Nedir Bu Şarkının Hikayesi: How To Save A Life

Editör:
Berrak Akson
spot_img

Söylenti Dergi Müzik Ailesi olarak Nedir Bu Şarkının Hikayesi serimizin bir diğer yazısına hoş geldiniz! Bu haftaki yazımızda bazen melodisine kapılıp sözlerine dikkat etmeyi unuttuğumuz şarkılardan birini mercek altına aldık. Çıkışının üzerinden neredeyse 18 yıl geçmiş olmasına rağmen başarısını koruyan, geçtiğimiz aylarda da sosyal medya sayesinde tekrar hatırladığımız bir şarkıyı inceledik sizler için: The Fray’den How To Save A Life.

Tetikleyici unsurlar uyarısı: Bu yazımız bazı okuyucularımız için tetikleyici unsurlar içerebilir. (Kendine zarar verme davranışları-intihar)

Yazımızı okurken size eşlik etmesi için:

The Fray

The Fray | Spotify

The Fray, o zamanlar okul arkadaşı olan Isaac Slade ve Joe King‘in 2002 yılında kurduğu müzik grubudur. Gruba daha sonradan katılan ve önceden Isaac’in başka bir müzik grubundan arkadaşları olan Ben Wysocki ve David Welsh ile grubun dörtlüsü oluşmuş oldu. En son 2014 yılında Helios isimli bir albüm çıkaran grup 2016’da da yeni singlelar ve The Best of The Fray adı altında sevilen şarkılarını bir arada topladı. 13 Mayıs 2022’de grubun kurucu üyelerinden olan Isaac Slade, sosyal medya aracılığıyla gruptan ayrıldığını açıkladı. Bu kararını 5-6 yıl önce grup arkadaşlarıyla paylaştığını ve şimdi doğru zamanın geldiğini belirten Slade, 14 Mayıs’ta The Fray ile son kez sahneye çıkmış oldu. How To Save A Life dışında Over My Head (Cable Car), You Found Me, Look After You gibi şarkıları grubun en popüler şarkılarındandır.

 Step one, you say, “We need to talk.”
(Birinci adım, “Konuşmamız gerek.” diyorsun)
He walks, you say, “Sit down. It’s just a talk.”
(“Otur, sadece normal bir konuşma.” diyorsun)
He smiles politely back at you
(Kibarca sana gülümsüyor)
You stare politely right on through
(Kibarca bakıyorsun)

How To Save A Life Nasıl Yazıldı?

Cover art for How to Save a Life by The Fray

Şarkının sözleri grubun kurucu üyelerinden biri olan Isaac Slade tarafından yazılmış ancak kredi kısmında Joseph King‘in de adını görüyoruz. Slade, ilhamının kişisel bir deneyimden geldiğini ifade etmiştir.

Isaac Slade çeşitli röportajlarında bu durumu şöyle anlatmıştır:

Arkadaşlarımdan biri aslında o okulun müdürüydü, bana ve Joe’ya hafta sonu etkinliklerinden birine gelip gelemeyeceğimizi sordu. Hikayesi inanılmaz olan bir çocukla eşleştirilmiştim, aldığı kararlar yüzünden tehlikeye attığı ve sonunda kaybettiği ilişkileri, yaptığı seçimler ve yaşam şeklinin bedeli…

Slade, eşleştirildiği çocuğun yaşamını biraz da kendi yaşamına benzetmiştir aslında. Geçirdikleri bu hafta sonunun çok ilham verici olduğunu kendisi de itiraf ediyor.

Eşleştirildiğim çocuklardan bir tanesi müzisyendi. Ben orada korumalı bir banliyödeydim, o ise sadece 17 yaşında olmasına rağmen bir sürü problemi vardı ve kimse onu kurtarmak için bir yönerge yazamıyordu.”

Buradaki son cümle bizim için çok önemli. Çünkü şarkının çıkış noktası diyebiliriz. Uyuşturucu problemi olan ve daha çok genç olan bu çocuğu kimse kurtaramamış. Bu konu grubun en ünlü şarkılarından biri olması sebebiyle de Slade’in pek çok röportajında kendine yer bulmuştur.

Birine nasıl yardım edilebileceği hakkına bir şarkı yazmaya çalışıyorduk ama yapamadık. Geriye kalan şey ise sadece eksik cevabın etrafındaki kabuk veya taslaktı diyebiliriz.

Şarkı Sözlerinin Anlamı

Buy The Fray : How To Save A Life (CD, Album, S/Edition) from DaddyPop www.daddypop.co.uk – DaddyPop Ltd

Where did I go wrong? I lost a friend
(Nerede yanlış yaptım? Bir arkadaş kaybettim.)
Somewehere along in the bitterness
(Acının içinde bir yerlerde)
And I would have stayed up with you all night
(Seninle beraber tüm gece uyanık kalırdım)
Had I known how to save a life
(Bir hayatı nasıl kurtarabileceğimi bilseydim)

Nakarat kısmı olarak tekrarlanan Where did I go wrong? I lost a friend / Somewhere along in the bitterness / And I would have stayed up with you all night / Had I known how to save a life/ kısmında bir arkadaşı kaybetmek, hem arkadaşın intiharına hem de bir arkadaşlığı bitirmek olarak yorumlanabilir. Bu dizeyi takip eden tüm gece seninle uyanık kalırdım / bir hayatı nasıl kurtarabileceğimi bilseydim dizeleri de arkadaşının hayatını kurtaramadığını, o gece (arkadaşının intihar ettiği gece) bunu önlemek için uyanık kalmasıyla bağdaştırılabilir.

