Arabistan’da Sanat Vadisi Projesi

spot_img


Bir yerlerde sanat vadisi oluşturulacağı düşüncesi bile heyecan vericiyken, El-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu, Zamanlar Arası Yolculuk için kültürel varlığın bir ayağı olarak kabul edilen Sanat Vadisi projesinin başlatıldığını duyurdu. Sanat vadisinde kalıcı sanat eserleri yer alacak. 1960’larla ilişkilendirilen Arazi Sanatı, Arap Yarımadası’nda büyük bir canlanmaya neden olmaktadır. Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki El-Ula şehrinde inşa edilecek proje, oluşumundan itibaren ülkeyi büyük bir uluslararası sanat destinasyonu haline getirme çabalarıyla paralellik göstermektedir. 200 bin yıldan daha eski olan El-Ula, dünyanın her yerinden gezginleri kendine çekerek, bölgenin yeni gelişen lokasyonlarından biri olarak ortaya çıkıyor.

El-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu 'Sanat Vadisi' projesini başlattı |  ŞARKUL AVSAT


Arapça’da ‘Sanat Vadisi’ anlamına gelen ‘Wadi AlFann’ adı verilen bölgede beş sanatçının eserleri kalıcı olarak sergilenmeye başlanacak. James Turrell ve Michael Heizer dahil olmak üzere büyük sanatçılar, parçalarını önümüzdeki birkaç yıl içinde kuzeybatı çöl bölgesine kalıcı olarak yerleştireceklerdir. Kavramsal sanatçı Agnes Denes ve Suudi sanatçılar Manal al-Dowayan ve Ahmed Mater, sanat vadisine devasa eserler yerleştirecek bir diğer sanatçılardandır.


Projenin küratörlüğünü Londra’daki Whitechapel Art Gallery’nin eski direktörü Iwona Blazwick üstleniyor. Wadi AlFann, El-Ula’yı büyük bir sanat merkezine dönüştürmek için ayrılan 15 milyar dolarlık bütçenin bir kısmı kullanılarak oluşturulacak.
Sanat Vadisi Projesi’nin lansmanını takiben, beş sanatçıya ek olarak, diğer önde gelen sanatçılar da sanat eserlerini Suudi Arabistan’daki El-Ula’da sergilemek için kaydoldular. Blazwick, proje tamamlandıktan sonra Sanat Vadisi’ne daha fazla sanatçının ekleneceğini söyledi.

Ayrıca yetkililer, Sanat Vadisi’nin alanının 65 kilometrekare olarak tahmin edildiğini ve 2024 yılına kadar tamamlanmasının beklenildiğini söyledi.

Suudi Arabistan çöllerinde büyüleyici bienal - Körfez Haberi
Sanatçıların Projeye Yapacakları Katkılar

Turrell, ışık ve uzay arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalarıyla tanınan Amerikalı bir sanatçıdır. 1960’ların Işık ve Uzay hareketinin öncüsü olan Turrell, ziyaretçilerin açık gökyüzüne bakmalarını sağlayan geometrik şekiller içeren tavanlara sahip renkli odalar yaratmasıyla ünlüdür. Turrell, sanat vadisi projesi için bir tünel ve “Skyspaces” dörtlüsü de dahil olmak üzere birkaç parça yaratmayı planlıyor.


Amerikan arazi sanatı öncüsü Michael Heizer, büyük ölçekli ve alana özgü heykellerde uzmanlaşmıştır. En çok Nevada çölünde ‘Şehir’ başlıklı çalışmasıyla tanınır. 2020’de halka açılan 23,97 milyon Euro’luk projeyi tamamlaması neredeyse 50 yılını almıştır. El-Ula’nın kumtaşı kaya cephelerinde yüksek girintiler, insanlar geçtikçe değişen şekillere dönüşmesi düşünülmektedir.


1980’lerde Manhattan’da iki dönümlük bir buğday tarlası dikmesiyle tanınan Macar doğumlu New Yorklu sanatçı Agnes Denes, kendi piramit şekillerini vadiyi çevreleyen kayalara oymayı planlıyor.

El-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu 'Sanat Vadisi' projesini başlattı |  ŞARKUL AVSAT

Ahmed Mater, Suudi Arabistan’ın en etkili çağdaş sanatçılarından biridir. Yeraltı unsurlarına sahip karmaşık bir parça olan ‘Ashab al-Lal’ adlı çalışmasını çölde yaratmayı planlıyor ve vadi tabanında optik illüzyonlar oluşturabilmek için aynalar yerleştirecek .
Suudi çağdaş sanatçı Manal al-Dowayan; Suudi çölünde “mütevazı bir su birikintisini” simgeleyen su birikintisi benzeri parçalar oluşturarak Sanat Vadisi projesinde yer alacaktır.


Kaynakça

  • Alarabiya News, Web
spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.