Attack On Titan: Bu Kimin Özgürlüğü

Editör:
Sedef Hızlan

Yazı İçindekiler [hide]

spot_img

https://open.spotify.com/track/5uraJqtCBvLpwt3VeomZdq?si=Lt1L2ly9QZ-dIWd55iwDUQ&context=spotify%3Aplaylist%3A0Tkdx4KbA52Z55NAOTAVlC

Orijinal adı Shingeki no Kyojin (“Titana Saldırı”) olan bir anime çizgi serisi ile karşınızdayız. Anime nedir diye kısaca değinecek olursak: Japonya’da ortaya çıkan farklı yaştan ve türden izleyici kitlesine göre ayrılan çizgi dizilerdir. Yazımızın geri kalan bölümü, mangayı okuyup diziyi izlemeyenler için fazlasıyla ayrıntı içerir.

İlk olarak manga olarak ortaya çıkan bu seri Hajime Isayama tarafından yazılmıştır. Eylül 2009 tarihinde başlayan seri, Nisan 2021 tarihinde son bulmuştur. Toplam 34 cilt olarak yayımlanmıştır. Anime uyarlamasında dizinin yanında üç anime filmi, OVA’ları, animeden uyarlanmış iki live-action filmi ve bir mini serisi bulunmaktadır. Ayrıca anime serisinin konu akışı manga ile parelel olarak gitmektedir.

Shiganshina bölgesinde yaşayan Eren Yeager ve ailesine, kendi ailesini kaybeden Mikasa Ackerman eşlik etmektedir. İlk bakışta normal bir yaşantı gibi dururken aslında Duvar Maria, Duvar Rose ve Duvar Sina adı verilen üç duvar içerisinde yaşam sürerler. Bunun nedeni yüz yıl kadar önce ortaya çıkan devler. Bu devlerin nasıl ortaya çıktığı (ki ilerleyen bölümlerde tüm gizem kapıları aralancak) bilinmese de yırtıcı ve korkutucu oldukları bilinmekte. Ancak onlar için bir gün işler değişecek.

Genel hatlarıyla manga ve anime benzerlik içerse de, anime üzerinden yazımıza devam edelim.

Dizimizin sezon sezon konu sürecine bakarken, karakterlere de değinmek istiyoruz. Dizi genel olarak dört ana sezon ve kendi içerisinde ana başlıklardan oluşuyor:

1. Sezon

İlk sezon ilk bölümü izlediğimizde adeta ‘ben neyin içerisine düştüm’ dedirtiyor. Yıllar önce ortaya çıkan devler, normal insan boyutunun kat be katı ve akılsız denebilecek varlıklardır. Duvarlarla çevrili yaklaşık yüz yıldır ayak basmadıkları bir bölge vardır: Paradis Adası. Çevrili bu bölgede dışarı ile herhangi bir bağlantı yoktur. İnsanlar burada yaşamlarını sürerken devler dışarda kol gezer. Eren Yeager da bu alanda ailesi ve çok küçük yaşta ailesini kaybeden Mikasa Ackerman ile birlikte yaşamaktadır. Fakat en yakın arkadaşı Armin Arlert ile birlikte dışardaki yaşamı merak ederler.

Soldan sağa Armin Eren ve Mikasa

Bir gün işler değişir. Normal dev boyutunun dışında daha büyük ve inanılmaz korkutucu bir dev köyü basar. Bu kargaşada işler sarpa sararken Eren burada annesinin gözleri önünde devler tarafından katledilişine şahit olur. Bu olaydan sonra devlerden intikam alacağına söz verir. (Eren’in annesini öldüren dev ile ilgili ilginç bir ayrıntı bulunmaktadır. Dizinin ilerleyen sezonlarında nasıl olur bu diyebileceğimiz bir bağlantı ortaya çıkacaktır.) Böylelikle Keşif Birliği’ne katılırlar. Keşif Birliği dışarı ile bağlantısı olan ve şehri dev saldırılarından koruyan bir birliktir.

2. Sezon

İkinci sezonda, Keşif Birliği’ne katılan üçlümüz Levi Ackerman ekibiyle beraber titanları araştırırlar. Ama içlerinde onlara ihanet eden biri vardır. Eren bu sezonda çok acı çekerken, diğer devlerin de işin içine girmesiyle gizemler artar. Dişi devin kim olduğunu öğrenmeleri ve yakalamaları ile birçok soru işareti oluşur. Keşif birliğinden Hange komutan bu soruların yanıtını bulmak için heyecan içindedir.

3. Sezon

Üçüncü sezonda, Survey Corps, Titanların gerçek kökenlerini keşfetmek için yola koyulur. Eren bu olaylarda tahtın varisi olduğunu öğrenirken diğer özellikteki titanlar onu kuşatır. Toplamda dokuz ana dev bulunur: Kurucu  Titan, Saldırı Titanı, Devasa Titan, Dişi Titan, Zırhlı Titan, Canavar Titan, Çene Titan, Taşıyıcı Titan ve Savaş Çekici Titan. Bu titanların kendilerine ait belli başlı özellikleri de vardır ve Kurucu Titan en büyük dev olarak bilinir. Eren’in titanı da saldırı titanıdır.

4. Sezon

Dördüncü ve son sezonda, Paradis askerleri, Marleyliler ve Eldialılar arasındaki savaşı sona erdirmek için askerleri Marley ile savaşa giderler. Eren, düşmanlarını yok etmek için bir plana başlar. Seri final sezonu olarak parça parça yayımlanmış ve çoğu soruya yanıt vermiştir. Atlanan zaman kavramı ile ilerleyen olaylarda diğer devlerinde gücüne sahip olan Eren’in bir farklı özelliği olduğunu görürüz. Her şeyin aslında en başından beri onun planı olduğu ortaya çıkar. 

Bu dört sezon dışında, serinin ayrıca live-action filmi ve OVA bölümleri de bulunmaktadır. Dileyen okurlarımız diziyle ile beraber bu bölümleri de izleyebilir. Özellikle OVA bölümleri, belli karakterlerin hayatlarına ışık tutarken olayları daha iyi anlamamıza olanak sağlıyor. Manga serisi de bulunan bu eser, toplam otuz dört kitaptan oluşur. Ayrıca türkçe basımı da mevcut.

Diğer animasyonlardan çok farklı bir boyutta olan Attack on Titan, ilerleyen sezonlarla birlikte birçok detay ve bağlantı ortaya çıkartarak, beyin yakıcı bir hal almaya başlıyor. Devlerin gizemi ve toplulukların tarihine ışık tutarken, bir sürü konuyu deşifre ediyor. Eren’in kaderi ve sonda verdiği karar ile özgürlük kavramını sorgulaması, doğru kararın ne olduğu, Eren’in yaptıklarının doğru olup olmadığı, her şeyin planı olması gibi bir sürü soru sormamızı sağlıyor dizi. Başta bunlar tamamen izleyiciye bırakılan kararlar iken, son sezonla birlikte sorularımızın yanıtları veriliyor.

Shinzo wo Sasageyo!
spot_img
Bahar Teğin
Bahar Teğin
her gün biraz daha ölüyoruz azizim.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!