Burak Enver – Enver Paşa’nın Eşi Naciye Sultan’ın Hatıraları | 20 Alıntı

Editör:
Guşef Alhas
spot_img

Osmanlı Devleti’nin tüm gücüyle ayakta kalmak için çabaladığı son günlerde Enver Paşa ismi daima ön plana çıkmıştır. İttihat ve Terakki liderliği, Harbiye Nazırlığı ve Başkumandan vekili olmak üzere birçok görevde bulunmuş olan Enver Paşa, Osmanlı Devleti tarih sahnesinden çekilmeden önce görev almış son büyük komutanlardan biri olmasının yanı sıra, Abdülmecit’in torunu ve Süleyman Efendi’nin kızı olan Naciye Sultan ile evlenerek Osmanlı Hanedanlığına damat olarak katılmıştır. Saray hayatı, evlilikler, sürgün yılları ve Enver Paşa’nın şahsi yaşamına dair önemli bilgiler içeren bu eser, geçmişe dair birçok soruya cevap niteliğindedir.

  1. “Naciye Sultan’ın birkaç yönden önemi olduğunu söylemek gerekiyor. Bunlardan birisi, herhangi birinin değil Enver Paşa’nın eşi olmasıdır. İkincisi, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit’in torunu ve Şehzade Süleyman Efendi’nin kızı sıfatıyla bir saraylı yani Osmanoğulları hanedanının bir mensubu olmasıdır.” (s.7)
  2. “Bu hasret hiç bitmeyecek sanıyordum: Memlekete dönmek, çocuklarıma kavuşmak, bana erişilmez bir rüya gibi geliyordu.” (s.9)
  3. “Hâlâ rüya görmekten korkuyordum. Uyur da uyandığım zaman kendimi başka yerde bulurum diye içimde bir ürperti vardı.” (s.16)
  4. “Bir insan ömrü içine bu kadar değişiklik nasıl sığabiliyor?” (s. 24)
  5. “Çingeneleri seyretmeye bayılırdım. Fakat ne çare ki onlara uzaktan bakabilirdim. Hastalık bulaşma korkusu ile yanlarına yaklaşmam katiyen yasak edilmişti.” (s.25)
  6. “Meğerse hayat bana ne kadar maceralar ne kadar başıboş yaşayacağım seneler hazırlıyormuş!” (s.25)
  7. “Aile arasında birbirini ziyaret etmek diye bir adet yoktu. Hatta yan yana saraylarda oturan kardeşler bile birbirine misafirliğe gitmezdi.” (s.28)
  8. “Bütün hayatımıza ve refahımıza rağmen, serbest hayatın hasretini duyardık. Nitekim hiçbir şey bahasına yeniden bu tarzda bir hayata değil dönmeyi, orada bir an bile yaşamayı hatırdan geçirip arzu etmem.” (s.29)
  9. “Evin içinde herkes uykuda, yalnız ben uyanığım. Bu halime uyanıklık demenin de ne dereceye kadar doğru olduğunu bilemem.” (s.36)
  10. “Eve gelmek, babamı bulamamak, onu bir daha görememek beni çok ürkütüyor.” (s.44)
  11. “Cesur olanlar arkamdan gelsin. Harp etmek cesurların işidir. Ölümden korkanlar çadırlarına dönsünler. Ben şu kırk Türk askeriyle beraber hücuma geçeceğim. Biz erkekçesine ölmeyi biliriz. Düşman önünden kaçmak insanlık şanına yakışmaz.” (s.62)
  12. “İnsanların içinde kökleşmiş olan âdet ve örfleri birden söküp atmak çok güçtür.” (s.63)
  13. “Enver Paşa’yı belki birçok kimseler kibirli, sert ve haşin olarak tanımıştır. Onun öyle olduğunu zannedenler çoktur. Fakat dünyada onun kadar munis, yumuşak ve nazik bir insan tasavvur edemem. Kendisiyle yaşadığım müddetçe ağzından hiç kimse için fena bir söz işitmedim. ‘Keşki ondan biraz olsun kırılmış veya ağzından kötü bir söz duymuş olsaydım…’ diye kendi kendime çok defa düşünmüşümdür. O zaman belki kendisi hakkında fena bir hatıra besler de onu daha kolay unutabilirdim.” (s.68)
  14. “Enver Paşa kendisi için değil, evvela memleket sonra da benim için yaşadı. (s.69)
  15. “Bu insana o kadar sonsuz imanım vardır ki politika tenkitlerinden gayri, aleyhinde hiç kimsenin bir şey söylemesine tahammül edemem.” (s.69)
  16. “Köylerde yaşayanlar, şehir halkından daha saf ve açık yürekli oluyorlar. Kendilerine alaka ve samimiyet gösterenlere daha sıcak muamele ediyorlardı.” (s.76)
  17. “İnsana evvelden başına gelecekleri anlatsalar: ‘Ben bu kadar cefaya dayanamam, bu derecede üzülmeye tahammül edemem,’ diye kadere isyan eder, fakat dayanılmayacak cefa ve üzüntü yoktur.” (s.100)
  18. “…fakat yine de uzun müddet ümit kesemedim. Belki bir yanlışlık olmuştur. Belki günün birinde tekrar gelir diye bekledim.” (s.123)
  19. “Bazen bu hayata tamamıyla alıştığımı sanırdım. Fakat bu köksüzlük bende derin bir elem uyandırıyordu.” (s.136)
  20. “Her an yeni bir acı ile karşılaşmak ne kadar güç geliyordu.” (s.144)

Enver, Burak. Enver Paşa’nın Eşi Naciye Sultan’ın Anıları. Kronik Yayınları, İstanbul:2023.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.