Aşk-ı Memnu Karakterleri Bir Şarkı Olsaydı Hangisi Olurdu?

Editör:
Ayşe Demir
spot_img

Dizi tarihine damga vuran, her yaz yeniden yayımlanan ve sevenleri tarafından hiç sıkılmadan tekrar izlenen dizi oldu, Aşk-ı Memnu. Özellikle her ölüm yıl dönümünde dizinin başkarakteri Bihter Yöreoğlu’nun anılması, bu efsanenin izleyicinin dünyasında ne kadar yer edindiğinin bir göstergesi.

Peki, efsane dizinin karakterleri bir şarkı olsaydı, hangi şarkı olurdu gelin birlikte bakalım.

Diziyi izlemeyenler için yazının bundan sonrasının spoiler barındırdığını söyleyelim.

 

Bihter Ziyagil-Bir Günah Gibi

Babasını çok seven genç bir kadın olan Bihter Ziyagil’in babasını annesi yüzünden kaybetmesiyle annesine başlayan nefreti, karakteri yasak aşkın kollarından intihara götürüyor. Kendisinden yaşça büyük bir adamla evlenen Bihter, eşinin yeğenine aşık olmasıyla kendisini yasak aşkın içinde bulur. Kalbi ile mantığı arasında tercih yapan Bihter, korkak bir adamı sevmeyi seçerek en büyük hatasını yapar. Bu hata onun psikolojisini bozarak aşkın deliliğinde boğulmasına neden olur.

Yasak olduğu halde aşık olduğu adam için her şeyi göze alan Bihter’i en iyi anlatan şarkı Süperstar Ajda Pekkan’ın Bir günah gibi şarkısı. Şarkıyı Ajda Pekkan’ın aşk dolu tınısıyla dinlemek, yasak aşkın meyvesini yemiş gibi hissettiriyor. Şarkının her kelimesinde yasak aşkı iliklerine kadar hissettiren bu şarkı Bihter Ziyagil‘in müzikteki karşılığı.

 

Bir günah gibi gizledim seniKimse görmedi seninle beniAğlarken içim güldü gözlerim

Behlül Haznedar-Adam Gibi

Aşk-ı Memnu’nun çapkın, serseri bir o kadar da korkak karakteri olan Behlül; Bihter’i de kendisini de yakıyor. Amcasının güvenli kolları arasında hayatını yaşayan Behlül karakteri, gece kulüplerinden çıkmayan, eğlence düşkünü, güvenilmez bir adam. Behlül Haznedar ile ilgili en önemli detay ise birçok sevgilisi olması. Dizideki kadınlarla ya flört eden ya da sevgili olan Behlül, dizinin en çok suçlanan karakteri oluyor. Yengesiyle yasak aşk yaşayan Behlül ne sevgisinin arkasında duruyor ne de amcasına ve kuzeni Nihal‘e ihanet etmekten geri duruyor.

Behlül Haznedar‘ın karakterini en iyi anlatan şarkı Serdar Ortaç’ın Adam Gibi şarkısı kesinlikle. Behlül’ün korkaklığını, sevgisine sahip çıkamamasını çok iyi anlatan bu şarkı; dinleyenin aklına direkt Behlül’ü getiriyor. Dizi tarihinin en korkak karakteri olarak geçen Behlül, öyle de kalacak gibi geliyor. Her kadının uzak durması gereken adam olarak izleyicinin aklında yer etmiş durumda.

 

Adam gibi yürekli ol çık karşıma, bak yüzüme“Yalandı” de, “Unuttum” de, “Aldattım” de, bağır yüzümeSenin kokun, senin dokun, senin tadın yetmedi deSokaktaki köpek kadar gururlu ol bağır yüzüme

Firdevs Yöreoğlu-Çatla

Dizi tarihinin en şık giyinen kadını olan Firdevs karakteri, lüks hayatından vazgeçmemek için her şeyi yapabilecek potansiyelde bir kadın. Paradan başka bir şey düşünmeyen Firdevs Yöreoğlu, lüks hayatından vazgeçmemek için kızını da tehlikeye atmaktan geri durmuyor. Behlül’den kızını ayırmaya çalışan Firdevs, aslında kızının kalbini çıkarıp atıyor. Kızlarına sevgisini gösteremeyen Firdevs belki de Bihter’i intihara götüren yolda ilk taşı kendisi döşüyor.

Firdev Yöreoğlu ile özdeşleşen ikonik söz: Bırak millet sadece mücevherlerimizi konuşsun karakteri en iyi şekilde anlatıyor. Cemiyet hayatının gözde ismi olan Firdevs için şatafat ve ün her şey. Kendisini zirvede gören karakter, hiç kimseyi de sevmiyor. Bu nedenle Firdevs’i en iyi anlatan şarkı Hande Yener’in Çatla şarkısı oluyor. Kıyafetlerinin, mücevherlerinin konuşulmasını isteyen Firdevs, gerçekten de idol bir kadın. Onun gibi olmak isteyenler ise hiçbir zaman onun gibi olamayacak maalesef.

