatro oyuncusudur. Sadece oyunculukla kalmayıp seslendirme sanatçılığı, senaristlik ve yapımcılık gibi pozisyonlarda da imzalı eserlerini bırakmıştır. Şener Şen’in yıllar içerisinde yer aldığı filmleri gelin birlikte hatırlayalım.

Şener Şen, sinema sektörüne set işçiliği, suflörlük, seslendirme gibi kamera arkası rollerle başladı. Hayali tiyatrocu olmak olan usta oyuncunun babası oyuncudur ve o da babasının izinden giderek 1963 yılında perde önüne Hizmetçi Dediğin Böyle Olur filmiyle geçti.

Hizmetçi Dediğin Böyle Olur 1963

1984 yılına kadar sinema sektöründe figüranlık gibi yan rollerde yer aldı. Sinema sektöründe sözü geçen Ertem Eğilmez ve Arzu Eğilmez‘in, Şener Şen’e başrol oynaması konusunda baskısının üzerine ”Onların istediği filmi yapmam, başrol oynayacaksam kendim istediğim filmi yaparım” diyerek bu zamana kadar Kemal Sunal ve İlyas Salman ile birlikte yapmış olduğu ”üçkağıtçı, sahtekar, dolandırıcı tiplemeleri” dışına çıkarak Başar Sabuncu‘nun Namuslu filminde ilk kez başrol karakterine hayat verdi.

Sizler için Şener Şen’in akıllara kazınan filmlerinden derlemeler yaptık, iyi seyirler dileriz!

1. Hababam Sınıfta Kaldı (1975)

Hababam Sınıfta Kaldı 1975

Süre: 1 saat 31 dakika

Yönetmen: Ertem Eğilmez 

Badi Ekrem tiplemesiyle tanıştığımız Şener Şen bu filmde bir okulun beden eğitimi öğretmenini canlandırır. Hababam Sınıfı adı verilen sınıfla olan derslerinde hep başına bela gelen Badi Ekrem süre gelen olaylarla güldürür. Hababam Sınıfı serisinin ikinci filminde kadroya dahil olan Şener Şen, sinema kariyerinin dönüm noktasını yaşar.

2. Bizim Aile (1975)

Bizim Aile 1975

Süre: 1 saat 33 dakika

Yönetmen: Ergin Orbey

Fabrikada çalışan işçi Yaşar Usta ve büyük ailesinin hikayesi filmde anlatılır. Şener Şen’in filmde oynadığı karakter Yaşar Ustanın fabrikadan işçi arkadaşı ve üvey kızıyla evlenecek damadıdır. Film komedi-dram türünde seyircilere sunulur.

3. Tosun Paşa (1976)

Tosun Paşa 1976

Süre:1 saat 30 dakika 

Yönetmen: Kartal Tibet

Film, İskenderiye’nin ünlü iki ailesinden olan Tellioğulları ve Seferoğulları ailelerinin Yeşil Vadi denen bölge için girdikleri çatışmaya değinir. Bu iki aile de Yeşil Vadi’ye egemen olabilmek için Daver Bey’in kızı Leyla’yı oğullarına eş olarak isterler. Leyla ise Seferoğulları’nın oğlunu beğenir. Fakat Tellioğulları yılmayarak evin uşağı olan Şaban karakterini Tosun Paşa kılığına sokarak ortalığı birbirine katar. Şener Şen filmde Tellioğlu Lütfü karakterine hayat verir.

4. Süt Kardeşler (1976)

Süt Kardeşler 1976

Süre: 1 saat 20 dakika 

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Yeşilçam’ın akıllara kazınan komedi filmlerinden biridir. Osmanlı dönemine değinen filmde bahriye eri olan Ramazan, Şaban ve komutanları olan Hüsamettin‘in maceraları yer alır. Hüsamettin tiplemesini Şener Şen canlandırır. Film, Hüseyin Rahmi Gürpınar‘ın Gulyabani eserinden uyarlama bir eserdir.

5. Şabanoğlu Şaban (1977)

Şabanoğlu Şaban 1977

Süre:1 saat 30 dakika

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Filmde Kumandan Hüseyin rolünde yer alan Şener Şen’in oldukça başarılı bir işidir. Sivil hayatta polistir, aynı zamanda da Nazır Paşa’nın damadıdır. Askerde kumandanı Hüsamettin’i sürekli yaralayan ve türlü sakarlıklar yapan Şaban ile birlikte çalıştığı iş yerindeki Nigar’a aşık olurlar. Film bu konu üzerinden süre giden olay örgüsüne yer verir.

