Annie Hall Film İncelemesi: Bir Kısır Döngü

Editör:
Sedef Hızlan
spot_img

Canlı ve neşeli bir kadın olan Annie Hall (Diane Keaton) ile, kendini ümitsiz bir dramanın içine sıkıştırmış Alvy Singer (Woody Allen) arasında daha çok diyalog şeklinde geçen aşkın bir tasviri olarak uyarlanmıştır sinemaya “Annie Hall“. Baştan sona tam bir Woody Allen klasiği olarak adlandırabileceğimiz filmde Alvy Singer, Yahudi bir ailede yetişmiş, Freudyen analizler aracılığı ile kendini inşa etmiş bir komedyendir. Kendi problemlerini komedi ile birleştiren sanatçı için, kadınlar ile olan ilişkisi de daha çok kovalamak üzerine ilerlemektedir. Alvy Singer her daim kendini geliştiren ve New York hayranı bir karakterken, Annie Hall daha ziyade arayış içerisinde, kariyerini Alvy kadar rayına oturtamamış biridir.

Arkadaşları aracılığıyla bir tenis oyunu sırasında tanışan çift, daha sonra birlikte takılmaya başlamış ve kısa sürede yakınlaşmışlardır. Arkadaşları tarafından nevrotik olarak eleştirilen Alvy Singer için Annie Hall, tamamen kendi karakteri ve yetişme kültürüyle çatışan bir kişiliğe sahiptir. İlginç bir şekilde başlayan yakınlıkları daha sonra Annie Hall’un Alvy’nin yanına taşınmasına kadar ilerlemiş ve Alvy kendini birden Annie’nin varlığıyla kuşatılmış bulmuştur. Cinsel bir yönelim sonucu başlayan bu ilişkide Alvy giderek Annie Hall’u kendi standartlarına göre şekillenmeye başlar. Daha çok şiir kitapları okuyan Annie Hall’u akademik yazılara yöneltir, kendi gibi onu da bir terapiste yazdırır ve bunlarla da yetinmeyerek onu üniversitedeki profesörlerin dersine kaydettirir. O zamana kadar hayatına dair yüksek bir amaç kurmamış olan Annie için bunlar fazla gelse de, o da giderek bu düzene alışır. Alvy Annie’nin güzelliğinden etkilenip onu kendi hayallerine göre şekillendirmeye çalışırken, Annie kendine sağlanan bu imkanlar içerisinde kendini yeniden keşfetmeye yönelmiştir.

Alvy ise bu süreçte gitgide Annie’ye daha fazla bağlanmaya başlamış ve onu yapabilecekleri noktasında daha fazla cesaretlendirmiştir. Alvy’nin ilişkiden beklentisi daha fazla cinsellik iken, Annie ilgisini aralarındaki uyuma bağlamaya çalışmış ve maalesef sonuçta ikisi de bu isteklerine ulaşma konusunda yetersiz kalmışlardır. Film daha çok Alvy’nin konuşmaları üzerinden ilerlerken, Annie daha çok Alvy’ye zıt düşen tavırlarla karşılık verir. Aynı evde yaşamaktan, ailelerle tanışmaya kadar her yolu deneyen çift için aralarındaki farklılıklar göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Ama ilişkiyi bitiridiklerinde içine düşecekleri boşluk ikisinin de gözünü korkuttuğundan, bu seçenekten uzak durmaya çalışmaktadırlar.

İlk ayrılma hamlesi Alvy’den gelmiş ve Annie bunu kabul etmiştir. Ancak hemen sonrasında Alvy başka bir kadınla birlikteyken, Annie onu aramış ve acilen gelmesini istemiştir. Alvy yanında başka biri olmasına rağmen apar topar Annie’nin yanına gider. Annie’nin onu sadece banyodaki bir böcek sebebiyle çağırdığını öğrenen Alvy, bunu sinir bozucu bulsa da yardım eder ve Annie bunun sonucunda ilişkilerini devam ettirmek istediğini söyler. Film boyuna oluşan ilişkinin biçimi sürekli hızlı karar verme ve uygulama üzerine kuruludur. Böylece tekrar bir araya gelen çift için, ne yazık ki daha sonrasında da ilişkinin monotonluğu değişmez ve yalnızca birbirlerini oyalamaktan öteye gidemezler. İlişki içerisinde Alvy’nin tedirgin, Annie’nin ise uçarı davrandığını söylemek mümkündür. Sürekli bir şeyler yapmaya çalışsalar da bunu zevkle değil, görev icabı yapmakta ve sonuçta yaptıklarından tatmin olmamaktadırlar. Birbirleri ile çok fazla zaman geçirip yine de mutlu olmamaları, kesin bir ayrılık sürecine girmeleri gerektiği konusunda onları yeniden ikna eder ve ayrılırlar. Ancak bu sefer zayıf olan taraf Alvy’dir ve her ne kadar Annie’ye geri dönmek istese de en sonunda arkadaş olarak beraberliklerini devam ettirme noktasında uzlaşırlar.

Film boyunca seyirciye de yansıyan bu gelgitli ilişkinin problemleri, karakterlerin özellikleriyle son derece uyumlu bir şekilde ilerler. Woody Allen bu filmiyle yeni teknikler denemiş ve dört dalda Oscar ödülü kazanmıştır. İlişkiler konusunda dengeyi bulma, beraberlik, kadın-erkek çatışması gibi önemli noktalara değinen filmi, Allen sıkıcı hale getirmeden ilerletmeyi başarmıştır. Bu manada klasik romantik filmlerin aksine, daha çok seyirciyi karakterler ile özdeşleştirerek, onunla birlikte düşünmelerini sağlamaya çalışmaktadır. Woody Allen klasikleri arasında yer alan bu filmi, bir hafta sonu loş bir ortamda izlemenizi öneririz.

 

Kaynakça:
‘‘Annie Hall’’. FilmElestirisi.com. Web. 15.08.2023.

spot_img
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.