Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solistlerinden, Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca, sanatındaki profesyonelliği ve tutkusuyla biliniyordu. Sarıca, hayatını sanatına adamış ve genç nesillere öğretilerini aktararak eğitmenlik de yapan nadide sanatçılarımızdan biridir. Onun inceliği ve özeni sanat camiasında örnek olmuş ve kendine her zaman hayran bırakmıştır.
Usta piyano virtüözü Ayşegül Sarıca, geçtiğimiz yıl 10 Mart 2023 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Bu sene 10 Mart 2024 tarihinde, Sarıca’nın doğup büyüdüğü yer olan Kadıköy’de “Ayşegül Sarıca’yı Anma Konseri” düzenlenecek. Süreyya Operası’nda gerçekleşecek olan etkinlikte Evin İlyasoğlu konuşmacı olarak yer alıyor ve Aydın Karlıbel, Renan Koen, Sedef Erçetin, Jerfi Aji, Gülsin Onay program kapsamında sahnede olacaklar.

Kadıköy’de başlayan eğitim serüveni
1935 yılında Moda’da dünyaya gelen Sarıca, Moda Cadde’sinin sonunda yer alan ihtişamlı ve eski bir yapı olan Sarıca Paşa Köşkü’nde hayatını geçirmiştir. Sanata ailesi tarafından yönlendirilmiş ve gereken eğitimi alması için her koşulda desteklenmiştir. Ayşegül Sarıca’nın ailesinin kökeni oldukça eskilere dayanmaktadır. Kendisi anne tarafından Ahmet İzzet Paşa’nın, baba tarafından ise Yıldız Sarayı’nın doktoru Arif Paşa’nın torunudur. Ayşegül Sarıca, Büyük annesinin çaldığı Choppin valslerinden övgüyle bahsediyor ve aile büyüklerinin piyanodaki yeteneğinin onu körüklediğini söylüyor. Annesi Bedriye Sarıca, fevkalade bir müzik kulağına sahipti ve daima kızını dinleyerek desteklerini hiç esirgemeden yetiştirmiştir. 5 yaşına geldiğinde, II. Dünya Savaşı’ndan kaçarak İstanbul’a gelen Gertrud Isaac’ı dinleme şansı edindiğinde ise adeta büyülendi ve bu ilgisi Isaac’ın dikkatini çekmesini sağladı. Gertrud Isaac ile piyano dersleri almaya başladıktan sonra gösterdiği üstün yetenek ve müzik kulağı ile kendini farkettirerek İstanbul Belediye Konservatuarı’nda piyano bölümüne başladı. Konservatuvarda Ferdi Ştatzer’den eğitim alarak oldukça fazla yol katetti. İlk solo konserini henüz 9 yaşındayken Kadıköy Halkevi’nde vermiştir. Bu sebeple kendisi Kadıköy’de yaşayanlar için ayrı bir yere sahip. Ferdi Ştatzer tarafından büyük bir özen ve titizlikle yetiştirildi ardından aldığı kaliteli eğitimle mezun olduktan sonra rotası Paris’e dönüyor.

Kadıköy Halkevi Konserinin çaldığı eserler;
Oda müziğinden örnekler
Le Rappel des oisecaux
J.S.Bach’dan 6. Fransız Suiti
Schumann-Kinderszenen’den 2 adet parça
Schubert’ten La bemol major Empromptü
Albeniz-Malaguena
Chopin’den Mi minör Noktrün ve La majör Polonez

Paris Devlet Konservatuvarı’na uzanan yolculuk
1951’de katılmayı planladığı bir sınav için 1950’de ailesi ile Paris’e yerleşerek çalışmalarına başlamıştır. Lucette Desvaces, Ayşegül Sarıca’yı evinde dinlemiş ve giriş sınavlarını kazanabileceğine dair onu telkin etmiştir. Nitekim Desvaces haklı çıkmış ve Sarıca, sınavda yüzlerce kişi arasından yabancı öğrenci kontenjanı için seçilmiştir. Desvaces’in öğüdü ile klasik ve romantik repertuvar üzerine çalışmalara yönelmiş, Loise Clavus-Marius ile çalışmalarını ilerletmiştir. 1953 yılında piyano bölümünden ve 1954 yılında da oda müziği bölümünden birincilikle mezun olmuştur. Mezun olduğu aynı yıl, hız kesmeden Marguerite Long müzik akademisine başlayarak çalışmalarını sürdürmüştür.
Birçok yarışmaya katılım sağlayarak kariyerini uluslararası alanda da pek çok ödül ile taçlandırmıştır. Aldığı ödüller;
1955 Uluslararası Münih Piyano Yarışması, Özel Jüri Ödülü
1959 Uluslararsı Marguerite Long-Jacques Thibaud Yarışması, Paris Kenti Ödülü

