Tarık Akan Filmleri Seçkisi

Editör:
Ayçe Cansu Yaşar
spot_img

Ustalara Saygı Serisi kapsamındaki bu içerikte Yeşilçam‘ın “cici çocuğu” Tarık Akan’ı konuk ediyoruz.

Akan, Tahsin Tarık Üregül adıyla 13 Ekim 1949’da İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1970’te Ses dergisinin Sinema Artist Yarışması’na katılarak birinci olmuştur. İlk oynadığı film olan Solan Bir Yaprak Gibi filminden sadece iki yıl sonra 1973’te Suçlu filminde canlandırdığı rolle ilk Altın Portakalını kazanmıştır. Altın Portakal Film Festivali tarihinde, 7 ödülle, en fazla En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazanmış oyuncudur.

Uzun boyu ve karizmasıyla dikkatleri her yaşında üzerine çekmeyi başaran Akan, 70’li yıllarda oynadığı romantik komedilerle Yeşilçam’a damgasını vurmuş, sinemanın vazgeçilmez jönü olmuştur. 70’lerin sonunda tarzını değiştirip, bıyık bırakarak Sürü ve Maden gibi toplumsal ve politik meselelere ağırlık veren dram filmlerinde rol almaya başlamıştır. 90’lar itibariyle görece daha az filmde rol almaya devam etse de başarısı, popülerliği ve karizmasından hiçbir şey kaybetmemiştir.

Maalesef 2016 yılında akciğer kanseri tedavisi görürken yaşamını yitirmiştir. Bizler onu romantik, bir o kadar da kazanova Ferit rolleri, yeteneği ve güzel kalbiyle hatırlayacak, büyük ihtimalle izlemekten hiç sıkılmayacağız.

39 yıllık sinema kariyerinde 100’ü aşkın filmde rol alan Tarık Akan’ın neredeyse her filmi Türkiye sinemasına damga vurmuştur. Biz de kariyerine yön veren bazı filmlerine bir göz atalım.

Canım Kardeşim (1973)

Yeşilçam efsanelerinden Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini yaptığı film, sinemamızın en başarılı ve duygusal filmlerinden biridir. Filmin başrollerini Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral paylaşmıştır. Filmde, tek hayali televizyon sahibi olmak olan, kanser hastası küçük Kahraman’ın abisi Murat ve onun arkadaşı Halit ile yaşadıkları konu edilmiştir.

Mavi Boncuk (1974)

Kadrosunda Akan’ın yanı sıra Münir Özkul, Halit Akçatepe, Emel Sayın, Adile Naşit, Kemal Sunal ve Zeki Alasya gibi isimleri bulunduran filmde; 6 arkadaşın Emel Sayın’ı, çalıştığı gazinonun sahibinden intikam almak için kaçırmasıyla aksiyon başlar.

Hababam Sınıfı (1974)

Yeşilçam’ın en meşhur ensemble film serisidir Hababam Sınıfı. Kadrosunu da filmleri de her nesilden seyircisi ezbere bilir. Tarık Akan, altı filmden oluşan serinin sadece ilk iki filminde Damat Ferit rolüyle yer almıştır. Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından uyarlanan film, Ferit’in de aralarında bulunduğu Özel Çamlıca Lisesi’nin en uslanmaz sınıfının maceralarını konu eder.

Ah Nerede (1975)

Bu filmde, Tarık Akan meşhur Ferit rollerinden birini canlandırmaktadır. Kendisine Gülşen Bubikoğlu eşlik etmektedir. Ferit nişanlı ama çapkın bir öğrenciyken Zehra ile tanışır ve kaçan kovalanır misali ona aşık olur.

Bizim Aile (1975)

Tarık Akan yine Ferit ismiyle karşımıza çıkar ve ona Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe gibi isimler eşlik eder. Yaşar Usta ve Melek Hanımın evlenmesiyle bir araya gelen çocukları birbiriyle hiç anlaşamazlar. Dışardan gelen saldırılar sonunda aile olmayı, bir olmayı öğrenirler. Yaşar Ustanın oğlu Ferit’ın kızı arkadaşı Alev’in babasına karşı attığı “Bak beyim!” diye başlayan, aile kavramını anlatan tiradı en az film kadar ünlüdür.

Maden (1978)

Devrimci İlyas ve maden işçisi arkadaşları kötü ve ölümcül çalışma şartlarından rahatsızdırlar. İlyas ve Nurettin, işçi haklarını koruyabilmek için harekete geçerler. Filmde İlyas’ı Cüneyt Arkın, Nurettin’i Tarık Akan canlandırır. Tarık Akan, bu filmle Altın Portakal’da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazanmıştır.

Yol (1981)

İmralı Cezaevinde yatan 5 mahkûmun bayram izninde yaşanılanların konu edildiği filme Seyit Ali’nin çarpıcı hikayesi damga vurur. Şerif Gören’in yönettiği, Yılmaz Güney’in yazdığı Yol, Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye kazanmış, Tarık Akan ise En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday gösterilmiştir.

Pehlivan (1984)

Yönetmenliğini Zeki Ökten‘in üstlendiği filmde Tarık Akan’ın oynadığı Bilal, gelir sağlaması umuduyla pehlivanlık yapmaya karar verir. Tarık Akan’a filmde Meral Orhonsoy eşlik eder. Film Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanmıştır.

Karartma Geceleri (1990)

Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından uyarlanan film 90’lı yılların en beğenilen filmlerinden biridir. Venedik Film Festivali’nde gösterilmiş, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Türk Filmi seçilmiş, İspanya San Sebastián Film Yarışmasında ise Jüri Özel Ödülü kazanmıştır. Tarık Akan ise bu filmle Altın Koza ve Altın Portakal ödüllerine layık görülmüştür.

Deli Deli Olma (2009)

Yönetmenliğini Murat Saraçoğlu’nun üstlendiği film, Akan’ın oynadığı Mişka’nın Malakanlar’ın hayatta kalan son üyesi olarak başa geçmesiyle başlar. Ayrıca Deli Deli Olma, Tarık Akan’ın oynadığı son film olma özelliğine sahiptir.

 

spot_img
Esra Yerdelen
Esra Yerdelen
et les passants affairés dans tes rues ne te regardent plus.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.