Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı Tablosu ve Bilinmeyenler

spot_img


Yaradılışın kutsallığını gözler önüne seren bir fresk, Michelangelo’nun Ademin Yaratılışı freski. Roma’daki Sistine Şapelinin tavanını süsleyen bir sürü freskten yalnızca bir tanesidir. 1508 yılında, Michelangelo henüz 33 yaşındayken Papa Julius II, ondan üzerinde çalışmakta olduğu mermer mezarın yapımını sonlandırıp Sistine Şapeli’nin tavanını freskle süslemesini istedi. Michelangelo, kendisini bir ressam olmaktan ziyade bir heykeltıraş olarak kabul ettiği için bu siparişe karşı direndi ancak sonuçta kabul ederek dört yılını Sistine Şapeli’nin tavanını boyayarak geçirdi. Bu fresklerin hepsi insanlığın kadim tarihini anlatsa da bana göre en anlamlısı Adem’in yaratılışıdır. Freskte Tanrının elinin tam olarak Adem’e hayat vermek üzere olduğunu görüyoruz, birkaç saniye sonra o büyülü an gerçekleşecek,Tanrı Adem’in eline dokunduğu anda ışıklar saçılmaya güneşler doğmaya ve doğadaki bütün canlılar nefes almaya başlayacak hissini verecek kadar gerçekçi bir tasvir. Freskte Adem’in eli cansız ve yorgun gözükür, Tanrının dokunuşunun vereceği muhteşem eneriye ihtiyacı olduğu çok güzel bir şekilde yansıtılmıştır, buna karşın enerji dolu olan Tanrının eli ise güçlü kuvvetli ve hayat vermeye hazır bir haldedir.

Fresk yaratılışın bu tamamlanmamış halini yansıtması açısından bence yoruma açıktır. Michelangelo yaradılışın nasıl olacağını, yaradılış esnasında ne olacağını freske bakanların hayal etmesini istemiş gibi, yani herkesin kafasında farklı bir yaratılış oluşur, hepimizin yaratılışı özel ve anlamlıdır. Fakat daha anlamlı başka bir şey daha var, Michelangelo bize bu freskle aslında çok farklı bir mesaj vermiş olabilir mi? Freskte Tanrının bulunduğu kısma baktığımız zaman bu bölümün beynin yapısına sahip olduğunu görüyoruz, Michelangelo bize TANRI ASLINDA BEYNİNİZDE mi demeye çalışıyor? Tanrı inancı, yaradılış inancı, tüm inançlar aslında bilinçaltımızın bir parçası mı, yaradılıştan sonrasını tasarladığımız gibi bizim kurgumuz mu?

Bir de Havva’nın tanrının yanında oluşu, onun da beynin içinde yer alması ve akıllara gelen “kadın” olgusunun da belki de yalnızca beynimizin oynadığı bir yanılsama olabileceği fikri oluşabilir. Yine de tüm bu ihtimaller belki de freski bambaşka yerlere çekebilecekken parmakların dokunmasıyla yaşam verilmesi fikri her zaman daha şiirsel ve daha romantiktir ve bu yüzden o tercih edilir. Sanatsal açıdan da her bir ayrıntısı fresk yapımının zorluğuna rağmen ustalıkla çizilmiştir.

Günümüzde Vatikan’daki bu muhteşem Şapelin tavanını görmek için herkes dünyanın dört bir yanından akın ediyor.

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.