Antik Çağ Olimpiyat Oyunları

Editör:
Ece Günay
spot_img

Antik Çağ Olimpiyatları, Antik Yunanistan’da gerçekleştirilen spor etkinliklerinin düzenlendiği ve kültürel etkinliklerinde yer aldığı bir şenliktir. Her dört yılda bir gerçekleştirilen olimpiyatlar, insanlara sporun birleştirici özelliğini de gösterir. Yapıldığı süre zarfı boyunca katılım sağlayan şehir devletleri arasında ateşkes ilan edilerek güvenli bir etkileşim ortamı yaratılır.

Olimpiyatların Ortaya Çıkışı

Olimpiyatlar, günümüzden 2300 yıl öncesinde Antik Yunanistan’da Olimpia’da gerçekleştirilen şenliklere dayanmaktadır. Olimpiyatların ortaya çıkış amacı tam olarak bilinmese de tanrıları onurlandırmak adına düzenlenen spor ve sanat faaliyetleri olduğu söylenmektedir. İlk olarak Yunanistan’da, Yunan tanrılarının kutsal yaşam alanı olan Olimpia Dağı‘nda başladığı kabul edilir ve bu oyunların ilk düzenlendiği yerler Mora Yarımadası üzerindeki Elis ve Pisa kentleridir.

Antik Olimpiyat Oyunları illüstrasyonu historyonthenet

Tanrılara ithaf edilen olimpiyatların ortaya çıkışına dair birçok mit bulunur. Bu mitlerden en çok kabul görende olimpiyatlar, Zeus ve efsanevi kahraman Herakles (Herkül) ile ilişkilendirilmektedir. Birçok Yunan tanrısı ve kahramanı ilk olimpiyat oyunlarında yarışır. Zeus taht için babası Kronos’la güreşir, Apollo koşu yarışında Hermes’i geçer ve boksta Ares’i yener. Zeus’un oğlu olarak kabul edilen fakat tanrı olmayan Herakles ise güreşte ve pentatlonda unutulmaz zaferler elde eder. Sonraki olimpiyatlarda yarışan sporcular Herakles’in gücünü ve azmini benimseyerek zaferler elde etmeyi hedeflerler. Bu festival Zeus’a adanarak savaşların durdurulması, halkın barış içinde yaşaması ve tanrıların onurlandırılması amaçlanır.

M.Ö. 776 yılında düzenlenen festival Olimpia Dağı’nda gerçekleştirildiği için “olimpiyat” adını alır ve Antik Olimpiyat Oyunları başlangıcı olarak kabul edilir. Antik Olimpiyatlar, Hristiyanlık yayılmaya başladıktan sonra pagan geleneği olarak görülerek M.S. 393 yılında Roma İmparatoru Theodosius‘un emri ile sonlandırılır. Ancak, günümüz Modern Olimpiyat Oyunları‘nın temelini oluşturmaktadır.

Sporcuların Olimpiyatlara Hazırlanma Süreci

Olimpiyatlar, Antik Yunanistan’da ün ve onur kaynağı olarak görülürdü. Yunan şehir devletlerinden katılım sağlayan sporcular her ne kadar bireysel yarışsalar da kazandıkları zaferler ile hem kendilerine hem de kentlerine büyük bir onur ve ün getiriyorlardı. Tabii ki her yarışmada olduğu gibi olimpiyatlara katılım sağlayabilmek için belli başlı koşulların yerine getirilmesi gerekiyordu. En temel ve önemli koşul ise Antik Yunanistan’da özgür erkek vatandaş olmaktı. O döneme göre kadınlar, köleler ve yabancılar olimpiyatlara katılamıyordu.

Güreşen olimpiyat atletleri çizimi Pinterest

Antik Yunanistanlı sporcular, Olimpiyat Oyunları’na katılmak için uzun yıllar boyunca hazırlık yaparlardı. Sporcular, çocukluk dönemlerinden itibaren spor okullarında veya özel antrenör eşliğinde özel eğitime tabi tutulurdu. Protein ağırlıklı sıkı diyetler yine kontrol sağlanarak uygulanırdı. Olimpiyatlar sırasında oynanan bazı oyunlar baz alınarak boks, güreş, atlama, koşu gibi alanlarda spesifik antremanlar yapılırdı. Olimpiyatlar başlamadan belli süre önce, sporcuların birbiriyle rekabet ortamında antreman yapmasına olanak sağlayan kamplar planlanırdı. Bu kamplar sayesinde sporcular hem rakipleri hakkında bilgi edinir hem de fiziksel olarak sıkı bir antreman sürecinden geçerlerdi.

Antik Yunanistan‘da düzenlenen olimpiyatlar, yarışmaların yanı sıra dini bir tören niteliği de taşırdı. Sporcular, Olimpia’ya giderken Zeus’a kurban sunar ve dualar ederlerdi. Yarışmalara katılmadan önce ise her bir yarışmacının Zeus heykeli önüne geçerek en azından on ay boyunca eğitim görmüş olduğuna ve hiçbir hile yapmayacağına dair ant içmesi gerekiyordu.

Olimpiyat Oyunlarının Türleri ve Özellikleri

Yıllar geçtikçe oyunlarda çeşitlenmeler oldu ancak gerçekleştirilen ilk on üç olimpiyatta tek etkinlik koşu yarışıydı. Daha sonra pentatlon, dövüş sporları ve at arabası yarışları gibi birçok etkinlik daha olimpiyatlara dahil edildi.

