Attila İlhan’ın Öncülüğünde Maviciler

spot_img

“Şiirin kelimelerle değil, imgelerle yazıldığını bilen şairler için, kelime, diyalektik bir ilişkiler yumağıdır; bir kere, anlatacağı imgeyle ikincisi aynı imgeyi anlatmakla görevli öteki kelimelerle, üçüncüsü mısra içindeki özel şiir içindeki genel ses uyumuyla, dördüncüsü imgelerarası birlik ve karışıklıkların gelişme süreciyle bağlantılıdır. Çünkü (…) Kelimenin önemi, imgenin somutlaşmasında oynayacağı role göre değişir, bu rolü belirleyen ise kelimenin çağrışım yükü anlam boyutları ve imgeyle olan diyalektik bağlantısıdır.”

Attila İlhan

 

Orhan Veli ve arkadaşları değişmekte zorluk çeken düzene karşı çıkarak Garip Akımını kurmuşlar ve Türk Edebiyatında köklü değişiklik yaparak ses getirmişlerdi. Fakat Garipçilerin alışılagelmiş estetik şiirden birden uzaklaşması bazı tepkilerin doğmasına sebep olmuştu. Garipçiler şairane sanat anlayışını benimseyemedikleri için,  ilk başlarda Teoman Civelek tarafından yürütülen fikir ve sanat dergisi “Mavi” daha sonra Attila İlhan’ın öncülüğüne geçer  ve Garipçilere karşı bir tutum sergilerler. En başlarda halk şiirine yakın duran maviciler daha sonra Attila İlhan’ın dergide yayınladığı yazılar ile yön değiştirir, yönetiminin Özdemir Nutku’ya geçmesi ile beraber toplumsal gerçekçiliğin (Sosyal Realizmin) sözcüsü haline gelir.

“Mavi; temiz basılan, iyi tertiplenen, güler yüzlü bir dergi”

Yaşar Nabi Nayır,1953

Ahmet Oktay Mavi Dergisi’nin mayıs sayısında Attila İlhan’ın Sokaktaki Adam adlı romanına “Sokaktaki Adam Yahut Kendi Kendisile Çelişen Adam’a Dair” başlıklı yazısı ile eleştiri yazısı yazmıştır. Attila İlhan ise buna karşılık bir eleştiri yazısı yazar ve yazıyı “Attila İlhan’dan Mavi okuyucularına merhaba”  cümlesi ile bitirip Ahmet Oktay’a gönderir. Böylelikle Attila İlhan’ın ilk yazısı  Mavi Dergisinde yayınlanmıştır. Bu yazı sonrası Attila ilhan ile Ahmet Oktay ve arkadaşları görüşme yaparlar ve bunun sonucunda Attila İlhan Mavi dergisinde yazmaya başlar. Attila İlhan’ın Mavi Dergisinde yazmaya başlaması derginin yönünü değiştirmiş ve hala günümüzde garipçilere karşı gelmiş bir dergi olarak bilinmesine sebep olmuştur. Hepimizin severek romanlarını , öykülerini  ya da şiirlerini okuduğumuz Ferit Edgü, Demirtaş Ceyhun, Demir Özlü, Hilmi Yavuz, Ahmet Oktay, Tahsin Yücel ve Orhan Duru gibi isimler Attila ilhan ile beraber bu yolda yürümüşlerdir.

Ahmet Oktay yaşanılanları şu şekilde anlatmaktadır;

“Derginin bugün bilinen Mavi’ye dönüşmesi için büyük ayrılmalara ve kopmalara yol açacak küçük bir ayrıntıya gereksinim vardı. O ayrıntı bendim. Bekir Çiftçi’nin dergide yazmamı istemesi üzerine hemen o günlerde çıkan Attila İlhan’ın “Sokaktaki Adam” adlı romanıyla ilgili yarı polemik yarı eleştiri bir yazı götürdüm. Attila  İlhan, romanın  “Sosyal Realist” olmadığını öne süren bu yazıyı acullukla suçlayan ve konuşmak için öteki ciltlerinin beklenmesini öneren acul bir yanıt gönderdi”

