Ave Maria: Meryem’e Seslenişin İlahi Ezgileri

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Ave Maria, yüzyıllar önce Katolik ve Ortadoks kiliselerinin ilahisi olarak söylenmeye başlamış ve zaman içerisinde gelenekselleşmiş bir duadır. Yıllar içinde popülaritesini dünya çapında arttıran bu dua, zaman geçtikçe sanata da konu olmaya başlamıştır.

İsa’nın annesi, kutsal yahudi kadın Meryem Ana‘dan bahseden bu dua, Hristiyanlıkta büyük önem arz eder. İncil’in yanı sıra Kur’an’da da önemli ve kutsal kişilerden birisidir Meryem Ana.

Celine Symbiosis on Twitter: "Lorenzetti'den Çocuk İsa'yı Emziren Meryem, 1330 50 yılda değişen fiziksel özellik ve tavırlar çok belirgin. Daha doğal, daha gerçekçi. https://t.co/hn9I0jDzrW" / Twitter
Cimabue, “Santa Trinita Maestà”, 1290-1300.

Dua, ritüellerin tespih ve angelus kısımlarını oluşturur ve resmi ayinler sırasında geleneksel bir Latin Gregoryen ilahisi yani tek sesli kilise müziği şeklinde okunurdu. Sözlerini ise Luka İncili’ndeki ifadelerden alır.

Ave Maria, gratia plena,

Selam sana, Allah’ın sevgili kulu Meryem,

Dominus tecum;

Tanrı seninledir;

benedicta tu in mulieribus,

Kadınların en mübareği sensin,

et benedictus fructus ventris tui, Jesus.

Ve mübarektir senin evladın İsa.

Sancta Maria, Mater Dei,

Aziz Meryem, Tanrı’nın Annesi,

ora pro nobis peccatoribus,

Biz günahkarlar için şimdi,

nunc et in hora mortis nostrae.

Ve ölüm saatimizde dua et.

Amen.

Amin.

Meryem ana stok fotoğraflar | Meryem ana telifsiz resimler, görseller | Depositphotos
Meryem.

“Selam sana, Allah’ın sevgili kulu Meryem. Tanrı seninledir, kadınların en mübareği sensin.  Ve mübarektir senin evladın İsa” satırlarının kutsal ruh Cebrail meleğin Meryem’e müjde getirmesi anında oluşturulduğuna inanılır. Aslında dua da başlangıçta Hristiyanlarca kutsal kabul edilen bu müjdenin satırlarından oluşmaktaydı ve Helenistik Dönem’de gelişen Roma ve Yunan toplumlarının karşılıklı anlaşabilmesi adına doğan lehçe olan Koini Yunancası ile yazılmıştı.

Bu dua, sahip olduğu ilahi ruh ve yansıtabildiği ışık sayesinde sadece ayinlerde okunmakla kalmamış, sanatın da birçok alanına konu olmuştur aynı zamanda. Bunların arasından en çok bilineni 1825 yılında Schubert tarafından bestelenen yine dua ile aynı ismi taşıyan Ave Maria adlı eserdir.

Franz Schubert - Wikidata
Franz Schubert.

1810 yılında Walter Scott tarafından yazılan Gölün Hanımı şiirinden uyarlanarak hazırlanan bir opera dinletisinin bir parçası olarak bestelenen eser, Schubert‘in en çok nam salan işlerinden biri halini almıştır. Bu eser de 19. yüzyılın en önemli piyanistlerinden biri ve senfonik şiir tarzının yaratıcısı olan besteci Franz Liszt tarafından üç farklı piyano tarzında düzenlenmiştir.

Dahası, duanın orijinal hali olan Latince versiyonu, Schubert‘in bestelediği ezgilerle o kadar sık kullanılır olmuştur ki; duanın orijinal melodisinin bu beste ile birlikte olduğu gibi bir yanılgıya bile düşülmüştür birçok kişi tarafından. Beste o kadar başarılıydı ki Walt Disney, besteyi 1940 filmi Fantasia‘nın son bölümünde kullanmıştır.

Duanın orijinal hali olduğu sanılacak kadar benimsenen bu başarılı besteyi kulaklarınızın pasını silebilmesi adına bir şans vermeniz için hemen buraya bırakıyoruz:

Yalnızca müzik dünyasını etkilemekle kalmayan “Ave Maria”, aynı zamanda Rönesans ustalarından Leonardo Da Vinci, Caravaggio ve daha pek çok sanatçıyı da etkilemeyi başarmış ve sanatçıları eserlerinde Ave Maria‘yı yansıtmaya itmiştir.

Carravaggio (1608) Ave Maria
Caravaggio tarafından 1608 yılında yapılan “Cebrail meleğin Meryem’e havadis getirişi” eseri.

Cebrail meleğin bu Ave Maria (Selam sana ey Meryem!) müjdesi, inanan insanlar için kutsal bir öge; sanata ve sanatçılara da ilham kaynağı olmuştur.


Kaynakça:

Katolik ve Ortodoks Kiliselerinin İlahisi “Ave Maria”. Uzayla. Web. Erişim: 04.09.22

Ave Maria (Schubert). Stringfixer. Web. Erişim: 06.09.22

spot_img
Simge Demiralp
Simge Demiralp
ab imo pectore

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.