Behzat Ç. Türkiye’de çekilmiş en başarılı polisiye dizisidir. 2010-2019 yılları arasında Behzat Ç.: Bir Ankara Polisiyesi ismiyle yayınlanan dizi şu anda BluTv’de Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi ismiyle yayınlanmaktadır. Türk dizileri çoğunlukla İstanbul’da yapıma hazırlansa da Behzat Ç., tüm hazırlık aşamalarıyla Ankara’da yapılan bir dizidir. Ankara denince ilk akla gelenlerden biri Behzat Başkomiserdir.
Dizideki tüm karakterler kendi içinde büyük bir derinliğe sahiptir ve çoğu Türk dizisinin aksine her karakter birbirinden çok farklıdır. Bu dizinin yıllardır izlenmesi ve halk tarafından çok sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri de karakterlerin doğallığıdır. Her biri sanki bizim yanımızda bizimle yaşayan kişilerdir. Bir dizi karakteri olmaktan çok gerçek insanlardır. Biz de Behzat Ç. Dizisinin karakterlerinin kendileriyle bağ kurup önerebilecekleri kitapları düşündük ve yazımızda bu kitaplara yer verdik.
Diziyi izlemeyenler için yazımız çok sayıda spoiler içermektedir.
Behzat Ç. – Tutunamayanlar
Behzat mesleği için yaşayan bir adamdır. Hiçbir şeyden korkmaz ve otoriteye asla boyun eğmez. Yaptığı işteki başarısını bilir ve özgüveni de tam olarak buradan kaynaklanmaktadır. Etrafındaki insanlara sevgisini pek belli etmez ama onlara çok değer verir. Sevdiği birçok insanı kaybeden Behzat, bu kayıplarından sonra uzun ve ağır bir depresyon sürecine girer ve her seferinde oradan çıkarak mesleğine geri döner.
Behzat’ın önereceği kitap muhtemelen Oğuz Atay’dan Tutunamayanlar olurdu. Tutunamayanlar’ın kendine has melankolik havası, Behzat’a çok yakındır. Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’da bahsettiği tutunamayanlardan biri Behzat’tır. Birçok kez intiharın eşiğinden dönmüştür ve sevdiği ne varsa avuçlarının içinden kayıp gitmiştir.
“İçimde yaşama arzusu kalmadığı için iyileşmiyorum herhalde..”
“Bütün çirkinlikleri açıkça gördüğüm için hayattan tiksiniyordum.”
Savcı Esra – Sevda Sözleri
Savcı Esra dizideki en idealist karakterdir. Mesleğine olan saygısı ve edindiği ilkeler yüzünden öldürülmüştür. Yaşadığı mutsuz bir evlilikten sonra Behzat’a aşık olan Savcı, Behzat’a aşkını itiraf edecek kadar da cesur bir kadındır. Behzat ona mutsuz olacaklarını söylediğinde bile o Behzat ile mutsuz olmaya razı olduğunu söyler. Aşkı için mutsuzluğu göze almıştır.
Ne kadar güçlü bir kadın olursa olsun Behzat’a olan aşkı Savcı Esra’nın zaafıdır. Bir aşk kadını olduğundan onun önereceği kitap Cemal Süreya’nın Sevda Sözleri olurdu. Bu kitaptaki şiirler, aşka olan yumuşa karnının besleneceği eserler olurdu. Bu kitap muhtemelen Savcı Esra’nın başucu kitapları arasında da yer alırdı.
”Evleniriz belki bir gün..
Çocuklarımız olur;
Bana benzer şair olur,
Sana benzer şiir olur..”
Harun – Fareler ve İnsanlar
Harun Behzat Ç.’nin Bir Ankara Polisiyesi dizisindeki karakterlerden biridir. Behzat’ın bürodaki sağ kolu ve yoldaşıdır. Behzat her nereye giderse gitsin Harun hep onunladır. Cinayet bürodan iş arkadaşı olan Eda’ya ne kadar aşık olduğunu onun telsizden tüm teşkilata geçtiği “Seviyorum merkez!” anonsundan az çok anlarız. Kendini tüm meslektaşlarına rezil ettiği o anda bile yanına ilk gelen Behzat’tır.
