Film Müziklerinin Ustası: James Horner

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

James Horner, belki de tüm zamanların en bilinen filmleri olan Avatar ve Titanik’in müziklerinin bestecisi. Gerek sahneleri gerekse içeriğiyle herkesin aklına kazınan bu olağanüstü filmlerin müziğinin bestecisini yakından tanıyalım. 

James Horner, Film Composer, Dies at 61; His Score for 'Titanic' Was a Hit,  Too - The New York Times
nytimes.com

Müziğe hayatının çok erken yaşlarında, henüz beş yaşındayken, piyano çalarak başlayan James Horner, kariyerini müzik alanında ilerletmek istemiş ve daha sonra Londra’daki Royal College of Music’de eğitim görmüştür. 1970’li yıllarda Güney Kaliforniya Üniversitesi müzik bölümünden mezun olduktan sonra, yüksek lisans yapmak için Kaliforniya Üniversitesi’ne gitmiş ve orada müzik teorisi üzerine çalışmıştır. Eğitimini, Kaliforniya Üniversitesi’nde müzik kompozisyonu ve teorisi üzerine doktorasını yaparak tamamlamıştır.

Kariyeri boyunca 100’e yakın film müziğine imza atan bu büyük müzik adamının bestelediği ünlü eserleri inceleyelim.

Battle Beyond the Stars (1980)

Horner’in ilk uzun metrajlı bir film için bestesi, 1980’de “Humanoids from the Deep” ve “Battle Beyond the Stars” filmleri için yaptığı müziklerdi. Çalışmaları Hollywood’da fark edilince Horner daha büyük projeler üstlenmeye davet edildi. Henüz yeni yeni piyasaya giren bir besteci olarak büyük çıkışı ise, 1982’de Star Trek II: The Wrath of Khan‘ın müziğini bestelemesi ile oldu. 

Battle Beyond the Stars film müziği:

Cesur Yürek (1995)

Horner için 1995 yılı, kariyer yıldızının iyice parladığı bir seneydi. “Cesur Yürek” ve “Apollo 13” filmleri için bestelediği müzikler Akademi ödülüne layık görülünce artık Hollywood için vazgeçilmez bir bestekar olmuştu. 

Cesur Yürek film müziği

 

Legends of the Fall (1994)

Neredeyse her türdeki filme beste yapmış olan Horner, Brad Pitt ve Henry Thomas gibi dünya çapında oyuncuların oynadığı bu duygusal filme yaptığı besteyle de adından söz ettirmiştir.

Titanic (1997)

Ünlü Hollywood yönetmeni James Cameron’un yıldızı parlayan Horner‘e bu filmin müziği için çalışmasını istemesiyle vizyona girişinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala büyük bir heyecanla izlenen Titanik‘in unutulmayan bestesi yaratılmıştır. Bu filmin müziği ile Horner, hayatındaki en kritik ve finansal başarılardan birini elde etmiştir.

A Beautiful Mind (2001)

Yaptığı eserlerle artık her büyük filmin aranan yıldızı olan Horner, Amerikalı matematikçi John Nash’ın hayatını konu alan ve Russell Crowe‘un da rol aldığı efsane filmin akıllardan silinmeyen bestesine imza atmıştır.

 

Avatar (2009)

Hollywood’da eşsiz eserler yaratan Horner’in, belki de Titanic’den sonraki en büyük ikinci eseri, 2009 yılında hasılat rekorları kıran Avatar filminin müziğini bestelemesiydi. Filmi son derece önemsemiş ve müziğini besteleme süreci hakkında “Avatar, üzerinde çalıştığım en zor film ve üstlendiğim en büyük iş oldu … Sabahın dördünden akşam ona kadar çalışıyorum ve Mart ayından beri benim yaşam tarzım bu.” demiştir. 

 

Dünya çapında eserlerin yaratıcısı olarak olağanüstü başarılı bir müzik kariyerine sahip olan James Horner, müzik dalında iki kez Oscar kazanmış; bunun dışında 32 ödüle ve 33 kez adaylığa layık görülmüştür. Böylesine dolu ve başarılı bir kariyere sahip usta besteci, 22 Haziran 2015’te, kendi tek kişilik uçağını kullanırken, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşadığı kaza nedeniyle 61 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Ödülleri

  • 1998 – Titanic – En İyi Film Müziği Oscar’ı
  • 1998 – Titanic – Altın Küre En Özgün Film Müziği Ödülü
  • 1999 – My Heart Will Go On – Altın Küre En İyi Şarkı Ödülü’nü almıştır.

Ayrıca iki Altın Küre Ödülü, üç Satellite Ödülü, üç Satürn Ödülü, altı Grammy kazandı ve üç İngiliz Akademi Film Ödülü’ne aday gösterildi. Ekim 2013’te Horner, film müziği alanındaki olağanüstü başarıya verilen bir ödül olan Hollywood in Vienna Gala’da Max Steiner Ödülü‘nü aldı.

Film müziklerinin ustası James Horner hayatını kaybetti | Euronews

Spotify tarafından hazırlanan, büyük bestecinin müthiş eserlerini dinleyebileceğiniz James Horner çalma listesi sizlerle:


Kaynakça

  • Aygün, Y. (2022, January 24). Sinema Dünyasının Müzik Dehası: James Horner’ın müziklerini bestelediği 7 önemli film. ListeList. Retrieved December 25, 2022, from https://listelist.com/james-horner-film-muzikleri/
  • Film Müziklerinin Ustası James Horner Hayatını Kaybetti. euronews. (2015, June 23). Retrieved December 27, 2022, from https://tr.euronews.com/2015/06/23/titanik-in-bestecisi-hayatini-kaybetti
spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.