Yunan mitolojisinde olduğu gibi Mısır mitolojisinde de dünya kaostan yaratılmış ve bu kaosu ortadan kaldırmak için Ma’at yaratılmıştır. Ma’at koyduğu kurallarla kaosu ortadan kaldırmıştır. Firavunlar Ma’at’a inanmış ve kurallarını yerine getirmişlerdir. Ma’at Mısır’ın adalet ve doğruluk tanrıçasıdır. Ra güneş tanrısı, Anibus mumyalama tanrısı, Osiris iyilik, kardeşi Seth ise kötülük tanrısıdır. Horus ise göklerin tanrısı olarak kabul edilir. Seth ve Osiris arasında süre gelen bir kavga söz konusudur. Seth her zaman insanların Osiris’e olan sevgisini kıskanmış ve onu yok etmek için bir dizi yok etme planları uygulamıştır.

Osiris’in Yok Oluşu ve Horus
Seth bir gün bütün tanrıların bir arada olduğu bir eğlence hazırlatır. Eğlenceye katılanlar arasında Osiris de bulunmaktadır. Davetliler o kadar çok eğlenir ki sarhoş olurlar. Bunu fırsat bilen kötülük tanrısı Seth ise göz kamaştırıcı özel yapım bir tabut getirir. Bu tabutu hazırlatırken Osiris’e hiçbir şeyi belli etmemiş ve beden ölçülerini alarak tabutu hazırlatmıştır. Tabuta hangi tanrıların sığabileceğini görmek için tanrılardan tek tek tabuta girmelerini ister. Sıra Osiris’e gelir ve tabuta girer. Osiris tabutta uyuyakalır ve suikastçılar tabutu çivileyip kilitler. Kilitli tabutu Nil nehrine ve nehirde akıntıya kapılıp kaybolur gider. Karısı İsis ise bu olayı duyunca Nil Nehri’ni aramaya başlar.
Vazgeçmeden tabutu arar ve tabutu sonunda bulur. Bir gün Seth Nil Nehri’nde gezintiye çıkar ve yaptırdığı tabutu görüp deliye döner. Planı tutmayan Seth bu duruma çok kızar ve Osiris’i 14 parçaya bölerek Mısır’ın farklı yerlerine parçalarını bırakır. Acı içinde kalan İsis ise tekrar vazgeçmeyerek 14 parçayı bulmak için bütün Mısır’ı dolaşır. Nihayet parçalarını bulur ve Osiris’in Nephtyhs’ten olma oğlu Anibus ile birlikte cesedin parçalarını birleştirirler. Horus ise gözünü çıkarır ve babasından gözünü yutmasını ister. Gözü yutan Osiris daha güçlü ve dinç olmuştur.
Horus tanrılar katına ulaşmak için bir merdiven inşa ettirir ve Ra’nın yanına ulaşırlar. Ra, Osirisi’i tanrıların ve öteki dünyanın kralı ilan eder. Ancak Seth, Horus’u hiçbir zaman yok edememiş fakat tanrılar da Seth’i yok edememiştir. Osiris’i ise yok etmiş tanrılar ve insanlar arasında Osiris’i öldürmesiyle bilinmektedir. Belki de Antik dünyanın bilinen en eski diriliş hikayesi Seth ve Osiris tanrı kardeşleri arasında geçmektedir.

Sır Dolu Gözleriyle Horus
Horus, Mısır mitolojisinde gök ve sağlık tanrıçasıdır. Şahin başlı tasvir edilmektedir. Babası Osiris, annesi İsis’dir. Kardeşleri ise Osiris, Set, İsis, Anubis ve Nephthys‘tir. Bazı kaynaklarda annesi ve karısının Hathor olduğu düşünülmektedir. Tıpkı Antik Yunan’da olduğu gibi Antik Mısır’da da aile içi evlilikler gerçekleşmiş ve bu durum bazı karmaşıklıklara sebep olmuştur. Horus, Antik Mısır tanrılarının en önemlisidir.
Çünkü firavunlar kendilerini Horus’un yeryüzündeki parçaları olarak kabul etmişlerdir. Horus Antik Mısır’ın koruyucusu olarak kabul edilir ve farklı şekillerde tasvir edilmiştir. Bunlar Ra, Atum, Geb ve Nut. Horus aşağı Mısır’ı M.Ö 3000 yılında fethetmiş ve toprakları birleştirmiştir. Horus’u da düşman bilen Seth artık Horus’u yok etmek için mücadele vermiştir. Vicdan’a karşı olan Seth Horus’un sol gözünü çıkartmıştır. Sağlık tanrısı Thot büyü ile gözü tekrar eski haline getirmiş ve tılsımlı bir hal almıştır. Osiris’e Horus tarafından devredilmiştir.

Ay gözü olarak da bilinen Horus’un gözü, sol gözünün adıdır. Horus’un gözü tanrının birliğinin sembolüdür. Manevi olarak vicdanın gözünü temsil eder ve insanın niyetlerini ve yaşamındaki yaptığı tercihleri hayatı boyunca izleneceğinin göstergesidir. Sağ gözün temsilcisi Ra, sol gözün temsilcisi Horus’dur. Ra güneşi, Horus ayı temsil etmektedir. Bazı kaynaklarda ise Horus ve Ra’nın aynı kişi olabileceği tartışılmakla birlikte sağ gözün temsilcisi de Horus’dur.
Gece ve gündüz Horus’un gözleri dünyanın üzerinizden eksik olmaz ve 24 saat açıktır. Horus gözü babasına vererek Osiris’in himayesinde tutmuştur. Vicdanın kapanmayan gözü olarak bilinir. Horus’un gözü tılsımlı olduğu düşünülüp simgesi arınma, koruyucu ve parapsikolojik durumlarda kullanılmaktadır.
Kaynakça
- Özhan Öztürk ” Horus Mısır, Güneş ve Savaş Tanrısı (Mısır Mitolojisi) ozhanosturk.com, web 11.10.2017, https://ozhanozturk.com/2017/10/11/horus-misir-tanrisi/ Erişim Tarihi: 15.11.2022
- Mısır Tanrısı Osiris, dinvemitoloji.com, Web https://www.dinvemitoloji.com/2017/08/misir-tanrisi-osiris.html Erişim Tarihi:16.11.2022
- Mısır Mitolojisi ve Osiris, Mik Portal, Web 08.10.2022 https://medyaveiletisim.kulup.tau.edu.tr/misir-mitolojisi-ve-osiris/ Erişim Tarihi:16.11.2022
- Öne Çıkan Görsel: https://www.fanpop.com/clubs/ancient-egyptian-mythology/images/29340423/title/eye-ra-photo