1) Binicilik Etkinlikleri

Üzerinde at arabası yarışı tasvir edilen şampiyonluk kupası blogsgettyedu

Yarışlar hipodrom adı verilen bir alanda gerçekleştirilirdi. At arabaları birbirine çarpa çarpa öne geçmeye çalışırdı ve bu da hem kaza olasılığını hem de seyirci nabzını artırırdı. At arabası yarışının ardından at yarışları gelirdi. Dönemin şartları göz önüne alındığında binicilerin eyerleri olmadığı için hem biniciler hem atlar bakımından tehlikeli bir yarışma olsa da bu yarışlar seyirci tarafından büyük bir coşku ile izlenirdi.

2) Dövüş Sporları

Zafer tanrıçası Nike boks maçının kazananını taçlandırıyor J Paul Getty Museum blogsgettyedu

Günümüzde de popülerliğini koruyan güreş, olimpiyatlarda ağır etkinlik olarak nitelendirilirdi. Sporcular arasında güreş, boks ve pankrasyon (tam temaslı güreş) müsabakaları düzenlenirdi. Bir maçta mola olmaksızın yarışmacılardan biri pes edene kadar dövüşülürdü. Boksörlerin ellerini korumak için ise yumrukları ince deri şeritlerle sarılırdı.

3) Koşu Etkinlikleri

Olimpiyatta koşan atletler blogsgettyedu

Antik Yunanistan olimpiyatlarında gerçekleştirilen en eski ve prestijli etkinlik, bir stadyumun başından sonuna kadar süren koşu yarışıydı ve bu mesafe altı yüz olimpiyat ayak yani 192.28 metreydi. Olimpiyatlar bir sonraki oyunlara kadar geçen dört yıllık dönemde kazananın adı ile adlandırılır ve tarihler zafer listesine göre kaydedilirdi.

4) Pentatlon

Pentatlon, disk atma, uzun atlama, cirit atma, koşu ve güreş olmak üzere beş etkinlikten oluşur ve tamamı bir öğleden sonra gerçekleştirilirdi. Koşu ve güreş ayrıca etkinlikler olarak da yapılırdı.

Olimpiyatlarda Galibiyet

Antik Olimpiyat Oyunları‘nı kazanan sporcu büyük bir para ödülüne sahip olabiliyordu; fakat zaferin getirmiş olduğu en büyük ödül prestij ve onurdu. Aynı zamanda kazananın heykeli Zeus’un yanına yapılarak ya da şarkılara konu edilerek ölümsüzleştirilirdi.

Olimpiyat oyunları galipleri Wikimedia Commons

Olimpiyatta kazananlara zeytin çelengi verilirdi. Zafer göstergesi olarak zeytin çelengi almalarının sebebi ilk yarışlarda Herakles’in kardeşleriyle birlikte koştuğu zamanda bu çelengi aldığına dair söylentiydi.

Antik Çağ Olimpiyatları Etkinlik Programı

1) Birinci Gün

Olimpiyatların ilk günü, sabah yemin töreni ile başlatılırdı. Haberci ve trompet yarışları gerçekleştirildikten sonra çocuklara yönelik koşu, güreş ve boks yarışmaları düzenlenirdi. Öğleden sonra programına başlanmadan önce ise Zeus Tapınağı‘nda dualar edilir, kurbanlar kesilir ve kahinlere danışılırdı.

Zeus Tapınağı Temple of Zeus Wikimedia Commons

Programın öğleden sonra kısmında filozoflar, şairler ve tarihçiler tarafından konuşmalar yapılırdı. Zeus Tapınağı turları da tamamlandıktan sonra insanlar arkadaşları ile buluşmalar gerçekleştirirdi.

2) İkinci Gün

İkinci günün sabahında at arabası ve at yarışları, öğleden sonrasında ise pentatlon gerçekleştirildi. Kahraman Pelops uğruna cenaze törenleri akşam vaktinde gerçekleştirilirdi; bu törenlerin ardından Zeus Tapınağı çevresinde ziyaretçi geçişi başlar, zafer ilahileri söylenirdi. Gün, devam eden ziyafet ve eğlenceler ile sonlandırılırdı.

3) Üçüncü Gün

Yargıç, elçi, yarışmacı ve kurban hayvanlarının Büyük Sunak‘a geçişi ile başlayan üçüncü gün, koşu yarışlarına ayrılmıştır. Bu yarışların ardından Prytaneion‘da halka açık ziyafet verilirdi.

4) Dördüncü Gün

Olimpiyatların dördüncü gününde, akşam programı gerçekleşmemektedir. Sabah vakti güreş yarışmalarına, öğle vakti ise boks ve pankrasyona ayrılmıştır.

5) Beşinci Gün

Olimpiyatların galibi olarak zeytin tacı ile ödüllendirilen sporcu heykeli blogsgettyedu

Antik Yunan Olimpiyatları’nın son gününde düzenlenen yarışmalarının kazananları stadyumdan Zeus Tapınağı’na geçiş yapar ve bu kişiler yargıçlar tarafından zeytin çelenkleri ile taçlandırılırdı.


Kaynakça

spot_img
Büşra Çalışkan
Büşra Çalışkan
dolce far niente

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.