6. Gülen Gözler (1977)

Gülen Gözler 1977

Süre: 1 saat 37 dakika

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Ertem Eğilmez yönetmenliğinde 1977 yapımlı olan film komedi-dram türündedir. Filmde, Nezaket Hanım ve kocası erkek çocuk umuduyla çocuk yaparlar. Fakat doğan dört çocuğu da kız olur. Kızlara evlilik çağında uygun zengin koca bulma arzusuyla film şekillenir. Şener Şen bu filmde Vecihi karakterine canlandırır. Vecihi karakteri, Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi olan, aynı zamanda savaş pilotu olarak da İstiklal Madalyası’na sahip olan Vecihi Hoşgör’den esinlenerek yazılmıştır. Filmde Vecihi pilottur. Ailenin en büyük kızı olan Fikret’e olan aşkıyla sinema sektörünün saf aşıklarından birine örnektir. Aile, Fikret’i, Vecihi’ye vermek istemez ama Vecihi her türlü yolu dener ve filmin sonunda aşkına kavuşur. Bu filmin en çok bilinen sahnesi ise Fikret’in evinin üstünden Vecihi’nin sürdüğü uçağın evin duvarını yıktığı sahnedir.

7. Çöpçüler Kralı (1978)

Çöpçüler Kralı 1978

Süre:1 saat 30 dakika 

Yönetmen: Zeki Ökten

Bu filmde Şener Şen, Zabıta Amiri Şakir rolüne yer verir. Zabıta amiri, göreviyle esnafın ve çöpçünün üzerinde büyük bir baskı kurar. Aynı mahallede oturan temizlikçilik işiyle ilgilenen Hacer’e aşık olan Şakir ve mahalle çöpçüsü Apti karakterleri vardır.

8. Neşeli Günler (1978)

Neşeli Günler 1978

Süre: 1 saat 32 dakika

Yönetmen: Orhan Aksoy

Yeşilçam’ın usta isimlerinden oluşan oyuncu kadrosuna yer verir. Günümüzde hala yalan söyleyen, olmayan şeyler hakkında konuşan kişilere kullanılan ”Atma ziya!” tabiri bu filmde, Münir Özkul’un oyunculuğuyla Kazım Efendi karakteri tarafından, Şener Şen oyunculuğuyla Ziya karakterine ithafen söylemiştir. Münir Özkul ve Adile Naşit’in turşucu rolüne yer verdiği film, geçimsiz bir çiftin ayrılmasını ve gelişen olayları komik bir dille anlatır.

9. Kibar Feyzo (1978)

Kibar Feyzo 1978

Süre: 1 saat 23 dakika

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Film, komedi-dram türündedir. Köyün kızı olan Gülo’ya bir sürü talip vardır. Bu taliplerden biri de Feyzo’dur. Gülo’nun babası başlık parası karşılığında Feyzo’ya kızı verir. Feyzo, başlık parasını ödeyebilmek için aldığı borçlarını kente çalışmaya giderek karşılar. Kent düzeninin köy düzeninden farklı olduğu fark eden Feyzo, kentten köye her dönüşünde köylülere kent yaşamında başlık parası olmadığını ve ağalık sisteminin kalktığını anlatır. Feyzo, bu farkındalıkla köyün ağasına cephe alır. Köyün ağası olan Maho Ağa karakterini filmde Şener Şen canlandırır. Filmde asıl anlatılmak istenen komünizme karşı alınan eleştirilerdir. Bu eleştirilere örnek olarak Şener Şen’in filmde “Ula şurada 141 142 başsınız!” sözüyle köyde kişi sayısını değil; Türk Ceza Kanunu’nun maddelerini belirtmesi gösterilebilir.

