Anime kelimesi aşina olduğumuz animasyon kelimesinden gelmektedir. Japonca’da ‘animasyonlu karikatür’ anlamına gelen kelimenin basitleştirilmiş hali olarak kullandığımız anime kelimesi son yıllarda sıkça duyduğumuz bir tabir haline geldi. Genel olarak Japon yapımları için bu tabir kullanılsa da aslında izleyicisine göre ülkesi fark etmeksizin meydana gelen animasyon film ve dizilerini tanımlamakta kullanılır.
Tarihi 1900’lü yıllara dayanan anime yapımları, Japon sanatçıların o zaman var olan Batı animasyonundan etkilenerek ortaya çıkarttığı düşünülmektedir. Zamanın şartları ve yaşanan olaylardan dolayı yayınlanmaya başlanan anime yapımları halk için büyük önem arz ederek popüler hale gelmeye başladı. Belli mesajlar verme amacıyla ortaya çıkan bu yapımlar ilerleyen yıllarla birlikte dünyada büyük ses getirmeye başladı.
Günümüz manga ve animenin babası olarak kabul edilen Osamu Tezuka, hazırlamış olduğu Astro Boy ile büyük başarılar elde etti. Osamu Tezuka’nın bu başarısı ile anime dünyası varlığını ve etkinliğini oluşturma başladı. İlerleyen teknoloji ve gelişimlerle beraber adını dünya çapında duyurmaya başlayan animeler birçok farklı konuları ele alarak günümüzde her yaştan izleyiciye hitap etmesiyle beraber öne çıkan bir kültür haline geldi.
Manga
Anime dünyasından söz ederken mangalara yer vermemek elbette olmazdı. Farklı terimleri olan animelerin temel yapılarından biri de mangadır. Animelerin temeli olarak görülen mangalar için Japon çizgi romanı adını kullanabiliriz. Animelerin kaynağı olarak görülen mangaların çizimleri animeye nazaran daha abartılı ve dikkat çekicidir. Manga çizen kişiler “Mangaka″ olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca bununla birlikte Uzak Doğu’da yer alan diğer ülkelerinin de manga tarzında çizgi romanları bulunmaktadır. Çin, Hong Kong, Tayvan yapımı çizgi romanlara Manhua, Kore yapımı çizgi romanlar Manhwa ve basımı olmayan sadece dijital ortamlarda okunabilen Kore yapımı renkli çizgi romanlar ise Webtoon olarak adlandırılır.
Mangalar çeşitliliği bakımından animeler için önemli birçok kaynağı oluşturuyor. Bazen çizimleriyle animenin önüne geçtiği zamanlar bile olmaktadır. Mangalar bir hikayeyi okumanın zevkini size yaşatırken, uyarlama animeler bu renkli dünyayı dizi veya film formatında izleme seçeneği sunuyor.
Animeyi çizgi filmlerden ayıran en büyük fark ise her yaştan kişilere hitap etmesidir. Geniş bir konu hakimiyeti olan animelerin işlediği hikaye ve çizimleri bakımından çizgi filmlerden ayrılmasının yanında Japon çizgi filmi demek de yanlış değildir. Animeleri şu an ki yapımları bakımından ele alacak olursak eğer, bizlere anime dizi ve anime film olarak iki farklı izleme seçeneği sunuluyor.
Anime Diziler:
Anime dizileri 23-27 dakika arasında değişen, kimisi 10-12 kimisi 1000 bölüme ulaşmış ve yıllardır devam eden yapımlardır. İçinde çok farklı terimleri barındıran animeler kategori olarak farklı yaş ve cinsiyete göre ayrılmıştır. Aslında genel olarak konuları ele alındığında çoğu yapım her kategoriden izleyiciye hitap eder. Farklı konuları ele almasıyla birlikte konu sınırlamasının olmadığı ve karakterleri belli sınırlara bağlı olmadan ortaya çıkan çok farklı hikayeler ve evrenler vardır. Ele alınan manga hikayesinin yanında dizilerin oluşmasında anime stüdyoları, seslendirmeler ve müzikler öne çıkmaktadır.
Anime Filmler:
Animasyon filmlerin karşılığı olarak ele alabileceğimiz anime yapımları, dizilere nazaran daha uzun süreli olarak ortalama bir film süresindedir. 1980 yıllarda Stüdyo Ghibili ile büyük çıkış yapan Hayao Miyazaki dünyada adından söz ettirmeye başlamıştır. Yönetmenin yapımları anime dünyasının baş yapıtları arasında gösterilirken bu alanda farklı birçok sanatçı da yer almaktadır. Miyazaki tüm dünyada farklı hikayeleri ele alan filmleriyle kültürünün en güzel örneklerini verirken alanında başarısıyla birlikte birçok ödülün de sahibi olmuştur. Studio Ghibli, ile beraber ”Gainax, Madhouse, Production I.G, Sunrise ve Toei Animation” gibi daha birçok yapım stüdyosu bulunmaktadır. Bunun yanında benzersiz yapımlarıyla Isao Takahata, Satoshi Kon, Mamoru Hosoda, Makoto Shinkai ve daha birçok isim bu alanda öne çıkmaktadır.