Harun Behzat için canını vermeye bile razıdır. Onun sadakâti Fareler ve İnsanlar kitabını önermesine yol açabilirdi. Kitapta iki dostun birbirine bağlılıkları ve birinin diğerini öldürmesi konu alınır. Burada işlenen cinayet dostluklarını iyice güçlendiren bir unsurdur çünkü George, Lennie’yi sırf bir başkası onu öldürüp onurunu kırmasın diye kendisi öldürür. Harun da dostlarına en az George kadar sadıktır. Bir yandan da Lennie gibi anlamasında güçlükler olsa da kalbi tertemizdir.
“İnsanın iyi olmak için akla ihtiyacı yoktur.”
Akbaba – Dönüşüm
Akbaba bir cinayet işlendiğinde telsizden geçen anonsu ilk duyan, olay yerine gidildiğinde cinayetin ne zaman ve nasıl işlendiğini olay yeri uzmanlarından daha hızlı kavrayan bir karakterdir. Cinayet bürodaki en yalnız ve dışlanmış kişi de odur. Diğerlerinin aksine o akademili değildir ve çoğu kişi onun hislerini, yaşadıklarını umursamaz. Sadece cinayetlerle ilgili görüşleri önemsenir. “Cinayet ben oldum, cinayet!” repliği ile akıllarımıza kazınmıştır. Kimse merak etmese de o, aşık olduğu kadının işlediği cinayetleri üstlenecek kadar cesur bir adamdır.
Etrafındaki herkes ona yabancılaşmıştır, insanların yanında bedenen bulunsa da ruhen çok uzaklardadır. İşte bu yüzden Akbaba’nın önereceği kitap Kafka’nın Dönüşüm’ü olurdu. Dönüşüm’de Gregor Samsa bir sabah kendine yabancı bir böceğe dönüşür ve etrafındaki herkes tarafından dışlanır. Akbaba doğduğu günden beri Gregor Samsa’nın kaderini yaşamaktadır.
“Herkes beraberinde taşıdığı bir parmaklığın ardında yaşıyor.”
Hayalet – Hayvan Çiftliği
Hayalet yani Sabri, cinayet büronun solcusudur. Babası ve amcası solcu sendika ve derneklere üyedir ve o da böyle bir ortamda büyümüştür. Cinayet büroda ona Hayalet lakabının takılmasının sebebi tüm suçları girdiği delikten çıkartması ve bir anda ortadan kaybolmasıdır. Her gün aynı ceketi ve yeleği giyer. Bu kıyafetlerden birçok sayıdan almıştır. Solcu kişiliğinin bir emaresi olan bu davranış onun diğer insanların arasında bir hayalete dönüşmesinin de nedenlerindendir.
Hayalet bir kitap önerecek olsaydı bu muhtemelen Hayvan Çiftliği olurdu. Hayvan Çiftliği’nde George Orwell, kapitalist düzeni bir çiftlikte yaşananlar üzerinden eleştirmektedir. Tam düzen değişiyor derken her şey başa sarar.
“Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.”
Kaynakça:
https://www.imdb.com/title/tt1795096/
Görseller: “Behzat Ç., Çekiç ve Gül İzle”. Garaj Kayseri. 14.12.2022
“Behzat Ç.’nin Yeni sezonunda Savcı Esra Sürprizi”. Birgün. 10.05.2019
“Behzat Ç.’ye Harun Komiser Müjdesi”. Karar. 27.12.2022
“Yoksun”. Tumblr. 20.08.2018
“Behzat Ç. Akbaba Sırrını Anlatıyor.” StarTV
“Filmlere Konu Olacak Bir Hikaye: Tutunamayan bir kitabın tuhaf basılma serüveni” Independent Türkçe. 25.12.2021
Öne çıkan görsel: “Behzat Ç.’den Müjdeli Haber! Resmen Açıklandı!”. Karar. 24.01.2023