Alacakaranlık Film Müzikleri: Dikkat, Bu Şarkılar Isırır

Editör:
Damla Satıroğlu, Gaye Nur Karabay
spot_img

Kimisi için bir tutku, kimisi için bir şaka, kimisi içinse suçlu bir zevk… 2005’te ilk kitabıyla hayatımıza giren, 2008’de ilk filmiyle ekranlarda boy gösteren Alacakaranlık Serisi hakkında herkesin kendince bir fikri var. Tüm bu fikirlerin ortaklaştığı nokta ise Alacakaranlık film müziklerinin gerçekten iyi oluşu. Öyle ki Alacakaranlık film müzikleri albümü The Twilight Soundtrack, Billboard 200 listesinde başı çekti ve 48 hafta boyunca listede kalmayı başardı. Milyonlarca satış yapan albüm, 2010 Grammy Ödülleri’nde aday gösterildi ve pek çok müzik grubuyla şarkıcının sesini daha geniş kitlelere duyurmasını sağladı (“The TWILIGHT Soundtrack: A Deep Dive Into A Classic”). Serinin başarısına katkı sunduğu bu müzisyenlerin Alacakaranlık’a ve onu sevenlere karşı nefret ve aşağılama sergileyen pek çok kişinin sevdiği isimler olması, dikkate değer bir ironi.

Filmlerde kullanılan müziklerin sahnenin ton ve etkisini belirlemede oldukça önemli bir yer tuttuğu bilinen bir gerçek. Bu seri özelinde ise şarkıların ayrıca bir önemi var: Alacakaranlık serisinin yazarı Stephenie Meyer, pek çok sahneyi dinlediği şarkılardan aldığı ilhamla yazmış. Öyle ki yazarın kendi websitesinde her kitap için özel olarak hazırlanmış çalma listeleri var ve Muse ve Linkin Park gibi sonradan filmlere dahil edilen bazı isimlere de bu listelerde yer verilmiş.

Meyer’ın vizyonunun müzik süpervizörü Alexandra Pastavas‘ın marifetiyle birleşiminden ortaya çıkan, bir neslin müzik zevkini derinden etkileyen bu eşsiz seçkiye sahne sahne birlikte göz atalım.

Full Moon – The Black Ghosts

Bella, Phoenix’ten getirdiği kaktüsüyle Forks’ta / X

Annesinin yanından ayrılmaya karar verdiğinde Bella Swan‘ın hayatı geri dönülmez bir biçimde değişir. Değişen sadece iklim, coğrafya ya da aile ilişkileri değildir; hayalini bile kuramayacağı türde bir hayatın içine atılmak üzeredir Bella. Tıpkı bu sahnede çalan Full Moon şarkısında olduğu gibi, o da evi bildiği yeri geride bırakıp olduğu kişiyi değiştirecek bir yolculuğa çıkmaktadır ve nelerle karşılaşacağına dair hiçbir fikri yoktur.

Eyes on Fire – Blue Foundation

Bella, otoparkta Edward’ı beklerken kendisiyle sosyalleşmek isteyenleri reddediyor. / X

Yağmurlu, karanlık ve kasvetli havalarda (“Alacakaranlık havası” dersek yanlış olmaz) zihnimizde beliren o şarkı, işte bu şarkıdır. Eyes on Fire, sözleri ve büyülü atmosferiyle alev alev bir tutkuya, yoğun bir arzuya, kıvrandıran bir özleme hayat veriyor. Şarkının sözleri aynı zamanda Bella ve Edward arasındaki güç dinamikleriyle de uyumlu bir anlatım izliyor. Edward; yaşı, fiziksel kuvveti ve akıl okuma becerisiyle güçlü taraf olsa da onun ölümcül zaafı Bella’dır. Aklına nüfuz edemediği, kırılgan ve ölümlü bu varlığa duyduğu çekim, onun iradesine karşı bir tehlike arz eder. İşte Edward bu sebeple okula gelmekten kaçınırken Bella, görünüşte kendisinden nefret eden bu çocukla yüzleşebilmek için günlerce onu bekler.

