Beach House: Atmosferik Şarkılara Sahip Grup

Editör:
Berrak Akson
spot_img

Birçoğumuzun Space Song şarkısı ile tanıdığı Beach House, Amerika’nın Maryland eyaletinin Baltimore şehrinde Victoria Legrand ve Alex Scally tarafından kurulan bir dream pop grubudur. 2004 yılında müzik kariyerlerinin tohumlarını atan ikili, yeteneklerini bir araya getirerek dinleyicisini atmosferik ve rüya gibi bir deneyimin içine çağırmaktadır.

commonswikimediaorg

Grubun Müzikal Yapısı

Beach House’un kendine has bir müzikal yapı kurmayı başarmış bir grup olduğunu söyleyebiliriz. Grup; dream pop, dream rock, shoegaze gibi akımlardan etkilenerek benzersiz müzik anlayışlarının formülünü bulmuştur. Çeşitli müzik akımlarının etkisiyle beraber şarkılar; grubun vokalisti Fransız asıllı Legrand’ın sakin, duru ve mistik sesi ve Scally’nin büyüleyici tınıları ile harmanlanmıştır. 

Gitar melodileri, sakin ve duru vokaller ve hisli bir kalemden çıkmışçasına ruhumuza dokunan sözlerle formüle edilen şarkılarıyla kendinden söz ettiren ikili; müzikal anlayışını inşa ederken bazı önemli isimlerden ilham almıştır. Grup, shoegaze akımının öncü temsilcisi Slowdive, güçlü vokali ve hüzünlü melodik yapısı ile Cocteau Twins ve mikrofonik sesiyle dinleyeni başka bir evrene yolculayan Mazzy Star gibi isimlerden kendi müziklerini yaparken vokal ve melodik anlamda ilham almıştır.

beardedgentlemenmusiccom

Beach House, 2006’da yayınlanan Beach House albümünden sonra müzik camiasında ses getirmeyi başararak eleştirmenlerinden tam not aldı. İlerleyen yıllarda Devotion (2008), Teen Dream (2010), Bloom (2012) ve Depression Cherry (2015) gibi başarılı albümler çıkararak kariyer basamaklarını bir bir çıkmıştır. Grubun müzik endüstrisindeki başarısı sayesinde artarak büyüyen bir hayran kitlesi oluşmaktadır. Albümleri kadar canlı performansları ve büyüleyici enstrümantal yorumlarıyla hayranlarını farklı bir müzik deneyiminin içine sürüklemektedirler. İkilinin müziği, duygu dünyamızı harekete geçirerek ruhsal bir yolculuğa doğru çıkmamızı sağlayacak cinstendir. 

glamcultcom

Albümleri ve Teklileri

21 yıllık müzik kariyerlerine birçok albüm ve tekli sığdırmış olan Beach House, geniş bir diskografiye sahiptir. Bugüne kadar yedi albüm ve on sekiz tekliye imza atmış olan ikili, dream pop ve indie rock türünün kıyılarında kendi seslerini keşfetmişlerdir. Grubun 2006’da piyasaya sürülen ve kendi adını taşıyan Beach House adlı albümü, kariyerlerinin resmi olarak başlangıç noktası kabul edilmiştir. Bu albüm grubun sağlam bir başlangıç yapmasını sağlamış ve iki yıl sonra çıkardıkları ikinci stüdyo albümleri Devotion ile kendi kitlelerini bulmayı başarmışlardır. 

Grubun Beach House albümünü takip eden albüm, tekli ve EP’leri:

Albümler

  • Devotion (2008)
  • Teen Dream ( 2010)
  • Bloom ( 2012)
  • Depression Cherry (2015) 
  • Thank Your Lucky Stars ( 2015)
  • B-Side and Rarities (2017)
  • Become (2023)

Single ve EP’ler

  • Apple Orchard (2006)
  • Master of None (2006)
  • Heart of Chambers (2008)
  • Gila (2008)
  • You Came to Me (2008)
  • Used to Be (2009)
  • Norway (2010)
  • Zebra EP (2010)
  • iTunes Session (2010)
  • I Do Not Care For The Winter Sun (2010)
  • Myth (2012)
  • Lazuli (2012)
  • Wild (2012)
  • Wishes (2013)
  • Sparks (2015)
  • Space Song (2015)
  • Mojorette (2015)
  • Chariot (2017)

Grubun müzik yolculuğu, yıllar içinde gelişerek başka serüvenlere yol açmış ve rüyalar aleminde hiç bilmediğimiz farklı evrenlere doğru evirilmiştir. Bu bağlamda grubun sevilerek dinlenen albümlerine gelin beraber göz atalım.  

mistletonenet

Devotion (2008)

Grubun Carpark Records imzalı ikinci stüdyo albümü Devotion, 2008 yılında dinleyicisiyle buluşmuştur. Albüm, Amerika merkezli internet sitesi Pitchfork tarafından 2008 Yılının En İyi Albümleri listesine seçilerek grup için büyük bir başarı kaynağı olmuştur. Albümde yer alan şarkıların söz ve müziği gruba ait olmakla birlikte; “Gila“, “Turtle Island” ve “You Came To Me” gibi parçalarla eşsiz bir müzikal şölen ortaya çıkmıştır.

