Söylenti Radarında Bu Hafta: Birsen Tezer

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Söylenti Radarında Bu Hafta serimizin bugünkü konuğu, Türk sanat ve halk müziği ögelerini günümüzün müzik temalarıyla harmanlayan Birsen Tezer!

wikimedia.com

Birsen Tezer, 16 Aralık 1965’te doğdu. Müzikle ortaokul yıllarında tanıştı. Liseye geçtiğinde ise kendisini geliştirip müzik yarışmalarına katılmaya karar verdi. 1982-83 yıllarında katıldığı Milliyet liseler arası müzik yarışmalarından farklı dallarda çeşitli derecelerle ayrıldı. Üniversite eğitimi için yine çok sevdiği müzik alanını tercih etti. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda eğitim gördü. Burada kanun dersleri ve şan eğitimi aldı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra profesyonel müzik hayatına başladı. Arkadaşlarıyla kısa sürekli müzik grupları kurarak 1990-98 arasında İstanbul’un çeşitli yerlerinde sahne almaya başladı.

İlk Kayıt & İlk Albüm

1998’de Bülent Ortaçgil‘in Kimseye Anlatmadım isimli şarkısında Ortaçgil’e eşlik etti. Tezer, bu düet için o donemin popüler sanatçısı olan Ortaçgil’in peşinden çok koştuğunu söylüyor. Şarkı kayıtlarını, Bülent Ortaçgil’in Şarkılar Bir Oyundur albümündeki Çığlık Çığlığa isimli parça takip etti. İlhan Şeşen ve Gürol Ağırbaş gibi usta isimlerle de çalışmalar yaptı.

Birsen Tezer, yukarıda belirttiğimiz çalışmaların ardından müziğe on yıllık bir ara verdi. Bodrum’da geçirdiği bu on yılın ardından İstanbul’a dönen Tezer, ilk albümünü çıkardı. Bodrum’a gitmeden önce ve döndükten sonra kaydettiği parçaları ve Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur, Zafer Cımbıl ve İlhan Şeşen gibi sanatçıların bestelerinden yorumladığı eserleri on şarkılık bir albümde topladı. 2009 yılında dinleyicileriyle buluşturduğu albümün adı Cihan, en çok dinlenen şarkısı ise Balıkesir‘dir. Albümde yer alan “Aşk Bu Değil” isimli şarkı, dünyaca ünlü sanatçıların da yer aldığı Babylon Bar Vol:2 albümünde yer aldı. Birsen Tezer’in ilk albümü Cihan‘ı dinlemek için:

İkinci Albüm: İkinci Cihan

muzikekspres.com

Dokuz şarkılık İkinci Cihan isimli albümde sözü ve bestesi Birsen Tezer‘e ait beş şarkı var. Diğer şarkılar ise yine diğer albümdeki usta sanatçılar olan Bülent Ortaçgil, Gürol Ağırbaş, Zafer Cımbıl, Sami Batok ve İlhan Şeşen imzaları taşıyor. Bu isimlerin şarkılarını yorumlamayı sevdiği kadar onlarla birlikte çalışmayı da sevdiğini görüyoruz Tezer’in. Nitekim kendi şarkılarında bu sanatçıların müzik tarzından çokça etkilendiğini hissettirmeye çalışmış. Albümün ilk şarkısı Nefes’in nefes kesici sözleri var ki hatrı sayılır bir kitle tarafından beğeni görmüş:

“Kim kalmış ki şu dünyada
Baştan sona bu rüyada
Bir afete bakar ömür
Seni de alır bendeki ölüm”

İkinci Cihan‘da genel olarak bu dünyadan gitmek, ötelere savrulmak, kendinden kaçmak, hayatı sorgulamak gibi temalar göz önünde. İkinci Cihan ismini seçerek bu dünyadakinden başka bir yaşamı ima ettiğini söylemek mümkün. Albümün büyüsüne kapılmak için;

Son Yayımladıkları & Katkıda Bulundukları

Birsen Tezer, kendi şarkıları kadar başka isimlerle de şarkıları olan bir isimdir. Bu düetler:

Hüsnü Arkan ile Hoş Geldin ve Öyle Bir Rüya, Bülent Ortaçgil ile Kimseye Anlatmadım ve İstediğini Yap, Güvenç Dağüstün ile Sonu Güzel, Emre Önbayraktar ile Mesafeler, Cem Adrian ile Beni Hatırladın mı? ve son olarak Hüsnü Arkan ve Gürol Ağırbaş ile Sevda Eskisi.

Tüm bu düetlerin ve daha fazlasının yer aldığı, sizler için hazırladığımız “Birsen Tezer Şarkıları” adlı çalma listesine yazının sonunda ulaşabilirsiniz.

Son olarak 2022 yılında Saklasam Kendimi ve Kağıttan Kaptanlar isimli iki yeni tekli çıkardı. Bu şarkılar, bu sonbaharda gelecek olan, Birsen Tezer‘in yaşadıklarından hikayeler çıkararak yazdığı albümün içinde yer alan parçalardır.

Saklasam Kendimi, sanatçının klip çektiği tek şarkısı olma özelliğini taşıyor.

“Gözünü durmadan alan tüm tenlerden
Seçer misin beni yine içlerinden”

Birsen Tezer, kendisini ün peşinde koşmayan, ideallerinden vazgeçmeyen ve kendini müzik sektörüne bu şekilde kabul ettirmesi gerektiğine inanıp öyle de yapan bir sanatçı olarak tanımlıyor. Batı müziğiyle Türk müziğinin en duru şekilde harmanlanmasını görüyoruz Tezer’de. Tüm şarkılarını içinden gelen en saf haliyle, Bülent Ortaçgil’den çok etkilenerek yazdığını her fırsatta dile getiriyor. Biz de ondan çok etkileniyoruz, müzik yolculuğunda kendisine başarılar diliyoruz.


Kaynakça

Birsen Tezer – Resmi Websitesi 

Güneşin Enerjisi, “Birsen Tezer Röportaj”. Erişim: 06.09.2022. Web

Tarihistan, “Buğçe Çalışkan: Birsen Tezer’le röpörtaj…”. Erişim: 06.09.2022. Web

Öne çıkan görsel: otuzbeslik.com

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!