Marguerite Long-Jacques Thibaud Yarışmasında çaldığı eserler;
Chopin, 2 numaralı piyano sonatının birinci ve dördüncü bölümleri
J.S.Bach, Prelüd ve Füg
Beethoven Op. 101 Sonatı
Chopin, Liszt, Debussy ve Ducasse etütleri
Schumann Op. 17 Fantezi
Ravel Ondine
Tony Aubin Prelüd
Ayşegül Sarıca, ülkemizde de çok değerli unvanlara layık görülmüştür. 1968’den itibaren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solistliğini yapmış ve kendisine 1971 yılında, Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 1974 yılında ise Fransız Hükümeti Kültür Bakanlığı ‘Chevalier de l’Ordre des Arts Letters’ nişanı ile ödüllendirilmiştir. 2006 yılında da yine ülkemizde Kültür Sanat Vakfı tarafından Müzik Onur Ödülü ile şereflendirilmiştir.

1991 yılında Hikmet Şimşek yönetiminde, Macaristan Devlet Senfoni Orkestrası ile Cemal Reşit Rey’in Katibim Çeşitlemeleri’ni kayıtlarını gerçekleştirdi. Katibim Çeşitlemeleri’ne birçok kez yorum getirmiştir. Sarıca, Ayla Erduran ile keman ve piyanonun muhteşem uyumunu yakalamış ve beraber kayıtlar yapmışlardır. Ayla Erdudan ile uzun yıllar arkadaşlıklarını sürdürerek pek çok kez sahnede beraber boy göstermiştir.
Eğitimi ve disiplini ile bu kadar profesyonel olmasının yanı sıra aynı eğitim ve disiplini gelecek nesillere aktarmak için hayatının sonuna kadar çaba göstermiştir. 1991-2000 yılları içerisinde Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Master ve Sanatta Yeterlilik sınıflarında öğretim görevlisi olarak yer almış ve 1999 yılından itibaren, İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MİAM) yüksek lisans ve doktora programlarında ders vermiştir.

Ayşegül Sarıca, eski milli basketbolcu ve sanat tarihçisi olan Nejat Diyarbekirli ile evlendi. Bu evlilikten dünyaya gelen çocukları şu anda annelerinin mirasını hala titizlikke korumaktadırlar. Ayşegül Sarıca kendi torunlarını da müzikle yetiştirmiş ve büyük bir sabırla piyano eğitimleri vermiştir.
10 Mart 2023 tarihinde hayatını kaybetmesiyle bir dönem kapandı. Son yılları da dahil olmak üzere durmadan sayısız eser kaydeden ve zarifliği ile örnek teşkil eden önemli bir sanatçıydı. Bu sene 10 Mart 2024’te ilk ölüm yıldönümünde Kadıköy’ün sanat kalbi, Süreyya Operası’nda Ayşegül Sarıca’nın eşsiz mirasını anmak üzere toplanılacak. Bu buluşmada yer alan her biri çok kıymetli sanatçılar, muhteşem bir programla sahnede olacaklar.

Ayşegül Sarıca’yı Anma Programı;
L.v. BEETHOVEN Piyano Sonatı No. 29 “Hammerklavier” Si bemol majör, Op. 106, Adagio
Aydın Karlıbel
A. DARMAR Preludes No. 1 “Kar”
Renan Koen
G. FAURÉ Apres Un Reve, çello ve piyano için
Sedef Erçetin, Renan Koen
L.v. BEETHOVEN Piyano Sonatı No. 28, Op. 101, La Majör
Jerfi Aji
J. HAYDN Andante con Variazioni, Fa Minör, Hob. XVII No. 6
Gülsin Onay
Konuşmacı: Evin İlyasoğlu
Kadıköy’de gerçekleşecek olan Mart ayı etkinlikleri için tıklayınız
Kaynakça;
Gazete Kadıköy, Piyanist, hayvansever, Kadıköylü, ‘Nini’; Ayşegül Sarıca. 05.03.2024 web
Başol, Güray. “Ayşegül Sarıca ile Geçmişten Bugüne” Andante (2013) 26 web
Yedig, Serhan. Ayşegül Sarıca – Piyano Çalmak Güzelliklerde Yaşamaktır. İstanbul: Sevda Cenap Müzik Vakfı, 2022.
Kadıköy Belediyesi, Ayşegül Sarıca’yı Anma Konseri. 04.03.2024 web
Haberler.com, Ayşegül Sarıca. 04.03.2024 web