Belenus: Kelt Mitolojisinde Güneş Tanrısı

Editör:
Ayşe Olgun

Yazı İçindekiler [hide]

spot_img

Keltlerin Güneş Tanrısı Belenus adının anlamı gibi parlaklıkla ve güneşle ilişkilendirilmiştir. Aynı zamanda kendi adına yapılan bir festivale de sahiptir. O, Güneş Tanrısı, Ateş Tanrısı veya Tarım Tanrısı olarak tarihte anılır. Çok Uzun yıllardan beri nesilden nesle aktarılan farklı milletlerin mitolojilerinde o millettin kültürleri, inançları ve değerleri bulunur.  Mitolojinin genel konuları ise doğa, insanlar, olağanüstülükler ve yaratılıştır.

Farklı dinlerde ve bölgelerde farklı düşünceler doğuran Tanrı kelimesi, mitolojide anlatılan çeşitli efsaneler ile anlam kazanır. Tanrılar aldıkları isimlerle bazı kavramların sembolü haline gelirler. Örneğin, Yunan Tanrısı Athena zeytin dalının yani barışın sembolüdür. Mitolojiye göre, Tanrılar ölümsüzdürler ve olağanüstü güçlere sahiptirler. Bu nedenle insanlar Tanrıların onları koruyabileceğine veya onlara yeni özellikler katabileceklerine inanırlar. İnanç sistemlerine de bağlı olarak ortada cinsiyet hakkında bir bilgi varsa eril olanlara Tanrı, dişil olanlara Tanrıça adı verilir. Bunun yanında dış görünüşleri hakkında da bazı çeşitli tasvirler bulunabilir. Sahip oldukları efsaneler ile birlikte ait oldukları kültürden izler taşıyarak sembolleşirler.

Keltler

Keltler – Web Tekno

Günümüzden yaklaşık dört bin yıl önce Orta Avrupa’dan Büyük Britanya Adalarına, İspanya’ya ve Galya’ya göç eden içinde Bretonya, Galler, İrlanda, İskoçya, Man Adası, Cornwall olarak altı ulusu barındıran millettir. İçinde bulundurduğu bu altı ulusun dilleri konuşulur. Bugün Galyalılar olarak duyabileceğiniz Fransa, Belçika, İsviçre ve İtalya bölgelerini içeren millet ve daha fazla bölge, Kelt kökenlidirler.

Kelt kelimesi, “cesur, savaşçı, erdemli” anlamlarına gelir. İlk başta “keltoi” adıyla anıldıklarını Hecataeus söyler. İsminden de anlaşılabileceği gibi bu millet savaşçılığıyla öne çıkmıştır. Aynı zamanda tarım konusunda da gelişmiş oldukları söyleniyor. Bugün, fıçıyı icat eden millet olarak biliniyorlar. Hint-Avrupa dil ailesinden geliyorlar ve demir çağındaki bilinen dinleri, “Kelt Poietizmi.” Zamanla dinlerinden uzaklaşmış ve Hristiyan olmuşlardır. Bir savaşçı kültleri vardır ve düşmanlarının kafaları burada bulunur. Bu da onların dininde ahiret inancının olduğu fikrini uyandırıyor. Bazı doğal güzellikleri kutsal kabul etmiş, mabet tarzı yapılar da inşa etmişlerdir. Buralarda dua ederler, kurbanlar verirler.

Bugün Yozgatlıların atası olarak duyulmuşlardır ve Ankara’da da asimile olmuş yerleşkelerinin olduğu söylenir ve Anadolu Keltleri’nin başkentinin Ankara çevresi olduğu düşünülüyor. Kendilerine ait bir yazıları olmadığı için onlara ait bilgileri Roma ve Yunan kaynaklarından ediniyoruz. M.S 1.yüzyılda Romalılar tarafından kısmen yıkılmışlardır. Günümüzde hala Keltlerin Bretonya ve İrlanda’da yaşadığı düşünülüyor. Ancak onlara Kelt ismini verip vermeme konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Kelt Mitolojisi

