Dinleyenlerin Ruhuna Dokunan Şarkılar

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Bazı şarkılar vardır ki dinlerken sanki bizimle konuşuyorlarmış gibi hissederiz. Dinlerken kendimizle özdeşleştirmek ister, şarkıyla ortak özelliklerimizi bulur, eksik kalan kısmında da kendi içimizde ufak sorgulamalar yaparız. Sadece kendimizi değil, bazen dinlediğimiz şarkıların etkisinde kalarak çevremizi de gözlemlemeyi öğreniriz. Her gün yürüdüğümüz sokağa bakmayı, empat bir insan olabilmeyi isteriz bazı şarkılarla.

Sizler için amaçları müzik yapmanın ötesine geçerek dinleyenlere seslenmek ve onların yüreklerine dokunmayı, zihinlerine erişmeyi amaçlayan sanatçılardan bir liste oluşturduk. Keyifli dinlemeler!

1. Grup Yorum – Borçlusun

Toplumcu gerçekçi şair Hasan Hüseyin Korkmazgil‘in şiirinden bestelenmiş olan “Borçlusun” parçasıyla başlayalım listemize.

Sende iş yok be kardeşim
Alnındaki çizgilere
Gözündeki ışıltıya
Borçlusun sen yaşamın kendisine

Sözleriyle bizlere sesleniyor grup. Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimeleri, gelişigüzel değil, kelimeleri derinliğinin farkında olarak kullanmalı, sokağı ve insanları görmeyi öğrenmeliyiz. Yerleri süpüren emektar işçiye kolay gelsin diyebilmeyi, yolda yürürken bizlere verilen günaydını es geçmemeyi, bir kafede otururken bizlerle ilgilenen emekçilere teşekkürü borç bilmeliyiz.

İnsanlarla iletişim kurarken onları yaptıkları işe göre yargılamayan, onları olduğu gibi kabul edenlerdenseniz eğer, dinlediğiniz zaman yüreğinizin derinliklerine dokunacak bu şarkı ile baş başa bırakıyoruz sizleri.

2. Arif Kemal – Kızıma Öğüt

Ataol Behramoğlu‘na ait “Kızıma Öğüt” eserini Arif Kemal’den dinliyoruz

Bütün insanları dostun bil kardeşin bil kızım
Sevincin ürünüdür insan nefretin değil kızım
Zulmün önünde dimdik dimdik tut onurunu
Sevginin önünde eğil kızım

Bu sözler, bir çocuk yetiştirirken veya insanlarla iletişim kurarken esas alınması gereken felsefeyi anımsatıyor dinleyenlerde. Sevgiyi yaşamımızın merkezine aldığımız zaman hayata farklı pencerelerden daha rahat bakabiliriz.

Yan yana olmayı, rengarenk kalmayıBiliriz, bu hayatın erbabıyız bizHer canlı bir şarkı hayata gülümseyen
İlkay Akkaya’nın yorumuyla daha da bir anlam bulan bu sözler çoğumuzun veryansın ettiği, değiştirmek istenilenler için ne yapabileceğinin anahtar kelimeleri: “Kurtuluş Yok Tek Başına / Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”.

3. Zülfü Livaneli – Kardeşin Duymaz

Dinleyenlerin belki de gömülü duygularına seslenen bir şarkıdır Zülfü Livaneli‘den Kardeşin Duymaz.

Çoğalır engeller yürür gidersinYüreğin taşıyıp götürür seniNice selden sonra kumdan ötedeKardeşin duymaz eloğlu duyar

Diyor Zülfü Livaneli ve bizler, bu dizeleri dinlerken fark ediyoruz ki kimimizin zor zamanında yanında bulduğu, sığındığı insanlar kardeşinden çok dost bildiği insanlar oluyor. Dinlediği zaman canından bir parça olan kardeşinizle yaşadığınız anıları hatırlatıp kimimizi duygulandıracak, kimimizi ise gülümsetecek bir parçadır Kardeşin Duymaz.

4. Erkin Koray – Tek Başına

İnsanın, bu yaşamda tek başına savaşan bir savaşçı olduğunu her dinlemede bir kez daha hatırlatan bir parça Tek Başına.

Kim olursan olNe istersen yapSen de bu dünyada tek başınasın
Anne kolundaBaba yolundaKardeş yanında tek başınasın

5. Yeni Türkü – Umut

Edip Cansever‘in Umuş adlı şiirinden yorumlanmıştır Umut şarkısı. Bu şarkıyı dinleyenler, içlerinin şarkının adı gibi umutla dolduğunu hissedebilirler.

Bütün iyi kitapların sonundaBütün gündüzlerin bütün gecelerin sonundaMeltemi senden esen soluğu sende alanYeni bir başlangıç vardır

Müzik, insanın vazgeçilmezlerindendir. Her anımızın yoldaşı, geleceğe olan umudumuz ve aynı zamanda iyi bir öğreticidir. Hangi dilde, hangi tarzda olduğu fark etmez; her çeşit müzikten insan istediği zaman dilediği çıkarımı yapabilir. Sizlerle paylaştığımız bu parçalar ise okyanusta yer alan bir damla sadece.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.