Tremble for My Beloved – Collective Soul

Edward, arabayı durdurarak Bella’yı kurtarıyor. / Zoo

Eğer Edward, Bella’yı kurtarmak için öne atılmasaydı kontrolden çıkmış bir araba Bella’yı ezip geçebilirdi. Fakat Edward’ın bu hareketi onun insanüstü hızı ve gücünü açığa çıkararak Bella’nın şüphelerini üzerine çekti. Yani tıpkı şarkıdaki gibi, Bella’nın gözleri açılmaya başladı diyebiliriz. Bu noktadan sonra karşısında deliliğin arzuladığı, umudun esir düştüğü ve masumiyetin uçup gittiği bambaşka bir dünya var artık. Tremble For My Beloved, anın yarattığı kafa karışıklığının yanında kaza ve kurtuluş sonrası yüksek adrenalini de yakalayan tempoda bir şarkı.

Never Think – Robert Pattinson

Edward ve Bella yemekte / Pinterest

Bella ve Edward’ın yemeğe çıktıkları sahnede çalan şarkı, Edward’ın çelişki dolu iç dünyasına ışık tutuyor. Edward, Bella’nın kendisinden uzak durmasını, ruhunu kurtarmasını diliyor ve bu ilişkinin sonunu karanlık görüyor. Bununla birlikte artık ondan uzak durmakta çok zorlandığını itiraf ediyor. Bella’nın buna cevabı “Öyleyse uzak durma.”, tüm engellere ve aksine işaret eden gerekçelere rağmen ikilinin birlikte olma arzusunu açığa vuruyor. Edward’ın duvarları yavaş yavaş yıkılıyor.

Edward’ın içinde bulunduğu durumu yansıtan bu şarkıyı oyuncunun bizzat kendisinin seslendirdiğini fark etmemiş olabilirsiniz. Robert Pattinson, bu filmde ayrıca “Let Me Sign” şarkısına ses veriyor. Arka planda bu şarkı çalarken Edward, Bella’nın kanındaki zehri emerek onun hayatını kurtarmaya çalışıyor.

Spotlight – Mutemath

Edward ve Bella, okulun otoparkında / Business Insider

Bu şarkının çaldığı sahnede spot ışıkları tam da Bella ve Edward’ın üstündedir. Havalı, kasıntı ve kimseye yüz vermeyen Edward ile; onun görünürde nefret ettiği, okulun yeni kızı sessiz Bella’nın birlikte olduğunu görmek, okuldaki herkesi şaşkınlığa uğratır. Edward, artık kendini akışa bırakmanın ve kuralları yıkmanın rahatlığı içindedir. Bella’nın da üzerinde hissettiği bakışlara alışma zamanı gelmiştir çünkü artık o da onlardan biridir.

Bella’s Lullaby – Carter Burwell

Twilight: 20 Things That Make No Sense About Bella Swan
Edward, Bella’ya piyano çalııyor. / Screen Rant

“Bella’s Lullaby”, filmde Edward’ın Bella için bestelediği ve huzurla uyusun diye ona zaman zaman mırıldandığı bir ninni. Gerçekte ise Carter Burwell bu şarkıyı, henüz kendisine böyle bir teklif gelmeden önce, sevdiği ve kendisini terk eden bir kadın için yazarak aşkını ve acısını şarkıya akıtmış. Şarkıda bir keramet olacak ki ikili daha sonra yeniden bir araya gelmiş ve evlenmişler (“The Story Behind Twilight Song ‘Bella’s Lullaby'”)! Hayranlar tarafından çok sevilen bu parça Şafak Vakti: Bölüm 1 ve 2‘de de önemli anlara eşlik ediyor.

Supermassive Black Hole – Muse

Beysbol sahnesi / Business Insider

Alacakaranlık’ın herhalde başka hiçbir sahnesi, Cullen ailesinin beysbol oynadığı bu sahne kadar kazınmamıştır aklımıza. Pek çok kişi, tüm karakterlerin karşı koyulmaz cazibesine işaret ederek, bu sahnede biseksüel uyanışlarını yaşadıklarını söyler fakat bu, aynı zamanda bir Museksüel uyanış sahnesidir. Fırtınalı havanın himayesine sığınan vampirler, tüm güçlerini, zarafetlerini ve becerilerini sergilemekte özgürdür. Onların cazibesinden hepimiz büyülenir, arka planda çalan şarkıdaki gibi bir kara deliğin çekimine kapılırız adeta. Muse‘un bu baştan çıkarıcı şarkısı, sahnenin etkisini güçlendirerek onu seyirciler için unutulmaz kılar.

