Bibliosmia Ne Demek: Eski Kitap Kokusunu Neden Severiz?

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Bir sahafa girdiğinizde ya da kitaplarınızla dolu eski bir kutuyu açtığınızda kitap kokularını almaya başladığınızda siz de mutlu olanlardan mısınız? Eski kitapların neden bu kadar güzel koktuğunun aslında bilimsel bir açıklaması varmış!

Eski Kitap Kokusunu Sevmek

Yeni kitap kokusunun güzelliği ile karıştırılmaması gerekilen yegane güzellik aslında eski kitap kokusu. Yeni kitaplar ağırlıklı olarak tutkal, mürekkep ve boya kokuyor olsa da eski kitapların koku aromasında çikolata ve kahveye yakınlık bağı var. Bu yüzden çikolata veya kahve tüketimini seven, kokularına kimlik oluşturan insanlar, eski kitap kokusunu daha çok seviyor.

Peki, o çok sevdiğimiz kitap kokusunun bileşenleri neler?

Matija Strlič isimli kimyager, bir kütüphanede kitapları koklarken gülümseyen kütüphane çalışanını görünce, kitap kokusu ile mutluluğun nasıl bağdaştığını merak ediyor. Kütüphane çalışanları kitabın kokusunu çok sevdiklerini ve onu kokladıklarında hangi tür maddeden yapıldıklarını anlamasalar da ayırt edebildiklerini söylüyor. Bu konuyu merak eden kimyager, laboratuvar ortamında kitap kokusunu araştırmaya başlıyor.

Burada araya girip bir not ekleyelim. Birimingham Müzesinde katılımcılara şişe içinde muhafaza edilmiş kağıt kokuları koklatılmış. Katılımcıların neredeyse tamamı ya kahve kokusu olduğunu ya da çikolata koktuğunu iddia etmiş. Fakat her ne kadar romantik bir çıkarım olsa da, kahve ya da çikolata tüketirken kitap okumak, kitabın kokusunu değiştirmez. Eski kitapların kokusunu oluşturan bazı kimyasal bozunmalar var.

Matija Strlič’in araştırmasına göre eski kağıtlar Ligin adı verilen, selüloz liflerini birbirine bağlayan bir etmen. Ligin, zaman geçtikçe selülozda sararma oluşturur bu yüzden de eski kitaplar yenilere göre çok daha hızlı sararmaya, renk atmaya başlar. Oksijenle buluştuğunda asite dönüşen Ligin, selülozu parçalamaya başlar ve eski kitapların da sararması bu yüzdendir. Bu kimyasal bozulma sonucunda da “eski kitap kokusu” dediğimiz ve sevmeyeninin neredeyse olmadığı o güzel ortaya çıkar.

Günümüzde kimyasal ayrıştırmalar yapıldığı için yeni kitaplarda, kaliteli baskılarda “Ligin” bulunmuyor. Bu da kitabın daha geç sararmasına sebep oluyor. Fakat ne olursa olsun selüloz yıkıma uğrayacak, her kitap sararmayı başaracaktır.

Kitap Kokusunu Sevmek: Bibliosmia

Bibliosmia, kitap kokusu sevmek, hayranı olmanın literatürdeki adıdır. Günümüzde azımsanmayacak kadar çok kitap kokusu bağımlısı insanlar vardır. Hatta şu anda bibliosmialar için özel mumlar, parfümler de üretilmekte.

spot_img
İlkan Balkan
İlkan Balkan
Genel Yayın Yönetmeni - Mais la pluie sera alaimisema!

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”