Bir Ülkenin En Zengin Değeri; Eğitim | Beyaz Zambaklar Ülkesinde

spot_img

Grigory Petrov tarafından kaleme alınan Beyaz Zambaklar Ülkesinde eğitimin gücünün konu bir toplumu yükseltmeye geldiğinde sınır tanımadığını anlatıyor. Yıllarca farklı ülkelerin boyunduruğu altında yaşamış olan Finlandiyalılar, ülkede olup biten olumsuz ne varsa eğitim sayesinde aşmışlar. Bu düzelme ve yükselme sürecini de Petrov, Finlandiya ziyaretlerinde topladığı bilgileri bizlere 1923 yılında yayınlanan Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitabıyla aktarıyor.

Kitap tam bir umut kaynağı oluyor okurlara. Bir ülke nasıl bataklık ülkesinden beyaz zambaklar ülkesine evrilebilir? Bu süreçte eğitimin gücünün sınırı nedir? Hangi yollar izlenmelidir? Bir ülkenin yükselmesinde rol oynayan etkenler nelerdir? İdeal bir eğitim sistemi nasıl olmalıdır? gibi soruların cevaplarını buluyorsunuz. Finlandiya’ya bugünden bir gözle baktığımızda ülkedeki refah düzeyi ve toplumun kültür seviyesi dikkat çekiyor halbuki ülkenin tarihi halkının umutsuz ve azim yoksunu olduğu zamanlara dayanıyor.

20’nci yüzyılın başlarında Rusya’ya karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi anlatılıyor kitapta. Bağımsızlık elde edildikten sonra bataklıkta zambaklar açtıran bu adım adım ilerleyen gelişmeler üzerine konuşuyor Petrov. Johan Vilhelm Snellman adlı bir devlet adamının bu yolda verdiği mücadele ise inanılmaz. Köy köy, ilçe ilçe gezip dönemin papazlarıyla, eğitimcileriyle, askerleriyle ve devlet adamlarıyla konuşuyor, ülkenin derdiyle dertlenmeleri gerektiğini anlatıyor onlara. Zamanla  olmaz denilen  başarılıyor ve temeli sağlam atılmış bu eğitim sistemi kuruluyor ve ülkeyi refah seviyesine çıkarıyor. Kitaptan çıkarılacak en büyük ders başta eğitimin gücü sonra da harekete geçilmek için asla geç olmayışı. Bu yüzdendir ki Atatürk döneminde Türkçe’ye çevrilen bu kitap Atatürk’ün talimatıyla okul müfredatına konulmuş. Atatürk için de bir başucu olan bu kitap hepimiz için bir ders niteliğinde.

‘‘Bizim şansımıza bataklıklar ve kayalar düştü fakat biz onları işledik ve uygar bir ülke olduk.” Finlandiyalıların düşüncesi tam da bu şekilde, ülkede zengin maden yatakları veya petrol kaynakları yok, bu yüzden ‘‘bu açığın kapatılması için eğitimi kullandık.’’ diyorlar. Ve başardılar, bazı ülkelerin petrol kaynakları varken, bazı ülkelerin eğitim zenginliği var. Ne de olsa bir gün petrol bitebilir, altın rezervleri tükenebilir ama sağlam bir zemine oturtulmuş eğitim sistemi hiçbir zaman bitmeyecektir.

Herhangi bir ülkede sistem sürekli aynı şekilde devam ediyorsa, geriliyor demektir. ‘‘Yeni nesiller yeni şarkılar getirir.’’ Eğer bu yeni şarkılar gözden kaçılırsa, tutunmak bir ülke için neredeyse imkansız hale gelir. Bunun en büyük nedeni ise ülkenin eğitim sistemi dahil bütün düzenleri milleti zamanında çok iyi bir şekilde idare etmeye yeterli olsa da, bir süre sonra zayıflarlar ve yenilenmek ister.

Yeni fikirlere, yeni anlayışlara, yeni yaşam düzenine sürekli açık olan bu modern dünyada, değişimden korkmamalı ve degişimin üstüne gitmeli. Değiştirmeli ve geliştirilmeli.

Eğer kitap üzerine biraz da izlemek isterseniz, bu videoyu da izleyebilirsiniz; Bir Ülkenin En Zengin Değeri; Eğitim | Beyaz Zambaklar Ülkesinde https://www.youtube.com/watch?v=iZo_RA77hJM&t=157s&ab_channel=KevserY%C4%B1ld%C4%B1r%C4%B1m

 

spot_img
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.