Boşanma denildiğinde aklımıza ilk olarak bir ailenin dağılması, artık bir arada olamaması gibi kavramlar gelir. Bu açıdan bakıldığında pek de yanlış bir düşünce sayılmaz. Ancak her boşanma bir sonun başlangıcı mıdır yoksa daha iyi başlangıçlara vesile olabilecek bir son mudur bunun üzerine pek çok tartışmalar yapılmıştır. Boşanmayı konu edinen romanlar, bunlardan biridir. Bu içeriğimizde sizlere boşanma konusunun açıkça irdelendiği romanlardan bahsedeceğiz.
Bu yazı ‘Boşanmayı Konu Edinen Romanlar-I’ yazısının devamı niteliğindedir.
16.Boşanma Salgını-Christiane Collange
Kitap, ebeveynlerin aynı evin içinde boşanmış olmasalar dahi iki yabancı gibi hareket etmelerinden bahseder. Ebeveynlerin bu bireyselliği çocukları uçuruma iter. Günümüzde boşanmaların neden sıkça arttığını ve bu durumun toplumsal bağlar arasındaki ilişkisini inceleyen bir kaynak.
17.Boşanma Yetimleri-Hakan Türk
Kitap, evliliğin boşanma üzerindeki etkisini analiz ediyor ve çiftlerin mutsuz bir evlilik yapmaktansa mutlu bir yalnızlığın daha karlı olacağını düşünüyor. Geleneksel baskılar sonucu ya da evlenmek için evlenen o kadar çok kişi var ki fakat evlilikler günümüzde eskisi gibi değil. Bugün insanlar daha tahammülsüz ve fedakarlıktan uzak. Boşanma sonucu yara alan çocuklar, geride kalan hayatlar ve dahası… Hepsi de birer boşanma yetimleridir.
18.İyi Düşün-Serhat Yabancı
Kitap, evlenecek insanı ararken mükemmeliyetçi davranan, yoğun çalışma temposundan dolayı hayatı kaçıran, hiçbir ilişkisinde mutlu olamayan insanların evlilik gibi ciddi bir müessesede çok ciddi düşünmeleri gerektiğinden bahseder. Bu konuda kendilerine soracakları sorulardan ve kafalarındaki şüphelerden bir nebze de olsa uzaklaşmaları için bu kitap adeta yol gösterici bir kaynak.
19.Buda’da Bir Boşanma-Sandor Marai
Kitap, ikinci dünya savaşı öncesinde Budapeşte’de geçer. Yargıç Kömives hukukçu bir ailden gelmektedir ve elindeki boşanma dosyalarını incelediği sırada içlerinden biri dikkatini çeker. Okuldan arkadaşı Doktor Greiner ve eşinin boşanma davasının ta kendisidir. Kömives, doktorun eşini daha önce birkaç kez görmüştür. Boşanma davası görülmeden evine döndüğü o akşam davetsiz bir misafir ile karşılaşmıştır. Bir tarafta çalışkan ve sorumluluk sahibi Komives, öbür yandan saplantılı ve tutkulu kişiliği ile Greiner…Tutkulu bir şekilde sevdiği fakat ilişkilerinde hep yabancılaştığı karısı Anna. Kitap bu bağlamda iki dünya savaşı arasındaki insani ve toplumsal değerleri ele alır.
20.Kalp Gücüyle Tedavi-Louise L. Hay
Kitap, duygusal kayıplar yaşayan ve durumu kabullenme aşamasında metanetli ve güçlü durmaları gerektiğine parmak basan sade bir dille yazılmış bir eser. Daha çok boşanma ve ölüm acısı yaşayanlarla ilgilidir.
21.Bir Boşanma Avukatının Anıları-Didem Konaş Büyükpınar
Kitap, yazarın hayatında yaşadığı olayları anlatıyor. Bir boşanma avukatının boşanma süreçlerinde tanık olduğu hikayeleri ve bu konudaki çareleri, arayışları ele alıyor.