 

Attila İlhan Mavi Dergisinde 1954 yılında yayınladığı “Sosyal Realizmin Münasebetleri yahut Başlangıç” isimli yazısında Orhan Veli ve arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet’i “bobstiller” olarak nitelendirmiş, aynı şekilde  Ahmet Oktay “Orhan Veli’nin Yeri” adlı yazısında ise “Orhan Veli eksik bir öncü ve eksik bir şairdi” cümlesi ile  Garip Akımını  sert bir dil ile eleştirmiştir. Ayrıca Attila İlhan’ın dergide peş peşe yayımladığı sosyal realizm ile ilgili yazılar ise dönemin edebiyat topluluklarından tepki toplamıştır.  Sosyal realizmin öncüsü olan Attila İlhan Garipçilere yaptığı eleştiriler dışında  İkinci Yenicilere de karşı çıkmış ve  “yozlaşmış” olduklarından bahsetmiştir.

Attila İlhan’ın  sosyal realizm ile ilgili yazıları;

“Sosyal realizm Münasebetleri Yahut Başlangıç”

“Sosyal ve Estetik Bir Platform Lüzumu”

“Sosyal Realizm’in Halkçılığı,Milliyetçiliği, İstiklâlciliği”

“Sosyal Realizm’in İktisadi ve Sosyal Tutumu”

 

Başlarda bir grup liseli gencin 1952 yılında yayına başladıkları ve Attila İlhan’ın öncülüğü ile seyrinin değiştiği Mavi dergisi, Nisan 1956’da çıkan 36. Sayı ile kapanmıştır. Attila İlhan Mavi Dergisi’nin duyulmasını sağlayan ve onun öncülüğünde dergiyi başarıya sürükleyen, günümüze kadar bizim onları yaşatıp hala severek okuyabilmemize sebep olan bir şair olarak akıllarımızda yer almaktadır…

Cumhuriyet Edebiyatı Döneminde yeni düzen olan serbest ölçüye geçip eskinin bıraktığı yoğun anlatımdan kurtulma çabası veya sanat için şiirden vazgeçip toplumsal konulara yönelme sorunları çokça görülmüş, dönemin edebiyatçıları arasında tartışmalar sürmüştür. Bizler ise Mavicilerin şiirlerini okuduğumuzda, Garipçileri her ne kadar eleştirip şiir anlayışlarına karşı çıksalar bile, Garipçiler ve İkinci Yeniciler  ile bazı noktalarda birleştiklerini fark edebiliyoruz. Aslında her yazarın önem verdiği şey edebiyat yapmak ve edebiyatı o dönemin karmaşasında bile yaşatabilmekti. Onların tartışmaları günümüzde bizleri karmaşaya sürükleyebilip şiir dilinin ve konusunun acaba nasıl olması gerektiğine karar vermekte zorlayabiliyorsa, her birimizin bir şiirden beklentisi ve hissetmek istediği duygu farklı olabiliyorsa, onların bakış açılarından tartışmalarının aslında edebiyatın ruhunu en iyi şekilde yaşatabilmek için yaptıklarını anlayabiliyoruz. Aslında bugün hem Orhan Veli’nin  hem Attila İlhan’ın şiirlerini okuduğumuzda kendimizden bir parça bulabiliyor ve şiirlerinin içinde farklı duygular ile kaybolabiliyoruz.

 

Attila İlhan’ın Yalnızlık isimli değerli şiirini sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar!

Karanlığın insanı delirten bir ihtişamı vardır

Yıldızlar, aydınlık fikirler gibi

tavanda salkım salkım

bu gece dağ başları kadar

yalnızım.

Çiçekler damlıyor gecenin parmaklarından,

dudaklarımda

eski bir mektep türküsü

karanlıkta sana doğru uzanmış ellerim,

gözlerim, gözlerini arıyor durmadan;

nerdesin?

Kaynakça:

YALÇINKAYA, Mehmet (2018), “Attila İlhan’ın Mavi Dergisindeki Sosyal Realizm Yazıları Üzerine”, Kadim Akademi SBD, syf. 39-49.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.