Bir Şarkı Beş Yorum: Zombie

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Şarkılar, bizleri bulunduğumuz andan hayal ettiğimiz anlara götüren birer taşıyıcıdır. Sözlerinde yaşamımızdan bir parça bulduğumuz şarkıları daha çok severiz. Çeşitli anlamlar yükler, duygularımızı en iyi bu yollarla ifade ettiğimizi düşünürüz. Bir nevi haksız da sayılmayız. Aynı şarkıyı tekrar tekrar dinlemenin verdiği o keyfi düşününce aynı şarkının farklı versiyonlarını dinlemek, duygularımıza farklı bir pencereden bakmayı sağlayabilir.

Hazırladığımız bu listede, kimilerinin defalarca dinlediği bir şarkıyı farklı tarzlarda ele alan müzik gruplarını ve müzisyenleri inceleyeceğiz. O şarkı da The Cranberries‘ten Zombie.

The Cranberries

20 Mart 1993 tarihinde Cheshire’de Anneler Günü kutlamasından bir gün önce, çocuklar annelerine hediye almak için caddeye çıkmışlardı. Kalabalığın olduğu saatlerde, polis merkezine gelen yeri tespit edilemeyen bomba ihbarı sonrası ilk bomba McDonalds’ın önünde patlamıştı. Patlamanın etkisiyle kaçan insanlar ikinci bir bombanın patlamasıyla trajik bir olay yaşadı.

Patlamada üç ve on iki yaşındaki iki çocuğun hayatını kaybetmesi ve elli dört kişinin de yaralanması İngiltere ve İrlanda’da şok bir etki yarattı.

Bu trajik olayın nedeni ise 1921 yılında Kuzey İrlanda’nın, Güney’den ayrılması ve Kuzey’deki İngiltere yasalarına bağımlı kalmak istemeyen Katolik cumhuriyetçilerle, Birleşik Krallık içinde kalmak isteyen protestanların çatışmalarıydı.

Yoğun bir konser dönüşü sonrası O’Riordan İrlanda’daki dairesinde eline gitarı alarak, protest şarkı olan Zombie’yi yazar. Fakat bu şarkının piyasaya çıkmasından sonra grup, politik olup taraf tutmakla suçlanır.

O’Riordan, şarkıyı akustik gitarda hüzünlü bir tonda yazar fakat sonrasında isyan edercesine rock şarkıya dönüştürür. Şarkının sözlerine baktığımızda O’Riordan, bir İrlandalı olarak kendisinin bu savaştan sorumlu olmadığını belirtir.

But you see, it’s not me , it’s not my family
(Fakat görüyorsun, bu ben değilim , bu benim ailem değil)

Zombie’yi The Cranberries’in yorumundan sonra diğer şarkıcıların nasıl yorumladığını inceleyelim.

 

Bad Wolwes

Amerikalı metal grubu olan Bad Wolwes 2018 yılında Disobey albümünde Zombie şarkısına yer verir. Tarz olarak The Cranberries’in yorumuna benzese de şarkı sözlerinde bir değişiklik yaratır.

It’s the same old theme since nineteen-sixteen
sözlerini
It’s the same old theme in 2018 olarak değiştirmiştir.

Dolares‘in hayatını kaybetmesinden dört gün sonra yayımlanan şarkı, dinleyiciler tarafından da büyük beğeni toplamıştır. Şarkı klibinde Bad Wolwes üyeleri siyah bir odada ve siyah renk kıyafetlerle yer alırken, Dolares orijinal klipteki altın rengi kıyafetlerle bir camın arkasından yeniden dinleyicilerin karşısına çıkarır.

Ghostly Kisses

Margaux Sauve‘nin ruhani sesiyle Ghostly Kisses albümünde 2019 yılında cover olarak yayımlanmıştır. Sakin bir intro ile giriş yapan şarkıcı, orijinaline göre epey uzak bir yorumda bulunur. Şarkının isyankar hâlini, yumuşak ve naif bir yorumlamaya döker ve dinleyenlere yeni bir şarkıyla karşılaşmış izlenimi verir.

With their tanks and their bombsAnd their bombs and their guns

Sauve, şarkı sözlerinin hüzünlü dokunuşlarıyla şarkıya yeni bir boyut kazandırır.

Damned Anthem

80’lerin metal ve 90’ların endüstriyel sahnesinden etkilenen grup, 2018 yılında  Uncovered albümünde Zombie şarkısına yer verdi. Bu albümde Muse, Kansas gibi çeşitli müzik gruplarının da coverlarına yer verdi.

İntrosu ile orijinalinden tamamen farklı bir giriş yaparak, enstrümanların ön planda olduğu bir cover yarattı. Şarkıyı tıpkı gerilim filmi müziği gibi ele alarak dinleyicilere sundular. Ve yine bu cover da dinleyiciler tarafından sevilen parçalardan birisi oldu.

 

Ran – D

Randy, Hollanda’lı bir DJ ve müzik yapımcısıdır. 2018 yılında Hardwell Presents Revealed , Vol.9 albümünde şarkıya yer vermiştir. Randy, coverda şarkının eleştirel tavrını yok etmiş ve yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Turntable’ın ön plana çıktığını ve sözlerin de tam tersi arka planda kaldığını duyuyoruz. Duyguyu, dinleyiciye tam olarak geçiremediğini düşünen bir grup olsa da bu coverın başyapıt olduğunu düşünenler de var. Gerçek bir başyapıt mıdır bilinmez fakat karşımızda en farklı coverın olduğunun farkına varmalıyız.

First to Eleven

Vokalinde Audra Miller, basta Ryan Krysiak olan grup orijinale en yakın coverı 2020 yılında Covers, Vol 5 albümünde piyasaya sürmüştür.

Şarkının girişinden sonuna kadar The Cranberries izlerini taşıyan bu cover, orijinale göre davulu ön plana çıkarmıştır. Hallowen coverını gerçekleştiren grup, sahne makyajı ve performansıyla duyguyu aktarmada başarılı olmuştur.


Kaynakça:

udiscovermusic. web. Erişim: 11.11.23

sinemamuzik. web. Erişim: 11.11.23

radiox.co.uk. web. Erişim: 11.11.23

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.