Şekersiz: Bu Kez Çay Değil

Editör:
Berrak Akson
spot_img

Şekersiz, 2015 yılının sonlarına doğru kurulmuş, günümüzde hala etkin şekilde müzik hayatına devam eden bir alternatif rock/indie grubudur. İzmit kökenli olan grup, son zamanlarda kendine özgü tarzı, kelimeleri seçerken gösterdikleri özen ve kendi hallerinde olmaktan asla vazgeçmeyen tavırlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Vokalde Yunus Emre Gök, davulda Kazım Armağan, gitarda Kubilay Demir ve bas gitarda Eray Bala’nın bir araya gelmesiyle kurulan grup kendilerine ait parçalarının yanı sıra, 8 Nisan 2022 tarihinde çıkardıkları ilk albümü “Peki Yasemin”i dinleyicilerinin beğenisine sunmuştur.

Albüm ismini de aldığı “Peki Yasemin” parçasının yanı sıra; Canıma Okudun, Birini Bul Sakın Üşüme, Ve Gelir Eylül, Aman, Bazı Şeyler Şarkıya Sığmıyor Sevgilim ve Olsan Yanımda olmak üzere 7 şarkıyı içerisinde bulunduruyor. Grubun diğer parçalarında olduğu gibi albümde yer alan tüm sözler, bir kez daha grubun solisti Yunus Emre’ye ait olarak karşımıza çıkıyor. Peki Yasemin parçası, içerdiği hafif sitemle bir bakıma albümün havası hakkında da dinleyicilerine bir ipucu veriyor.

Şekersiz isminin hikayesi sorulduğunda aslında çok eski bir hikayeye dayanmadığını söyleyen grup üyeleri, dördü beraberken çay içtikleri bir masadan ortaya çıkan bir isim olduğunu söylüyorlar. Bu isim aslında biraz da yaptıkları müziği tarif ediyor. Hayatın her zaman bizlere şekerli, en güzel yanını göstermediğini anlatan şarkıları da bu göstergenin sonuçlarından. Bazen içtiğimiz bir çaydan bile keyif alamayan biz insanların, şekersiz de olsa içtiği çaylara bir dost olarak yazıyorlar şarkılarını.

Gelin birlikte grubun pek çok farklı parçaları olsa da bugün en çok dinlenen, herkesin kendisinden farklı anlamlar bulduğu bazı şarkılarını inceleyelim:

En Güzel Yaşımdı (2019)

“Islattığın dudaklar, bayadır aklıma takıldı
Öyle durdum düşündüm, siyahtan karaydı
Hasta mıyım anlamadım neyim ben?
Kaldım aynı, değişmek biraz zor karardı
Öyle güzel gülerdim, en güzel yaşımdı
Parça, parça izlerini içimden, silemem”

Şekersiz’in en çok dinlenen parçalarından bi tanesi olan “En Güzel Yaşımdı”, aslında herkesin en güzel yaşını hatırlattığı için bu kadar seviliyor. Bunun sebebi her geçen gün değişeceğimizi bazen de bambaşka bir insan olacağımızı düşünürken değişimin ne kadar zor olduğunu hatırlattığı için. En güzel yaşların hep kahkahalarla anılacağını düşünürken, farkında olmadan hüzünlerimizin dahi en güzelini yaşadığımızı anlattığı için bu denli benimsenmiştir. Şarkının dinleyicilerinden kimi 17 yaşını hatırlarlar, kimiyse geçen yılı.

Ve Gelir Eylül (2022)

“İstersen uzatmayalım
Bensiz de yaşat bakalım
Bahçende açan bi’ çiçek, bir gül
Sensiz de dayanmalıyım
Zor günler geçer tanırım
Birazcık yakar ve gelir Eylül”

Eylül, hem edebiyatta hem de müzikte, bize kalırsa hem de pek çoğumuzun kalbinde farklı anlamları olan bir aydır. Sonbaharın gelişini, yaprakların dans edişini, soğuk havayı, aynı zamanda huzuru ve sevgiyi hatırlatır insanlara. Her bahar yeni bir başlangıçtır aslında. Dökülen her yaprak, yenisinin habercisidir. Zor günlerden hemen sonra gelecek Eylül’ü bu nedenle önemsiyor bu şarkı. Eylül’ü tıpkı her yeni başlangıç, her bitiş gibi insanın içini yakan o karanlıktan sonra derin bir nefesle karşılanan eski bir dost gibi bekliyor.

Gülmeni İsterim (2022)

“Gün, gece yetmedi
Aşığım hem deli
Gülmeni isterim gülüm, gülmeni
Hep seni bekledi
O delinin biri
Bilmeni isterim bunu, bilmeni”

Gülmeni İsterim, Şekersiz’in kendine özgü tarzını bir kez daha konuşturduğu sıcacık bir aşk şarkısı olarak karşımıza çıkıyor. İnsanın sevdiği birini gülerken görmenin ne güzel bir his olduğunu anlatan bu dizeler, bir taraftan da ne mesafelerin ne yılların ne de yolların bu hissin önüne geçemediğini söylemek istiyor. Aylarca hatta yıllarca farklı şehirlerde, belki farklı ülkelerde birbirini bekleyen aşıklara atıfta bulunan bu dizeler, yine de beklenen sevgilinin gülmesinin, belki de kavuşmaktan daha anlamlı olduğunu hissettiriyor. Aşıkların deliliğinden pek çok kez dem vurulmuştur şarkılarda, burada da bu benzerliğin altı çiziliyor. Bir aşığın, başka bir deyişle bir delinin gözünden, hiçbir zaman diliminin yetmediği bir hikayeden bahsediliyor.

Acının Tebessümü (2022)

“Her şeye zamanla alışıyor insan
Görünce geride kalanları
Bir kuvvet doğuyor bedene beklemediği bir an
Deli cesareti bu olmalı
Sadece özleyip anıları
İçinde saklamış acıları
Yıkılsın o gururun ayak bağı
Temin etmiyor zaman unutmayı”

Şekersiz’in alışık olmadığımız tarzda bir parçası olan Acının Tebessümü, dinleyicilerine bir bakımdan öğüt niteliği de taşıyor. O hafif, dingin aşk şarkılarından farklı olarak zamanın acımasızlığından söz ediyorlar bu kez. Geçmişi, anıları, mutlu ya da mutsuz olmak fark etmeksizin geçirilen yılları anlatmak istiyorlar. Geçmişin herkesi sürüklediği ikilemin içerisinden gelen bu kelimeler, yine çok uzaklardan değil tam içimizden yazılmış gibi bir hava veriyor bir kez daha.


 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.