Türk Mitolojisi – Oluşumu, Yaratılış ve Tanrılar
Kelt Mitolojisi – Pinterest

Demir çağı Keltlerinin dini olan Kelt polietizmi, onların mitolojisini temellendirir. Keltlerin mitolojisi kendi içinde Antik Keltler, İrlanda Mitolojisi, İskoçya mitolojisi ve Adasal Briten olarak birkaç alt dala ayrılabilir. Bazı bilinen Tanrı ve Tanrıçalar arasında temel tanrı kabul edilen “Dogda”, Savaş Tanrıçası “Morrigan”, Güneş Tanrısı “Belenus” ve Bereket Tanrısı “Damara” örnek verilebilir. Ancak Keltlerin en saygıdeğer gördükleri Merkür’dür. O bir Roma tanrısı olup ticaretle ve sanatla anılır. Birçok milletin olduğu gibi Keltlerinde efsaneleri, Tanrıları, mitolojisi kendisinden parçalar taşır.

Kelt mitolojisinde Tanrıçaların büyük yeri ve önemi vardır. Onların koruyucu ve eşlerini tamamlayıcı olduklarına inanırlar. Aynı zamanda bereket ile ilişkilendirilmişlerdir.

Mitolojinin olmazsa olmazı insanları şaşırtan ve bazen korkutan yaratıkları da Kelt mitolojisinde yer alıyor: Ölüm Perisi “Banshee”, Cüce Cin “Leprechaun”, Ejderha görünümlü yaratık olan suda yaşayan “Oilliphéist”, Su ruhu “Kelpie”…

Belenus

Belenus – Reddit

Belenus, “parlak, parıldayan” anlamlarına gelen Keltlerin Güneş Tanrısının adıdır. Aynı zamanda “Bel, Belinus, Belenos” isimleriyle de anılır. Güneş Tanrısı olmasının yanında Tarım Tanrısı  ve Ateş Tanrısı olarak da geçer. Güneşi temsiliyle, iyileştirme özelliğiyle bilinir ve ekinlerin büyümesinden de kendisi sorumludur.  Aynı zamanda 3.yüzyılda Veneda bölgesindeki bir Roma kentinde koruyucu sembol olarak kabul görür. Asıl olarak Galler Tanrısıdır, sıklıkla Kuzey İtalya’da ona tapılır. Roma mitolojisindeki “Apollo” adındaki Tanrı ile eş değer görülür.

Efsaneye göre, erkek cinsiyetinde olduğu düşünülüyor ve Tanrı olarak nitelendiriliyor. Dış görünüşü olarak ise genelde bize Güneşi anımsatan uzun sarı saçları ile tasvir ediliyor. Bir efsaneye göre o, “Don’un” eşidir. Başka efsaneye göre ise “Belisima’nın” eşidir ve koç başlıdır. Bunun gibi çeşitli efsaneler ile  farklı şekillerde anılıyor.

Belenus adına her 1 Mayıs’ta tıpkı bizim Nevruz Bayramımız gibi baharı müjdeleyen havayla birlikte “Beltane” adında bir ateşin yakıldığı festival düzenlenirdi. Burada Keltler sığırlarını ateş ile arındırırlardı, bu etkinlik Güneş Tanrısı Belenus ile özdeşleşmişti. Belenus’un yalnızca bu törende yakılan ateşin adı olduğunu ve onun bir Tanrı olmadığını düşünenlerde bulunuyor.


Kaynakça

  1. “Geniş bir Coğrafyada Yaşamış Gizemli Kültür: Keltler Kimdi?”. arkeofili. Web. 29.08.2024
  2. “Keltler Kimdir? Romalıların “Galyalı” Dediği Antik Halk, Avrupa’yı Nasıl Şekillendirdi?”. evrimağaci. Web. 01.09.2024
spot_img
Emine Doğa Yalçın
Emine Doğa Yalçın
Hold your own flowers instead of flying into other people's lives with ballons

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.