 

Boşa çaba, benim gibi olunamazDoğulur, Hint kumaşı gibiyim, bulunamazTaklit etmeyi deneme, işe yaramazAzmini alkışlıyorum da vizyonun az

 

Adnan Ziyagil- Hep Yaşın 19

Zengin, başarılı bir iş insanı olan Adnan, kendisinden yaşça küçük olan Bihter ile evleniyor. Asla anlaşamayacağı belli olan bu çiftin ilişkisi en başından beri inişli çıkışlı devam ediyor. İyi bir baba olan Adnan, hem eşinin hem de yeğeninin ihanetine uğruyor. Başta bakılınca ihanete uğradığı için izleyicinin üzüldüğü Adnan karakteri aslında çok da masum değil. Bihter’i mutlu olmadığı bir evlilikte tutan Adnan, genç bir kadınla evlenerek ailesinin hayatını tamamen değiştiriyor.

Adnan Ziyagil’in kendisinden yaşça küçük kadın olan Bihter’i sevmesinden yola çıkarak Adnan’ı en iyi anlatan şarkının MFÖ’den Hep Yaşın 19 olduğuna karar veriyoruz. Bihter’e söyleyebileceği bu şarkı, Adnan’ın da en büyük hatasını yaptıran sevgiyi en iyi şekilde anlatıyor.

 

 

Ne güzel şeysin senHep yaşın 19Gel yanıma sar beniBugün var yarın yokuz

Nihal Ziyagil-Cesaretin Var mı Aşka

Adnan Ziyagil’in kızı olan Nihal, asosyal bir hayat yaşayan genç bir kız. Annesini kaybetmenin eksikliğini yaşayan Nihal, babasına çok bağlıdır. Adnan’ın Bihter ile evlenmesi Nihal’i yıkar. Artık babasını paylaşmak zorundadır. Nihal, kuzeni Behlül’e aşıktır. Nihal’in hayatındaki tek erkek olan Behlül’e aşık olması çok da garip olmasa gerek ancak Behlül gibi bir çapkına aşık olan Nihal’in hayatı, yasak aşkı öğrenmesiyle altüst olur.

Behlül gibi bir korkağı seven Nihal, küçük sevgi kırıntıları ile avunmaya çalışırken sevdiği adam tarafından ihanete uğruyor. Nihal’i en iyi anlatabilecek şarkı, Gülay’dan Cesaretin Var mı Aşka oluyor. Behlül gibi bir korkakta Bihter gibi cesaret arayan Nihal maalesef Bihter gibi Behlül tarafından yarı yolda bırakılıyor. İlk aşkının acısıyla yıkılan Nihal, dizinin sonunda da psikolojik olarak çöküyor.

 

Cesaretin var mı aşka?Çarpıyor kalbim bir başkaSen de böyle sevsen keşkeDesen banan, yar

Matmazel (Deniz Hanım)-Cool Kadın

Dizinin en asil, bilgili ve kültürlü karakteri olan Matmazel, maalesef hak ettiği değeri görmüyor. Ziyagil ailesinin çocuklarını büyütmüş olan Matmazel, Adnan’a olan aşkına karşılık bulamadığı gibi evin yeni hanımı Bihter tarafından da sevilmiyor. Kendi büyüttüğü Nihal tarafından da dışlanmaya başlayan Matmazel, yıllardır yaşadığı yalıdan ayrılmak zorunda kalıyor. Nihal için susmak zorunda kalan Matmazel, en sonunda yasak aşkı Adnan’a anlatıyor.
Asilliği ve naifliğinden her şeyi alttan alan Matmazel, sırtında büyük yükler de taşıyor. Duygularını gizlemeye çalışsa da içinde fırtınalar kopan Matmazel aslında duygu yüklü bir kadın. Matmazel’i en iyi anlatan şarkı Ajda Pekkan’dan Cool Kadın. Dışarıdan bakınca cool duran Matmazel, aslında içinde birçok duyguyla mücadele ediyor.

Ne kadar çok sevgim vardıBir o kadar da endişem, gösteremedimBen aslında o gördüğün cool kadın değildim

Beşir-Ali Cabbar

Dizide Ziyagil yalısının çalışanı olan Beşir, görmemesi gereken Bihter-Behlül aşkını görerek Ziyagil ailesinin hayatını değiştiriyor. Beşir’i asıl derinden yaralayan yalının kızı Nihal’e aşık olması. Zengin kız, fakir oğlan hikayesinin imkansızlığının görüldüğü bu hikayede Nihal karakteri, Beşir’in sevgisini görmeyerek onu sevmeyen Behlül’e aşık oluyor.
Sevdiği kız üzülmesin diye yasak aşkı kimseye söylemeyen Beşir, yalıdan ayrılarak gemide çalışmaya gidiyor. Ancak çok ağır hasta olan Beşir, sevgisine karşılık bulamadan yasak aşk sırrının ağırlığıyla ölüme yürüyor. En sonunda Adnan’a her şeyi itiraf eden Beşir, hayata gözlerini yumuyor.
Beşir karakterinin Nihal’e olan sevgisi için yıllardır yaşadığı yalıyı terk etmesi, Nihal mutlu olsun diye her şeyi bilip de susması Emir Can İğrek’in Ali Cabbar şarkısını akıllara getiriyor. Ali Cabbar gibi Beşir de sevdiği kızın aşkını kalbine gömüp uzaklara gidiyor. Sonunda da kavuşamadan hayata gözlerini kapatıyor.

Sevdiğin kız başkasına varmışDayanabilirsen dayan Ali CabbarBu ne derttir bu nasıl sınavdırAnlayabilirsen anla Ali Cabbar

 

 

 

 

spot_img
Eslem Türkoğlu
Eslem Türkoğlu
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler

1 Yorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.