Serinin yazarı Stephenie Meyer’ın büyük bir Muse hayranı olduğu ve kitaplarını yazarken grubun şarkılarından ilham aldığı bilinen bir gerçek. Öyle ki kitaplar için hazırladığı tüm çalma listelerine dahil ettiği Muse, serinin sonraki filmlerinde de “I Belong To You” ve “Neutron Star Collusion” şarkılarıyla yer alıyor. Buna karşılık, bu konudaki hisleri sorulduğunda grup üyelerinden Chris Wolstenholme, serinin Muse’un ABD satışlarını artırmadaki etkisini vurgulayarak “Bazen ruhunu satman gerekir.” demişti (“Muse ‘sell soul’ to appear on Twilight soundtrack”).

Go All the Way (Into the Twilight) – Perry Farrell

Edward ve Bella baloda / X

Alice’in zorlamasıyla giyinip kuşanan Bella, Edward’la baloya gitmeye razı olur. Kalabalığa girdiklerinde onları, Perry Farrell‘ın bu şarkısıyla coşan gençler karşılar. Şarkı, ilk görüşte aşktan ve ışıldamaktan bahseder. Ayrıca bu gece şimşek çakacağını söyleyip sevgiliyi alaca karanlığa davet ederek büyük ve heyecan verici değişimler vadeder. Bella’nın da bu geceden benzer umutları vardır. Edward’ın bir ısırığıyla bir gece canlısı olmaya, hayatı Edward’ın standartlarında yaşamaya hazır hisseder.

Flightless Bird, American Mouth – Iron & Wine

Edward ve Bella baloda / Screen Rants

Bella, Edward her zaman genç kalırken kendisinin giderek yaşlanacak ve sonunda ölecek olmasından şikayetçidir. Sonsuzluğu Edward’la geçirmeye hazır olduğunu söyler fakat Edward’la uzun ve mutlu bir hayat sürmeye razı olması gerekir, şimdilik. Edward’ın Bella’nın masumiyetini sona erdirmeye, ona lanetli kabul ettiği bir hayat sunmaya niyeti yoktur çünkü.

Bu esnada arka planda çalan şarkı da büyümek ve masumiyeti kaybetmekle ilgili. “Seni buldum mu?” diyor şarkıcı, “Yoksa seni kaybettim mi?”. Edward ve Bella’nın buldukları ve kaybedebilecekleri pek çok şey var ama bu anda, sonsuzluğun bir kesitinde birlikteler ve “Flightless Bird, American Mouth” şarkısı da bu anı taçlandırıyor. Bu şarkıyı ileride, düğün sahnelerinde bir kez daha duyuyoruz.

Kapanış Şarkıları

15 Step – Radiohead

Grubun solisti Thom Yorke, ikinci filmde de “Hearing Damage” şarkısıyla yer aldı.

Leave Out All The Rest – Linkin Park

Meyer’ın seriyi yazarken en çok ilham aldığı gruplardan Linkin Park da kapanış şarkılarında ve albümde kendisine yer buluyor.

Decode – Paramore

Albümün en sevilen şarkılarından Decode, özellikle bu film için yazıldı. Kitapları okuyan ve beğenen Hayley Williams, grupları Paramore’un da filmde yer almasını istedi ve böylece “I Caught Myself” dahil iki şarkılarıyla bunu gerçekleştirdiler (“Paramore’s Hayley Williams talks to EW about their new album, ‘Twilight’ mania, and touring with No Doubt”). Decode şarkısı da albümün kendisi gibi, 2010 Grammy Ödüllerine aday gösterildi; ayrıca Teen Choice Awards’ta ödüle layık görüldü.


Kaynakça

“The Story Behind Twilight Song ‘Bella’s Lullaby'”. Nylon. Web. 21.11.2018

“Muse ‘sell soul’ to appear on Twilight soundtrack”. BBC. Web. 13.07.2010

“Paramore’s Hayley Williams talks to EW about their new album, ‘Twilight’ mania, and touring with No Doubt”. Entertaintment Weekly (EW). Web. 20.12.2019

“The TWILIGHT Soundtrack: A Deep Dive Into A Classic”. Book Riot. Web. 21.01.2021

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.