Şarkının başına geri döndüğümüzde şarkının girişinde bizi karşılayan Step one, you say “We need to talk.”/ He walks, you say, “Sit down it’s just a talk.”/ kısmı iki arkadaşın (konuşmak isteyen ve konuşmak isteyen kişinin birtakım sıkıntılar yaşadığını varsaydığımız arkadaşı) konuşmasıyla başlıyor. Yazımızın devamında daha kolay olması için konuşmak isteyen arkadaşa 1, diğer arkadaşa ise 2. arkadaş diyelim.

Some sort of window to your right / He goes left and you stay right / Bahsedilen pencere 1.arkadaşın konuşurken göz teması kurmaktan kaçınmasına bir atıfta bulunuyor olabilir. Yapılan araştırmalara göre sohbet ve konuşmalar sırasında göz temasında bulunmak kişinin duyduğu rahatlıkla ilişkilendirilirken gözlerini kaçırmak ve direkt bir temas kurmamak ise güven eksikliği ve reddedilme ile bağlantılı olduğu görülmüştür. Hikayedeki 1.arkadaşın bu davranışını yapacakları konuşma yüzünden kendini rahat hissetmediğini yorumlayabiliriz. İkinci dizede ise “you stay right” kısmı farklı şekillerde yorumlanabilir:

Şarkının ikinci kıtasındaki Let him know that you know best (ona en iyisini senin bildiğini hatırlat) / Cause after all you do know best (çünkü en iyisini sen bilirsin) kısmı iki arkadaşın perspektifine göre farklı şekillerde yorumlanabilir: 1.arkadaş olaylara dışarıdan ve bağımsız olarak baktığı için en doğrusunu kendisi bilecektir. 2.arkadaş ise asıl olayları yaşayan kişi olduğundan, acı ve sıkıntı çektiği için 1.arkadaşının bu düşüncesi ona saçma ve yanlış gelebilir.

Try to slip past his defence (onun savunmasını geçmeye çalışıyorsun)/ Without granting innocence (masumiyeti vermeden)

Yaptığımız şeylerin yanlış olduğunu duymayı neredeyse kimse istemez. Hayatlarımızdaki ilişkilerimiz farklı dinamikler üzerine kuruludur ve farklı yaklaşımlar gerektirebilir. İnsanlara verdiğimiz değerler ve onları hayatımızın farklı yerlerine konumlandırmamız aramızdaki ilişkilerin yönünü etkiler. Bu iki dizeye göre eğer 1.arkadaş konuşmasına dikkat etmezse ve 2.arkadaşı çok zorlarsa isteğine ulaşamayacağı çok açık. Ancak arkadaşının yanlış davranışına dikkat çekmezse ve değinmek istediği noktalara değinmezse de bunun bir anlamı kalmayacaktır.

Hayatta verdiğimiz kararların sonuçları, doğruları ve yanlışları olur. Bilerek veya bilmeyerek attığımız adımlar bazen bizi güzel sonuçlara ulaştırırken bazen işler hiç ummadığımız yerlere varabilir. Bu kararların sorumluluğunu üstlenmek ve sonuçlarına katlanmak bazen bizlere zor gelebilir.

Son kıtadaki As he begins to raise his voice (O sesini yükseltince) / You lower yours and grant him one last choice  (Sen, seninkini alçaltıyorsun ve ona son bir seçim sunuyorsun) kısmı bize konuşmanın devamını gösteriyor.

He will do one of two things
(İki seçenekten birini yapacak)
He will admit to everything
(her şeyi kabul edecek)
Or he will say he’s just not the same
(Ya da sadece artık değiştiğini söyleyecek)
And you’ll begin to wonder why you came
(Ve sen neden geldiğini merak etmeye başlayacaksın)

Çevremizde zor zamanlar yaşayan arkadaşlarımız, sevdiklerimiz, tanıdıklarımız olabilir. Bu kişi bazen biz de olabiliriz. Onlara yanlarında olduğumuzu söylemek, bazen sadece onları dinlemek ve onları anladığımızı hissettirmek pek çok şeyi değiştirebilir. Hayatlarımız boyunca yaşadığımız ve yaşayabileceğimiz farklı süreçlerde zorlanmanın normal olduğunu unutmamalıyız. Bir psikolog ve psikiyatri doktorundan yardım almak bazen çok karmaşık görülen yolların ışık dolu başlangıcı olabilir. Bu tür durumlarda yardım alabileceğimiz yolları öğrenmek ve yardım istediğimizi çevremize yöneltebilmemiz de bir o kadar önemli başka bir unsurdur. Kendimiz ve sevdiklerimiz için bazen bir el uzatmak iki tarafa da iyileştirici dokunuşlar sunabilir. Sağlıkla ve müzikle kalın!


Kaynakça

All Music. “The Fray Biography”. Web.

Psychology Today. “The Subtle Dance of Eye Contact in Conversation”. Web.

Everything About The Fray. “Through the Years: The Best of The Fray”. Web.

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.