Birds of Paradise: Dansın Sınır Tanımazlığı

spot_img

Birds of Paradise, başrollerini Kristine Frøseth ve Diana Silvers‘ın paylaştığı bir Amerikan dram filmi. 24 Eylül 2021’de Amazon‘un çevrimiçi platformunda gösterime girmiştir.Bright Burning Stars” isimli gençlik romanından uyarlanan filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Sarah Adina Smith yapmıştır.

Film, Paris’te prestijli bir bale okulunda geçiyor. Kazanan bir balerinin ve bir baletin, Paris Opera Balesi’yle sözleşme imzalayacağı bir yarışma düzenleneceğinin açıklanmasıyla, tüm öğrencilerin amacı bu yarışmayı kazanmak olur.

Ana karakterlerden Marine‘i -M- Kristine Frøseth canlandırıyor. Amerika Büyükelçisi’nin kızı olan M, yakın zamanda ikizini kaybetmiştir ve bunun yasını tutmaktadır. Yarışmayı kardeşi Ollie için kazanmak ister. Hedefine giden yolda korkusuz imajıyla diğer balerinler için güçlü bir rakiptir. Ollie de eskiden aynı akademide baletlik yapmıştır ve kardeşiyle beraber ebeveynlerinin baskısına maruz kalmıştır. Bu baskıyı kaldıramadığı için bir gün uyuşturucunun da etkisiyle intihar eder.

Diğer bir ana karakter olan Kate’e, Booksmart filmiyle tanıdığımız Diana Silvers hayat veriyor. Kate, Amerika’da babasıyla yaşayan, başarılı ama maddi durumu iyi olmayan bir balerindir ve Paris’e M’in ailesinin burs vermesiyle gelebilmiştir. Öncesinde basketbolla ilgilenen Kate, uzun boyuyla akademinin acımasız hocası Madame Brunelle tarafından hantal ve ağır olmakla eleştirilir. Kate’e yetersiz olduğunu söyler ve ülkesine geri göndermekle tehdit eder.

Birds of Paradise' Review: Dirty Dancing - The New York Times

Elindeki fırsatı kaçırmak istemeyen Kate, ailesinin beklentileriyle ve baskısıyla boğuşan M ile güçlerini birleştirir. Ya bu yarışmayı beraber kazanacaklar ya da beraber kaybedeceklerdir. Balerinler arasındaki acımasız rekabet, ihanetler ve hırslarla örülü eğitim süreçleri en estetik dans formlarından olan baleye farklı bir gözle bakmamızı sağlıyor. En iyi performans için alınan uyuşturucular, birinci seçilebilmek için jürilere verilen rüşvetler, eğitmenlerin balerinler üzerinde kurduğu baskı ve en iyi olma yolundaki sınır tanımazlık Birds of Paradise’ı gerilimi yoğun bir film yapıyor.

Yarışma günü yaklaştıkça Kate ve M arasında anlaşmazlıklar yaşanır. M’in bir numarada olması ve en iyi baletle eşleşmesi Kate’e kendisini haksızlığa uğramış hissettirir. M’in ailesi, kızlarının birinci olması yolunda bir tehdit olarak gördükleri Kate’in bursunu keser. Okulun ücretini ödeyebilmek için babasının evlerini sattığını öğrenmesi Kate için bardağı taşıran son damla olur. M’in önemli bir sırrını akademide açığa çıkarır ve iki arkadaş arasındaki son bağ da böylece kopmuş olur.

Filmde “Jungle” ismi verilen kulübün önemli bir mekân olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki filmin açılış-kapanış sekansları bu egzotik yerde gerçekleşiyor. Filmin temasını da oluşturan sınır tanımazlığın en iyi sembolü olan Jungle’a dansçılar, psikedelik madde alarak girebiliyor. Gagalı maskelerle kimliklerini saklayan balerinler dansın özünü oluşturan teslimiyeti deneyimliyorlar. İdealize edilmiş balerin-balet kavramlarını geride bırakarak kısa bir süreliğine de olsa kendilerine çizilmiş sınırların ötesine geçiyorlar.

Is Birds of Paradise Based on a True Story? – Techtwiddle – Technology News and Kicks

Finalde, Kate’i yarışmadan 3 yıl sonra Paris Opera Balesi’nde prestijli bir dansçı olarak görüyoruz. Ancak Kate’e baktığımızda yüzünde mutluluktan çok gerginliğin olduğunu görebiliyoruz. Bunun sebebi belki de son ikiye kalmışken M’in yarışmadan çekilmesi ve böylece de Kate’in birinci olması olabilir. Kate gerçekten birinciliği hak etmiş miydi, yoksa M’in çekilmesiyle mi birinci oldu sorularını sormamıza sebep oluyor. Bu da rüşvetin, ihanetin ve acımasızlığın üzerine kurulmuş sistemde neyin doğru neyin yanlış olduğunu seçmenin imkânsız olduğu gerçeğini bizlere hatırlatıyor.

“Düşen kız kutsaldır. Yeniden ayağa kalkan kız kutsaldır.”

Son olarak, her ne kadar gençlik romanından uyarlanan ve kadrosunu da ağırlıklı olarak gençlerin oluşturduğu bir film olduğu için seyirciler tarafından ön yargılı davranılma ihtimaline sahip olsa da kullanılan müziklerin, renk tonlarının ve mekânların filmi başarılı kıldığını söyleyebiliriz. Sunulan yan hikâyelerin de güçlü olması Birds of Paradise’ı özel bir noktaya taşıyor. Sinematografisi, estetik atmosferi ve müzikleriyle Birds of Paradise kesinlikle izlenmeye değer.

spot_img
Aycan Öztekin
Aycan Öztekin
"Her şey geçer. Ebedi olan sadece güçlü sanattır." -Théophile Gautier

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.