Grup üyelerinin yeteneklerini ve mistik müzikal bakış açılarını açığa çıkardığı bu albüm, atmosferik müzik tanımının en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilebilir. 

How when what I’ll live to know
(Nasıl bilmek için yaşayacağım)
That inside me she will always grow
(İçimde her zaman büyüyecek)
In all colors and sizes
(Tüm renk ve ebatlarda)
You will always remain
(Her zaman kalacaksın)

Bloom (2012)

Grubun dördüncü stüdyo albümü olan ve  2012 yılında Sub Pop etiketiyle yayınlanan  Bloom, grubun tanınırlık kazanmasını sağlaması nedeniyle önemli bir noktadadır. Albüm müzikal açıdan mistik bir evrenin kapılarını müzikle aralamaya çalışan bir roldedir. Etkileyici vokalleri, umutla umutsuzluk arasında salınarak yürüyormuş hissi veren sözleri, zengin enstrümantasyonu ve deneysel tınıları ile dikkat çekmektedir. 

Grubun karakteristik müziğini yansıtan ve sergileyen bu albüm, üyelerinin yeteneklerini kusursuzca sergilediğinin bir göstergesidir. Grup; Lazuli, Myth, Irene, Wishes gibi parçalarla eşsiz enstrümantal ve vokal şölen oluşturmuştur.

Deeper than you and me
(Senden ve benden daha derin)
It’s farther than you could see
(Görebildiğinden daha uzak)
Is it too much to ask in me
(Bana sormak çok mu?)
It’s all in a glance you’ll see
(Her şey bir bakışta göreceksiniz)

Depression Cherry (2015)

Dillere pelesenk olan, çalma listelerinin vazgeçilmez şarkısı Space Song’un içinde yer aldığı ve 2015 yılında piyasa sürülen Depression Cherry, grubun melankoli teması etrafında şekillendirdiği albümüdür. Grubun beşinci stüdyo albümü olması ile birlikte, diğer albümlere nazaran daha sakin ve hüzünlü bir atmosferin ürünü kabul edilebilir. Grubun karakteristik müzikal özelliklerini sürdürmeyi başaran albüm; dinleyende boşluk, yalnızlık, huzursuzluk ve özlem gibi pek çok duyguyu uyandıran 9 şarkıdan oluşmaktadır. Albümde Space Song ile beraber Beyond Love, Sparks, Levitation ve PPP şarkıları ön plana çıkmaktadır. Dokunaklı yapılarıyla hayranlarını hüzne sürükleyen albüm, Pitchfork tarafından yılın en iyi 50 albümü sıralamasında 28. sırada seçilmiştir. 

Victoria Legrand’ın büyülü sesinin şarkıların dört bir yanına nüfus etmesi ve Alex Scally’nin gitarıyla evrenler arası bir portal açması albümü bambaşka bir noktaya taşımıştır. Depression Cherry, yoğun duygusal atmosferi ve hisli sözleri ile dinleyicilerini melankolik bir evrene ışınlama vaadi vermektedir.

You should see there’s a place I want to take you
(Görmelisin, seni alıp götürmek istediğim bir yer var)
When the train comes I will hold you
(Tren geldiğinde sana sarılacağım)
Cause you blow my mind
Çünkü aklımı başından alıyorsun

Genel olarak Beach House, dream pop‘un etrafında şekillenen müzik kariyerleri ile oldukça özgün bir konumda durmaktadır. Çeşitli müzik akımlarının etkisiyle kendi müzikal zevklerini inşa etmişlerdir. Grubun vokalisti Victoria Legrand‘ın başka bir dünyaya ait olan gizemli sesi ve söz/müzik uyumunun eşsiz harmanı sayesinde ortaya olağanüstü şarkılar çıkmıştır. Beach House‘un zengin diskografisi ve müzik dünyası, sizi atmosferik bir deneyime davet ediyor.

Yazımızın sonuna gelmişken sizi grubun sevilen şarkılarından biri olan Myth’in canlı performansı ile baş başa bırakıyoruz, müzikle kalın!


Kaynakça 
  • Pitchfork. “Beach House”. Web.
  • Medium. “Keşif; Beach House”. Web.
  • Sub Pop. “Beach House”. Web.
  • Lyrics Translate. “Beach House”. Web.
  • Flowlez. “Beach House”. Web.
spot_img
Betül Sena Ateş
Betül Sena Ateş
"Le vent se lève! . . . il faut tenter de vivre!"

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.