Bir tutam saçla başlayan ve koca bir müzeye dönüşen Avanos Saç Müzesi’nin hikayesini henüz duymadıysanız çok şaşıracaksınız.
Sadece ülkemiz için değil, dünya için de bir ilk olan hatta Amerikan ABCNews.com adlı internet sitesinin yayınladığı “Dünyanın En İlginç 15 Müzesi” listesinde 6. sırada yer alan Avanos Saç Müzesi, adını içindeki 16 bini aşkın kadın saçı tutamından almaktadır.
1979 yılında çömlek ustası Galip Körükçü tarafından açılan Avanos Saç Müzesi Kapadokya’nın dokusuna uygun, kayalardan oyulmuş ve birbiri içinde geçişli 500 metrekarelik bir mağarada yer almaktadır.
• Guinness Rekorlar Kitabına Giren Bir Müze
Her yerden sallanan kadın saçlarıyla o günden bu güne ziyaretçilerini şaşırtan Avanos Saç Müzesi, 1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na alınmıştır. Avanos’a giden ziyaretçilerin mutlaka uğraması tavsiye edilen mekanlar arasında oldukça dikkat çekmektedir.
•“Bu Da Benden Olsun”
Avanos Saç Müzesi dokusu ve ruhu olan bir müzedir. Biraz sonra bahsedeceğimiz hikayesi gereği de ziyaret eden kişileri büyüsü altına almayı başarmış hatta kadınların yanlarında getirdikleri makasla ‘bu da benden olsun’ diye bir tutam saç kesip bıraktıkları bir anı mabedine dönüşmüştür.
Kadınlar sadece saçlarını değil, belki bir gün yine gelir ve buluruz umuduyla isim ve telefon bilgilerini de bir kağıda yazıp saçlarına iliştirmiştir. Hatta bazıları vesikalık fotoğrafını bile bırakmıştır.
(Saçların sahiplerine ait bu bilgilerin teşhir olmaması adına Saç Müzesi’nde fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor.)
•Müzeye Davet Çekilişi
Saç Müzesi’nin kurucusu olan Galip Körükçü her yıl bu saç demetlerinden 20 tanesini rastgele seçerek çekiliş yapıp şanslı saç sahiplerini tekrar Kapadokya’ya davet etmektedir. Haziran ve aralık aylarında yapılan çekilişlerde ismi çıkan kişilerin Kapadokya’da tüm masrafları karşılanarak ağırlanmaktadır.
İsteyene çömlek yapmayı öğreten, isteyene at sırtında vadi dolaştıran bu davetler Kapadokya turizmine de katkı sağlayan bir girişimdir. Tabii ki müzedeki saçlar da bu sayede günden güne artmaktadır.
Bu dev saç koleksiyonuna ülkemizden ünlü isimler de saçlarını bırakmıştır. Kapadokya’da çekilen Asmalı Konak dizisinin kadınlarından Selda Alkor, Nurgül Yeşilçay, İpek Tuzcuoğlu ile Semra Özal da bu koleksiyona katkıda bulunmuşlardır.
• Müzenin İçinde Saçlar Dışında Neler Yok Ki!
Eğer size her daim Kapadokya’yı hatırlatan ve el emeğini yansıtan bir hediye almak istiyorsanız burada önünüzde eşsiz seçenekler var. Hatta bu mağara mağazanın içinde gezerken kuru dallarına niyet yazılmış peçeteler, mendiller sallanan bir dilek ağacı bile var. Kendine has kokusunun ve ışığının etkisinden olsa gerek, Avanos Saç Müzesi ziyaretçilerine başka bir dünyada geziyor hissi yaşatıyor.
• Saç Müzesi Nerededir ve Nasıl Gidilir?
Avanos, Nevşehir ilinin 18 km. doğusunda ve Saç Müzesi de Avanos’un meydanındadır. Eğer araçla Göreme üzerinden gidecekseniz, Göreme’den sonra 5 dakikada Avanos’a ulaşılabilmektedir.
Her gün 8.30-19.30 saatleri arasında gezilebilmektedir.
Avanos Saç Müzesi Adresi : Yeni Mahalle, Hasan Kalesi Mevkii 3, Avanos – Nevşehir
• Avanos Saç Müzesi Hikayesi
Bir aşkı aşk yapan kavuşamamaktır biraz da.. Bu sebeple her şeyi başlatan kavuşulamayan bir aşkın hikayesi aslında.
1979 yılında Avanoslu çömlek ustası Galip Körükçü’nün atölyesine Fransız bir turist kadın gelmiştir. Bu tesadüf zamanla duygusal bir yakınlaşmaya dönüşmüştür. 3 ay sonra ülkesine dönmek zorunda kalan Fransız kadın yokluğunda onu hatırlatacak bir anı bırakmak ister. Ve bu anı müzenin temellerini atacak olan bir tutam saçtır.
Çömlek ustası bu saçı atölyesinin duvarına asmıştır. Gel zaman git zaman bu duvar, hikayeyi duyarak burkulan kadınların saçlarıyla dolup taşmıştır.
Fransız meçhul sevgilinin adı bilinmiyor ne yazık ki. Lakin yıllar sonra tekrar geldiği atölyede gördükleriyle büyük bir şaşkınlığa uğramıştır.
Fransız sevgili tekrar ettiği ziyaretinde kendi saçının nerede olduğunu arasa da bir türlü bulamamıştır. Artık bu saçlar dünyaca bilinen ve Avanos denilince akla gelen Saç Müzesi’nin ilk eseri olarak kalmıştır.
Bir söylentiye göre bu saçlar sadece çömlek ustasının bildiği özel bir yerdedir.
Biraz da saç müzesinin kurucusu Galip Körükçü’den bahsedelim..
• Galip Körükçü Nam-ı Diğer “Chez Galip”
Sadece sanatçı bir çömlek ustası değil, aynı zamanda saç müzesini yaratan ve dünyaca bilinen bir fenomendir. Zanaatını babasından, babası da babasından öğrenmiş ve beş kuşak boyunca (270 Yıl) Kapadokya çanak çömleğini işlemişlerdir. Aynı zamanda Avanos’un en eski çanak çömlek atölyesini işletmektedir.
Çoğu gezginin British Müzesi’nden bile daha etkileyici ve enteresan bulduğu müzeye sebep olan Fransızla evlenmemiş ama Hollandalı sanatçı Lilian ile bir yuva kurup 3 kız babası olmuştur.
Geleneksel Türk el sanatlarının sadece Türkiye’de değil, dünyada da yer bulması için birçok ulusal fuarda tanıtım misyonunu üstlenmiştir. El emeği göz nuru eserleri Fransa’nın Paris şehrinde bulunan Musee de l-homme tarafından bile takdir edilmiştir.
Avanos’ta Kızılırmak’ın hediyesi killi topraktan dünyaca ünlü seramik kültürü yaratan ustaların atölyelerinin isimleri ‘Chez’le başlamaktadır. ‘Chez’ yer, mekan anlamında kullanıldığından Galip Körükçü’ye ait atölyenin ismi de ‘Galip’in yeri’ anlamına gelen ‘Chez Galip’ olarak anılmaktadır.
Atölyesine gelen ziyaretçilerini elma çayı ve şarapla karşılayan Galip Körükçü oldukça hoş ve ilginç olan bu mekanda sanatını sergilemektedir.
Dahasını merak edenler dilerlerse Avanos’ta bir de kendisinden dinlemeliler bu büyüleyici müzenin hikayesini..