Japonya’da büyük önem arz eden animeler, dünyaya açılarak her kıtadan izleyiciye sahip olan bu kültürü oluşturmuştur. Öyle ki anime dünyası ve karakterlerini günlük hayata uyarlanmaya başlamıştır. Japonya da farklı yapımlara özel kutlama ve anma günleri oluşturulmuştur. Özellikle son zamanlarda bu kültürün öne çıkmasıyla beraber farklı alanlarda ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Günlük hayatta da birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Animeler de yer alan yemeklerin, eşyaların, karakterlerin hatta fikirlerin önemi izleyici için değişmez yerler oluşturuyor. Öyle ki anime dünyasında Otaku şeklinde bir terim bulunmaktadır. Otaku terimi hayatını animelere adamış kişi anlamına gelmektedir. Özellikle de anime memleketi Japonya’dan çıkan bir kelime olduğu için günümüzde sadece otaku denir.
Neden Animelere Başlamalısınız?
Anime dünyası, giriş yapıldıktan sonra farklı hikaye ve karakterlerde kendini bulmanın yanında hayal gücünün en zirvelerini yaşamaya olanak sağlıyor. Geniş konu aralığı ve bunu kullanımıyla ortaya çıkan yapımlar bir çizgi film niteliğinde değil de adeta yeni bir dünyanın kapılarını aralıyormuş hissi uyandırıyor. Günümüz dizileri bakımından süre sıkıntısı olmadan çizgi film olarak da adlandıramayacağımız bu yapımlar herkese hitap etmesiyle kendine farklı bir alan oluşturuyor. Farklı konuları birbiriyle harmanlayan, çizimlerin ötesini bize sunan ve seslendirmenlerin profesyonelliğiyle ortaya çıkan bu yapımlar hayal gücü ve evrenin bir sınırı olmadığını bize gösterir niteliğinde. Her geçen gün ilerlemeye devam ederken bu sektörde herkes kendine ait bir bir hikaye buluyor. Farklı dünyalar gören izleyici daha fazlasını görmek ve yaşamak için yeni yapımlar arayışına giriyor. Bundan daha fazla ne olabilir ki derken yeni animelerle sektör kendini geliştirmeye devam ediyor. Bizler de izleyici olarak farklı evrenlerde yaşamanın verdiği mutluluğu yaşamaya devam ediyoruz. Anime dünyasının sınırsızlığıyla daha fazla yapım yer almaya başlıyor listelerimizde.
Anime dünyasında bir sabah uyandığınızda kendinizi farklı bir bedende, farklı bir evrende, farklı bir yaşamda var olmaya ya da gökten düşen bir defterle insanüstü olaylar yaşamaya başlarsınız. Kendinizi ansızın bir ninja savaşında, denizlerin korsanı olarak, birilerini kurtarmak için zamanda yolculuk ederken, ölümcül bir virüs yayılırken, dünyanın sonuna neden olurken, kötü ruhları kovarken ya da kitaplarda okuduğumuz doğa üstü birçok olayı yaşarken bulabilirsiniz. Eğer bu konular size hitap etmiyorsa, yaşamdan kesitler ile günlük yaşamdan olayları içeren yapımlara bir şans verebilirsiniz. Belli yaş aralıklarına göre düzenlenen animelerde her türden konuya yer verilir. Genel olarak izlediğimiz dizi ve film yapımlarının aksine farklı bir dünya arayışındaysanız ve animasyon yapımlar da size uymuyorsa, bir şans vermekten pişman olmayacağınız bu dünyaya giriş yapabilirsiniz. Zamanla konuların sınırsızlığı ve evreninin büyüklüğü içerisinde kendi dünyanızı şekillendireceğiniz sadece size özel bir alanınızın olmasına olanak sağlayacaktır. Anime dünyasının en güzel özelliklerinden biri de müzikleridir. Bazen bir hikayeye özel olarak yapılan bu şarkılar hikayeleri hissettirmesiyle birlikte izleme keyfinin hakkını veriyor.
Bu yazımızı hem anime dünyasına hiç aşina olmayanlar için hem de biraz bilgi edinebilmeniz için hazırladık. Bununla birlikte anime dünyasını kendi çapında çok büyük bir evren olarak görebiliriz. Bu evrende ilgi alanlarınız ve isteklerinize göre kendi dünyanızı oluşturmak sizin seçimleriniz doğrultusunda şekillenecektir. Hiç anime izlemediyseniz ve nereden başlasam konusunda kararsızsanız sizin için önerilerimizin olduğu, İlk Kez Anime İzleyeceklere 10 Dizi ve 10 Film Önerisi adlı bir listemize bir göz atabilirsiniz. Farklı evrenlerde kendi maceranızı bulmanız dileği ile…