22.Bir Boşanma Hikayesi-Elif Yılmaz / Parola Yayınları
Kitap, romantik komedi için yazılan fakat anlatımı iki partnerden oluşan baş karakterlerin kadının ağzından ve çoğunlukla iç ses şeklinde anlatılmasını ele alır. 10 senelik bir ilişki ve iki yıllık bir evlilik sonucu boşanan çiftin birbirleri için nasıl iki yabancıya dönüştüklerini anlatır.
23.Mutsuz Evlilikler, Boşanmalar- Mehmed Paksu
Kitap, mutlu ve sorunsuz giden evliliklerin bir anda iletişimsizliğe, kavgalara, hatta boşanmaya kadar gelinmesine neden olan süreci ele alır. Kitapta soru-cevap şeklinde çok fazla diyalog mevcuttur. Toplumsal sorunlara da sıkça değinilmiştir.
24.Spritüel Boşanma-Debbie Ford
Kitap, evliliğinden uzun zamandır mutsuz olan, kişisel hayatına ve eski neşesine kavuşmak isteyenlerin başucunda olması gereken bir kitap. Boşanma kimileri için bir uyanıştır ve yeniden doğuştur. Bir özgürleşmedir ve ruhsal tahribatların özellikle evliliğinde mutsuz olanlar için onarılmasıdır.
25.Kadınlar İçin Boşanma Rehberi-Özlem Durmaz
Kitap, kadınların fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz bırakıldıkları zaman üzerine toplumsal baskılar da eklenirse nasıl bir destek almaları ve neye ihtiyaç duymaları gerektiğinden bahseder. Kitap yedi kadının gerçek hayatları üzerinden tüm kadınların yaşantısına ayna tutmak amacı ile yazılmıştır.
26.İslam’da Evlilik ve Boşanma-Mehmet Hüsrevoğlu
Kitap, ülkemizde son dönemlerde artan boşanmaların aile birliğini olumsuz anlamda etkilediğini ve aile kavramının yavaş yavaş yok edilmek istendiğini ele alır. Evlilik kurumuna sahip çıkılması gerektiğinden ve inanca bir arada yaşamaya eskisi gibi bağlı olmamız gerektiğinden bahseder.
27.Yaşasın Boşanma-Emre Kapkın
Kitap, boşanma olmasaydı evlilikler nasıl olurdu sorusuna parmak basıyor. Boşanmaya övgü yerine evlilikleri onarma sürecine değiniyor. Ancak bir boşanma gerçekleşirse de bunun dünyanın sonu olmayacağını, aksine yepyeni ve daha iyi başlangıçlara da vesile olabileceğini anlatıyor.
28.Boşan/ma Meleği-Jülide Sevim
Kitap, evlilik ve boşanma konularını psikoloji biliminin temel kuramları ışığında ve gündelik hayatın içinden hikayelerle ele alıyor. Evlilik için ayrı, boşanma için ayrı ve hepsi de birbirinden irdeleyici sorulara ve cevaplara ışık tutuyor.
29.Nikah ve Boşanma-Hasip Asutay
Kitap, evlenmenin de yemek içmek kadar doğal bir ihtiyaç olduğuna değiniyor. Nasıl ki ekmeğimizi helal yoldan kazanıyorsak, beraberliklerimizi de evlilik gibi bir kurumla taçlandırarak helal yoldan devam ettirmemiz gerektiğinden bahseder.
30.En Tuhaf Boşanma Hikayeleri-Zeynep Rade
Kitap, kadın erkek ilişkilerinde yaşanan olumsuz durumların toplumda bir kadının gözü ile görülmesi gerektiğinden bahseder.
31- Nihan Kaya- İyi Aile Yoktur
Son olarak ise günümüzde sosyal medya aracılığı ile en çok okunan kitaplardan biri olan ‘Nihan Kaya-İyi Aile Yoktur’ kitabı da bugünün ebeveyn ve çocuk ilişkilerine ışık tutmaktadır.