Akdeniz Ruhunu İliklerinizde Hissedeceğiniz 8 Şarkı

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Her insanın birbirinden eşsiz oluşuna benzer, her kültürün de kendi yaşam serüvenlerini ve ruhlarını yansıtan müzik türleri vardır. Bu çeşitliliğin müzik dünyasına yansıtılışı da her ruhta farklı izler bırakır. Akdeniz müziği de Akdeniz ülkelerinin kendi içlerinde harmanladıkları, kültürlerinin izlerini rahatlıkla hissedebileceğimiz ve duyduğumuz anda o tınının hepimize aşina geldiği türlerden biri. Akdeniz’e kıyısı olan pek çok ülkenin dahil olduğu bu işitsel şöleni yansıtan birkaç şarkıya birlikte göz atalım!

1- Dean Martin – That’s Amore

Dili her ne kadar İngilizce olsa da müziğinden ve sözlerinden İtalyan esintilerini bolca hissedebildiğimiz şarkı, Dean Martin‘in imza yapıtlarından birisi. Bu esintilerin bu kadar başarılı hissedilmesinin sebeplerinden biri de Dean Martin, asıl adıyla Dino Paul Crocetti‘nin İtalyan asıllı olması olsa gerek. 1953 yılında piyasaya sürülen parçanın içimizi ısıtan, neşe saçan havasından etkilenmemek pek mümkün değil. Şarkı aynı zamanda 1987 yapımı Moonstruck (Ay Çarpması) filminin de müziği.

2- Soha – Mil Pasos

Sözleri ayrılığı anlatıp bizi hüzünle sarsa da müziğindeki ritmiklik içi kıpır kıpır etmeyi ihmal etmiyor. Saho‘nın gırtlağıyla harmanlanan İspanyol ezgilerini yakından deneyimleyebilmek adına oldukça güzel bir seçim olan bu şarkı bizi hafif, ılık bir rüzgarın estiği bir Akdeniz akşamlarına ışınlatacak türden.

3- Édith Piaf – La Foule

 

İlk notadan itibaren hissedilen hareketlilik efsanevi Fransız şanatçı Édith Piaf‘ın eşsiz ses tınısıyla birleşince ortaya çıkan vals dansı yapma isteği, şarkının kendi kültürünü yansıtma konusunda ne kadar başarılı olduğuna dair güçlü bir kanıt oluşturuyor.

4- Darja Švajger – Prisluhni mi

Bu defa hareketlilikten ziyade hüzünle karışık sitemi hissedeceğimiz bu Slovence şarkı, Akdeniz ruhu yansıtmasının yanı sıra Slovenya için ayrı bir öneme sahip. Ülke 1995 yılında katıldığı Eurivision Şarkı Yarışması’nda bu şarkı ile yedinci olmuştur.

5- Despina Vandi – Anaveis Foties

2001 çıkışlı bu Yunanca şarkı, Yunan dans kültürünü fazlasıyla yansıtabilmenin yanı sıra ilk dinleyişte bizlere de oldukça tanıdık gelecek. Parçayı Türkçe sözlerle yorumlayan isim, Aşka Yürek Gerek şarkısıyla Mustafa Sandal olmuştur.

6- François Deguelt – Ce soir-là

Resmi dillerinden biri olan Fransızca diliyle seslendirilen Monako‘nun bu şarkısı, 1960 yılında Eurovision Şarkı Yarışması‘nda seslendirilerek üçüncülük elde etmiştir. Yine Akdeniz’in havasını içimize çekercesine bir yorumlama olmuş.

7- Toto Cutugno – L’Italiano

Herkesin hayatında en az bir defa öyle veya böyle karşılaştığı bu nostaljik şarkı öylesine sıcacık öylesine enerji yükseltici ki.. 1983 çıkışlı olduğundan, 1980’lerde gençliğini yaşayan birçok kişinin anılarında yer edinmiştir diye tahmin ediyoruz. Hala da eskiyebilmiş bir parça değil. Yalnızca sözleriyle bile İtalyan havasını fazlasıyla solutuyor başarılı şarkı.

8- Michalis Koumbios – Piraeus Syrtaki

Yunan müzik kültürünün izlerini gerek ritimleriyle gerekse kullanılan çalgılarla bolca hissedebiliyoruz bu müzikte de. Taverna gecelerinde onlarca tabağın üst üste dizilip tek tek kırılarak oluşturulan bir gelenekle süregelen popüler Yunan halk dansı Sirtaki‘nin de geleneksel müziklerinden biri sayılıyor. Taverna gecelerindeki ruhun izlerini taşıyor.

Akdeniz ülkelerinin sokaklarında dolaşıyormuş hissine kapılmanız için çok daha fazla şarkı içeren seçkiye göz atmak isterseniz onu da buraya bırakıyoruz:

 

spot_img
Simge Demiralp
Simge Demiralp
ab imo pectore

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.