10. Çiçek Abbas (1982)

Çiçek Abbas 1982

Süre: 1 saat 27 dakika 

Yönetmen: Sinan Çetin 

Çiçek Abbas, Şakir adında bir minibüs şoförünün yanında muavindir. Şakir karakterini Şener Şen oynamaktadır. Abbas saf bir role sahipken Şakir ise çapkın düzenbaz rolündedir. Filmde Abbas karakterinin hayali, bir minibüs alarak sevdiği kız olan Pembe ile evlenmektir. Bu hayali gerçekleştirebilmek için tefeciden borç alıp hurdacıdan bir minibüs alır ve borcunu çalışarak öder. Belli bir zaman sonra çalıştığı yerdeki patronun ayrıldığı nişanlısı ile birbirlerine aşık olurlar. Şakir bu durumu hazmedemeyerek minibüse zarar verir. Minibüsün zarar görmesi üzerine tefeciye borcunu ödeyemeyince tefeci minibüsüne el koyar. Pembe’nin babası ise Şakir’in durumu daha iyi diye kızını ona vermek ister. Nikah günü Şakir’in kız kardeşi Abbas’ın Pembe’yi kaçırmasına yardım eder.

11. Namuslu (1985)

Namuslu 1985

Süre: 1 saat 33 dakika 

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Senarist koltuğunda Başar Sabuncu’nun oturduğu 1984 yapımlı komedi filmi, Şener Şen’in sinema sektöründe ilk başrol oynadığı filmdir. Filmde Şener Şen, iyi adam tiplemesini oynamıştır. Film, dönemin siyası yapısını ve halkın bu noktadaki para düşkünlüğünü komedi şeklinde ele alır. Şener Şen’in filmde oynadığı karakter, kendi halinde namuslu bir adam olan Ali Rıza Öğün‘dür. Filmin olay örgüsünde Ali Rıza, bir ay çalıştığı işte kazandığı parayı almak için merkez bankasına gider. Ne yazık ki çıkışta parayı iki soyguncuya kaptırır. Hal böyleyken Ali Rıza’dan şüphelenilir. İtibarı zedelenen Ali Rıza Bey çevresinden intikam almaya karar verir. Filmin yönetmenliğini üstlenen Ertem Eğilmez, bu film için Şener Şen’e ”Eğer bu film tutmazsa senin hayatın başlarken biter. Bir daha bu fırsatı yakalayamazsın. Ama öbürünü seçersen yılda beş altı film yaparsın, para da kazanırsın.” uyarısını yapmasına rağmen Namuslu filmi o yılın en iyi iş yapan filmleri arasına girer ve Şener Şen’in sinemadaki başarısı gözler önüne serilir.

12. Züğürt Ağa (1985)

Züğürt Ağa 1985

Süre: 1 saat 41 dakika 

Yönetmen: Nesli Çölgeçen

Türkiye’deki feodalizmin çöküşünü konu alan filmde Şener Şen, Haraptar köyünün ağasını canlandırır. Köye sonradan çalışmak için gelen Salman karakteri kuraklık sebebiyle ağanın mallarını çalarak İstanbul’a göç eder. İyi yürekli ağa varlığını kaybedince köyden kente göç eder. İstanbul’da ailesiyle kendine iyi bir yaşam sürmek için çalışmaya başlar. Dramatik yönü güçlü bir filmdir.

13. Eşkiya (1996)

Eşkiya 1996

Süre: 2 saat 8 dakika

Yönetmen: Yavuz Turgul

Şener Şen’in oyunculuğunun çok beğenildiği filmlerinden biridir. Şener Şen bu filmde Baran karakterini oynar. Baran, inşa edilmekte olan baraj nedeniyle sular altında kalan köyüne gider. Filmde, kır eşkıyası Baran’ın İstanbul’a doğru yola çıkan bir trende karşılaştığı bir kent eşkıyası Cumali’yle tesadüfen yollarının birleşerek metropol yaşamı içinde yaşadığı maceralar konu edilir.

Şener Şen, Türk sinemasının yetiştirdiği nadide usta oyunculardan bir tanesidir. Geçmişten bugüne yer aldığı birçok projesi günümüzde hala izleyici ile buluşturulmaktadır. Her yaş kitlesinin Şener Şen’in oyunculuğundan ve filmlerinden öğreneceği şeyler bulunmaktadır. Bu eserleri için Şener Şen’e Söylenti Dergi olarak teşekkür ederiz.

 

Kaynakça:

leblebitozu, ”izlemeniz gereken Şener Şen filmleri”, 23.04.2022, web

milliyet, ”En iyi 10 Şener Şen Filmi”, 24.04.2022, web

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.